Robotik ameliyatla üç günde taburcu

Güncelleme Tarihi:

Robotik ameliyatla üç günde taburcu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2016 14:02

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalında robotik kalp cerrahisi yöntemiyle ameliyat olan Zehra Bal, 3 gün sonra taburcu oldu. Ameliyattan 3 hafta sonra işine başlayabilecek.

Haberin Devamı

GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Profesör Tabip Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç'ın başkanlığındaki cerrahi, anestezi ve perfüzyon ekibi robotik kalp cerrahisi ameliyatlarından birini geçtiğimiz günlerde anaokulu öğretmeni 30 yaşındaki Zehra Bal'a uyguladı. GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 19 Kasım 2014 tarihinden bugüne kadar Robotik Kalp Cerrahisi ile 53 ameliyat gerçekleştirildi. Diğer bölümlerde 2011 yılından bugüne kadar robotik cerrahi yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sayısı ise 407'yi buldu.

4 SAAT SONRA YÜRÜDÜ

Tanı konulmasının ardından iki gün sonra ameliyata alınan Zehra Bal’ın yaklaşık üç saat süren ameliyatta kalbi durdurularak, makineye bağlandı. Vücuda giren kamera ve robotik kollar ile yapılan ameliyatta, başka bir bölgeden alınan zar ile hastanın kalbindeki 3 santimetre büyüklüğündeki delik kapatıldı. Ameliyatın ardından hasta Zehra Bal, yoğun bakımdaki takibinin 2'nci saatinde uyandırılırken 4'üncü saatinde yürütüldü ve yaklaşık 15 saat sonra odasına alındı. Bal, doktor ve hastane korkularına rağmen, GATA'ya geldiği ilk günden itibaren ekibin kendisini çok rahatlattığını belirterek, "Ameliyat öncesi hiç korkum kalmadı. Ameliyatın üzerinden 15 saat geçmesine rağmen şu an kendimi çok iyi hissediyorum" dedi.

Haberin Devamı

SGK’LILAR YARARLANABİLİYOR

Bugüne kadar robotik kalp ameliyatı uygulanan hastalardan 25'inin askerlik hizmetini yapmakta olan erbaş ve erlerin olduğuna dikkati çeken Profesör Tabip Tuğgeneral Ufuk Demirkılıç, "TSK personelinin yanı sıra SGK'lı bütün sivil vatandaşlarımıza da hizmet veriyoruz. Son bir yıl içerisinde robotik cerrahi yöntem ile ameliyat yaptığımız 53 hasta içinde sağlık anlaşmamız olan dost ve müttefik ülkeler Azerbaycan ve Afganistan vatandaşları da var. Afganistan ordusunda görev yapan bir subay ve bir astsubay ile Azerbaycan ordusunda görev yapan bir subayın kızını da robotik yöntemle ameliyat ettik" diye konuştu.

ANKARA’DA İLK

Tabip Tuğgeneral Demirkılıç, GATA Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda Kasım 2014 tarihinden itibaren robotik yöntem ile kalp ameliyatlarının yapılmasına başlandığını belirterek, "Ülkemizde şu an itibariyle Anabilim Dalımızın dışında İstanbul'daki Acıbadem Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde robotik kalp ameliyatları düzenli olarak, bazı hastanelerde ise aralıklı olarak yapılıyor. Ankara'daki bazı hastanelerde robot bulunsa da, GATA dışındaki bu merkezlerde üroloji, kadın hastalıkları, KBB ve Genel Cerrahi ameliyatları yapılıyor. Henüz kalp ameliyatları yok. Robotik kalp cerrahisi Ankara'da ilk olarak GATA&da yapıldı ve yapılmaya devam ediyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!