Sahnede hüzün ve sadakat

Güncelleme Tarihi:

Sahnede hüzün ve sadakat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2023 12:45

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından en son 2005-2006 sanat sezonunda seyirciyle buluşan Puccini’nin ‘Madama Butterfly’ operası, sanat hayatının 60’ıncı yılını kutlayan Gürçil Çeliktaş rejisiyle dün akşam gerçekleşen prömiyerde tekrar sanatseverlerle buluştu.

Haberin Devamı

Kendisini kocasına adayan genç bir geyşanın hikâyesini anlatan ‘Madama Butterfly’, Puccini’nin Uzak Doğu ezgileri ile süslediği ve dünyada en çok oynanan eserler arasında yer alıyor. Üç perdelik eser, 80 yaşındaki usta rejisör Gürçil Çeliktaş rejisiyle iki perde olarak Ankaralı sanatseverlerle 18 yılın ardından tekrar buluştu. Çeliktaş, eserin normal süresinin üç saati aştığını bu yüzden ikinci ve üçüncü perdeyi birleştirdiklerini aktardı. Eserin ilk kez 1904 yılında sahnelendiğini ancak beğenilmediğini anlatan Çeliktaş, günümüzde oynanan eserin 1905 yılında Londra’da gerçekleşen üçüncü versiyon olduğunu aktardı. Çeliktaş, klasik bir üslupla sahneye taşıdıkları eserin izleyiciyi Uzak Doğu ve Batı kültürleri arasında bir yolculuğa çıkardığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Sahnede hüzün ve sadakat

GEYŞANIN HÜZÜNLÜ SONU

Kendisini Japonya’ya gelen Amerikan subayı Pinterkon’a adayan Madama Butterfly, ailesinin istemediği bir evlilik yapar. Pinterkon’la evlenip dinini de değiştiren Madama Butterfly, ailesi tarafından kendi kültürlerine hakaret ettiği gerekçesiyle terk edilir. Hayatında sadık yardımcısı Suzuki ve Pinterkon’dan başka kimse kalmamıştır. Pinterkon, bir süre sonra ülkesi Amerika’ya döner ve başka biriyle evlenir. Bu sırada hamile kalan Butterfly, yıllarca kocasını bekler. Pinterkon, üç yaşına gelen oğlunu almak için Japonya’ya gelir. Pinterkon’un kendisine ihanet ettiğini gören Butterfly ise ailesinden kalma hançer ile intihar eder.

Sahnede hüzün ve sadakat

‘Madama Butterfly’, yarın tekrar Opera Sahnesi’nde izleyicinin karşısına çıkacak.

BAKMADAN GEÇME!