Peron ayırıcı kapı karmaşası

Güncelleme Tarihi:

Peron ayırıcı kapı karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2023 14:24

ABB Meclisi’nde geçen ay MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın önergesiyle alınan ‘Metro istasyonlarında peron ayırıcı kapı sistemi uygulanmasına ilişkin’ kararı, ABB Başkanı Mansur Yavaş veto ederek yeniden Meclis’e gönderdi. MHP’li Murat Ilıkan, EGO’nun önce ‘AR-GE ve test çalışması yapılıyor’ açıklaması yapıp sonra kararın iptalini istemesini eleştirdi.

Haberin Devamı

Peron ayırıcı kapı karmaşası
Ankara Büyükşehir Belediye(ABB) Meclisi, Ağustos Ayı İlk Oturumu’nu önceki gün Meclis Birinci Başkanvekili Fatih Ünal başkanlığında gerçekleştirdi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın önergesi üzerine hazırlanan ve geçen ay oy birliğiyle kabul edilen ‘Metro istasyonlarında peron ayırıcı kapı sistemi uygulanmasına ilişkin’ kararı veto ederek yeniden Meclis’e gönderdi. Meclis, kararı önceki gün yeniden görüştü. Meclis’e gönderilen Başkanlık Yazısı’nda, peron ayırıcı kapı sisteminin sürücüsüz metrolarda uygulanan bir sistem olduğu belirtilerek, “Normal şartlarda hattın ilk yapımı sırasında sinyal sistemiyle uyumlu olarak tasarlanması gereken bu sistemlerin sonradan eklenmesi, yolcu güvenliği açısından tehlike oluşturabilecektir. Kapsamlı bir araştırma ve AR-GE çalışması yapılmadan, teknik olarak uygulanabilirliğinin ve yolcu güvenliğinin sağlandığı ortaya konulmadan metrolara peron ayırıcı kapı yapılmasına dair karar alınması hukuki ve mali problemlere de sebebiyet verebilecektir” denildi. Yazıda kararın kaldırılması istendi.

Haberin Devamı

‘BUNU İPTAL EDİN’ DEMESİNİ KINIYORUM

Peron ayırıcı kapı karmaşası

Kaza, intihar ve raylara düşme gibi olayların önlenmesi için önerge verdiklerini belirten MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan, “Dünyada uluslararası standartlarda böyle peron ayırıcı sistemler uygulanıyor. Tamamen istenmeyen durumlar meydana gelmesin diye peron ayırıcı sistemlerin yapılmasını biz burada önerdik ve Meclis’ten de oy birliğiyle geçti” dedi. Veto yazısını eleştiren Ilıkan özetle şunları söyledi: “EGO’dan bir cevap geliyor. ‘ANKARAY sistemi buna uygun değil yapmak imkânsız’ diyor. ‘Metro yapılırken bu yapılmamış’ diyor tamam biz de yapılmadığı için talep ediyoruz. Bir tehdit yazısı yolluyor. Bize Başkanlık Yazı’sıyla ‘bunu yapmak imkânsız’ diyen EGO Genel Müdürlüğü 20 Temmuz’da bir basın açıklaması yapıyor. ‘Peron ayırıcı kapı sistemi için Ankara metrosu Sincan OSB-Törekent istasyonunda AR-GE ve test çalışmaları yapmaktayız’ diyor. ‘Bu testler sonucunda en fazla yolcu hareketliliğinin olduğu Kızılay istasyonunda bunu uygulayacağız’ diyor. Bunu da ertesi gün gazeteler manşet atıyor. Aynı EGO bu gazetelere tekzip yayınlamıyor. Ama bize Meclis kararını geri alın diye yazı yolluyor. Muhalefetten şikâyet ediyorsunuz ya. İşte size ‘yapın’ diye bir şey önermişiz. Yapıcı muhalefetten niye rahatsız oluyorsunuz. Meclis bu işe ortak olmasın diye mi? Basına tekzip geçmeyen EGO’nun bize böyle ‘bunu iptal edin’ demesini kınıyorum. Bu kararımızda ısrar ediyoruz. AR-GE’sini çalışmasını yapın bir an önce ölümlerin kazaların önüne geçmek için bu çalışmayı başlatın.”

Haberin Devamı

YAPILAMAMASI TEKNİK SEBEPLERDEN DOLAYI

Peron ayırıcı kapı karmaşası

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise “Murat Bey’e(Murat Ilıkan) kazaların oluşmaması anlamında böyle bir duyarlılık gösterdiği için kendisine teşekkür ediyorum. Biz de buna oy verdik. Bizim metrolarımız belli bir yazılımla sürücülü yönetilen metrolar. Sürücüsüz tam otomatik metrolarda bunların uygulamaları var. Ama sürücülü metrolarda bunlar durduğunda aynı yere hizalanması gerekiyor. Bunun yapılamaması sadece teknik sebeplerden dolayı. Bu konuda biz de duyarlıyız. Önerge doğru bir önerge ama teknik olarak bunu yerinde uygulayamıyoruz. Buraya gelmesinin de amacı bu. İsterseniz komisyona gönderelim tekrar bakıp inceleyelim” dedi.

Haberin Devamı

Peron ayırıcı kapı karmaşası

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse de “Yaşar Bey ‘bu konu incelensin’ diyor ama zaten idari yetki kendilerinde. Meclis’ten geçirdiğimizde bu konuları uzun sürmeyecek şekilde incelerseniz doğru olur. Bunu veto ederken bu kadar rahat veto etmek doğru bir şey değil zaten. Sonuçta uygulamaya yönelik bir şey. Siz teknik incelemenizi yapın. Meclis’ten geçirelim tartışmayalım” diye konuştu. AK Parti ve MHP veto edilerek geri gönderilen ‘Metro istasyonlarında peron ayırıcı kapı sistemi uygulanmasına ilişkin’ kararda ısrarcı oldu. Karar AK Parti ve MHP’nin oylarıyla tekrar kabul edildi.


MECLİS KABUL ETMİŞ EGO AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Haberin Devamı

ABB Meclisi, ‘Metro istasyonlarında peron ayırıcı kapı sistemi uygulanmasına ilişkin’ Ulaşım Komisyonu Raporu’nu geçen ay oy birliğiyle kabul etmişti. EGO Genel Müdürlüğü de yaptığı açıklamada sistemin ANKARAY’da uygulanamayacağını, metro için ise test çalışmasının sürdüğünü duyurmuş, “Yolcu güvenliği gereksinimlerinin tam olarak sağlanması halinde en fazla yolcu hareketliliğinin olduğu Kızılay istasyonumuzda uygulamaya geçilmesi planlanmaktadır” bilgilendirmesi yapmıştı. Hürriyet Ankara’da konuyu haberleriyle sürekli gündemde tutmuştu.

Peron ayırıcı kapı karmaşası

Peron ayırıcı kapı karmaşası

 

Haberin Devamı

Peron ayırıcı kapı karmaşası

EGO Genel Müdürlüğü, metroda peron ayırıcı kapı sistemi için OSB-Törekent istasyonunda test çalışmasının sürdüğünü açıklamıştı.

BORÇLANMA ELEŞTİRİSİ

Peron ayırıcı kapı karmaşası

Meclis’te geçen ay tartışmalar neden olan ABB’nin ‘4 milyar TL’ye kadar kredi kullanımı talebi’ ile Tatlar Arıtma Tesisi için kredi kullanım isteği kararları yeniden Meclis gündemine geldi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, AK Parti ve MHP’nin oylarıyla reddedilen kararları veto ederek Meclis’e gönderdi. Meclis her iki kararı da Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale etti. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Fatih Ünal, “4.5 yıl olmuş. Mansur Bey borçlanma konusunda hiçbir zaman maalesef ne AK Parti ne de MHP Grubu’nun kapısını çalmadı. 8 aydır da gelip Meclis’i yönetmiyor. Mansur Bey görevini yapmıyor. Biz bu nedir diye sorduğumuzda aydınlatıcı cevaplar vermiyor. Ardından reddettiğimizde de bütün kamuoyuna ‘engelleniyorum’ diyor. Mansur Bey işçilere ‘Maaşlarınızı kredi borçlanması kabul edilirse arttırabilirim diğer türlü arttıramam’ diyerek bir mesaj gönderdi. Bu kadar acemilik olmaz, bu kadar ucuz siyaset olmaz, bu kadar beceriksizlik olmaz. Bu siyaset kabul edilemez bir siyasettir. Bu siyaset, yoz ve sığ bir siyasettir. Bunu kabul etmiyoruz” eleştirilerinde bulundu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!