Sahip çıkacağız geleceğe aktaracağız

Güncelleme Tarihi:

Sahip çıkacağız geleceğe aktaracağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2021 02:24

Ankara’da 34. Ahilik Haftası kutlamaları, Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’ndan başladı. Yılın çırağı, kalfası ve ahisine plaket ve sertifika takdimleri yapıldı. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, “Esnaf ve sanatkarlar olarak Ahilik geleneğine sahip çıkmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz” dedi. İlçelerde de Ahilik Haftası ile ilgili programlar düzenlendi.

Haberin Devamı

Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanan 34. Ahilik Haftası başladı. Kutlamalar, salgın nedeniyle kısıtlı olarak, asgari katılımla gerçekleştiriliyor. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer’in de yer aldığı katılımcılar, Ulus Atatürk Anıtı’nda bir araya geldi. Yiğiner, Ankara Kulübü Derneği Seymenleri eşliğinde Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler ile ebediyete intikal etmiş tüm esnaf ve sanatkarların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahilik geleneğinin ahlaki ve sosyal, ekonomik prensipleriyle yüzyıllar öncesinden günümüz esnaf ve sanatkarlarına ışık tutmaya devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

REHBER OLMAYA DEVAM ETMEKTEDİR

“Ahilik, esnaf ve sanatkarların, çalışanların hem sanatlarında ustalaşmasını hem de ahlaki prensiplere göre çalışmalarını hedefleyen bir sistemdir. Ahilik, haksız kazancı engellemek, ticarette kaliteyi, doğruluğu arttırmak için iş ahlakı anlamında günümüzde de biz esnaf ve sanatkarlara rehber olmaya devam etmektedir. Toplumun bel kemiği, ekonominin temel direği esnaf ve sanatkarlar olarak öncelikli amacımız, Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, esnaf ve sanatkarlar olarak topluma hizmet etmektir. Esnaf ve sanatkarlar olarak Ahilik geleneğine sahip çıkmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz.”

Sahip çıkacağız geleceğe aktaracağız


ÇIRAK, KALFA VE AHİ’YE PLAKET

Haberin Devamı

34. Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde ‘Ankara İli Yılın Çırağı ve Kalfası’na ANKESOB’da düzenlenen törenle plaket ve sertifikaları takdim edildi.
Gazi Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri arasından seçilen Aşçılık Bölümü öğrencisi Mustafa Yıldız Ankara İli Yılın Çırağı, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri öğrencisi Nazende Cesur Ankara İli Yılın Kalfası seçildi. Ankara İli Yılın Ahisi ise Gölbaşı’ndaki çömlekçi Ahmet Önen oldu. Önen ve kardeşleri İbrahim ve Mustafa Önen’i Gölbaşı Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı’ndaki atölyelerinde ziyaret eden heyet, plaket ve sertifikalarını takdim etti. Önen kardeşlerin her zaman yanlarında olmaya devam edeceklerini belirten ANKESOB Başkanı Yiğiner, “Esnaf ve sanatkarlıkta bir iz bırakmak, hoş bir seda bırakmak çok önemli. Sizler de babanızın, amcanızın yanında başladığınız çömlekçilik mesleğini 50 yıla aşkın sürdürerek, tüm zorluklarına rağmen bugüne hem de Ahilik değerleri ile taşımayı başarmış, esnaf ve sanatkarlarımıza çok güzel bir örneklersiniz” diye konuştu.

Sahip çıkacağız geleceğe aktaracağız


AHİLİĞİN KALESİNDE AHİLER UNUTULMADI

Haberin Devamı

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı da Ahilik Haftası’nda ahiliğin kalesi Ankara Kalesi’ni ziyaret etti, ahiliğin en yaşlı temsilcileri ile görüştü. Başkan Balcı daha sonra, Hacettepe’de bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Ahilik Vakfı’nı ziyaret etti. Balcı, “Ankara Kalesi, Ahilik kültürünün halen yaşatıldığı bir yer. Burada ömürlerini geçiren büyüklerimizle hasbihal etmekten büyük mutluluk duyduk. Kimi 50 yıldır aynı dükkanda, kimi 70. Kimi bakırı sanata dönüştürüyor, kimi ise dertlere derman oluyor. Mesela Derman Eczanesi sahibi 95 yaşındaki Niyazi Dermancı abimiz ve 40 yıldır bakıra hayat veren Sebati Bolat abimiz Ahilik kültürünün en değerli temsilcileri. Ankara Kalesi’nde ahilik kültürünü devam ettiren değerli esnaflarımızla sohbet ederek onların anılarını dinlemek bize çok keyif veriyor. Her biri mesleğini ilk günkü aşkla devam ettiriyor” diye konuştu.

AHİLERE ÖDÜL VATANDAŞA PİLAV

Haberin Devamı

Ahilik Haftası, Kahramankazan’da da coşkuyla kutlandı. Yılın Ahisi seçilen esnaflar teşekkür plaketi ile ödüllendirilirken, vatandaşlara pilav ikram edildi. Ayrıca bir öğrenciye geleceğin esnaflarını simgelemesi için Ahi Kuşağı bağlandı. Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Ahilik geleneğinin kurucusu Ahi Evran’ı Veli’nin, çıraklarına ve esnaflara verdiği nasihatleri günümüzde de uygulamaya çalışan esnaflara şükranlarını sunduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!