Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

Güncelleme Tarihi:

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2023 14:40

Ankara Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği(ABİDOSD) Başkanı Murat Yumrutaş, kısa bir süre önce EGO Genel Müdürlüğü’nün ‘480 adet EGO otobüsüne bisiklet taşıma aparatı’ monte etmesi ile ilgili, “Bu sayede bisiklet kullanımının artması sağlanabilir. Ayrıca bisiklet taşıma aparatının kullanımı, çevreye daha duyarlı bir ulaşım seçeneği olan bisiklet kullanımını teşvik eder” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara’ya konuşan ABİDOSD Başkanı Yumrutaş, başkentte bisiklet kullanımının yaygınlaşması için atılacak önemli adımlardan bazılarını ise şöyle sıraladı:

NELER YAPILMALI?

* Bisiklet park yerleri: Bisiklet kullanıcılarının bisikletlerini güvenli bir şekilde park etmelerine olanak tanır. Bu da bisiklet kullanımının artmasını sağlar.

* Bisiklet kiralama/paylaşım sistemleri: Bisiklet kullanımını artırabilir. Bu sistemler, insanların bisikletleri kolayca kiralamalarına olanak tanır ve bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını teşvik eder.

* Eğitim ve farkındalık: Bisiklet kullanımı hakkında eğitim ve farkındalık programları düzenlenebilir. Bu programlar, insanların bisiklet kullanımının faydaları hakkında bilgi sahibi olmalarına ve bisiklet kullanımının yaygınlaşması için teşvik edilmelerine yardımcı olur.

Haberin Devamı

* Teşvik edici politikalar: Örneğin, bisikletle işe gidip gelmeyi teşvik eden şirket politikaları oluşturulabilir veya bisiklet kullanımına özel teşvikler sağlanabilir.

* İndirimli bisiklet alım programı: Bu programlar, insanların uygun fiyatlı bisikletler satın almalarına yardımcı olacak ve bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına katkıda bulunacaktır.

PEDALA TAKILAN SORUNLAR

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

ABİDOSD Başkanı Murat Yumrutaş, bisikletçilerin kentte karşılaştıkları en önemli sorunlara da madde madde dikkat çekti ve çözüm önerilerinde bulundu.

* Mazgallar: Bazı mazgalların bisiklet lastiklerinin arasına sıkışması, bisikletçilerin düşmesine veya bisikletlerinin zarar görmesine neden olabilir. Bu sorunu çözmek için mazgalların bisiklet lastiklerine uygun şekilde tasarlanması veya düzgün bir şekilde kapatılması gerekebilir.

* Yol yüzeyi: Çukurlar, yamuklar, çatlaklar ve diğer yüzey kusurları, bisiklet kullanıcıları için büyük bir sorun olabilir. Bu sorunu çözmek için yol yüzeylerinin düzgün bir şekilde bakımının yapılması ve bisiklet kullanıcılarına uygun yol yüzeyi tasarımlarının yapılması gerekebilir.

Haberin Devamı

* Trafik: Trafikte bisiklet kullanmak her zaman kolay değildir. Bisiklet yolları ve şeritleri, bisiklet kullanıcılarının güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak için gerekli olabilir. Ayrıca sürücülerin bisikletlere daha fazla saygı göstermesi ve bisiklet kullanıcılarına daha fazla alan bırakması gerekebilir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

Bisiklet yollarının düzenli bakımının yapılması, yol yüzeylerinin bisiklet kullanıcıları için daha uygun hale getirilmesi, bisikletlere özel trafik düzenlemelerinin yapılması, sürücülerin bisikletlere daha fazla saygı göstermeleri için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, bisikletlere uygun aksesuarların geliştirilmesi ve hava koşullarına uygun giysilerin tasarlanması ve üretilmesi önerilebilir.

Haberin Devamı

BİSİKLET TUTKUNLARI İÇİN ALTERNATİF 5 ROTA

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

Pedal için adımlar çevreye duyarlı ulaşımı teşvik eder

ABİDOSD Başkanı Murat Yumrutaş’a, “Bayram tatilini Ankara’da geçirecek olan bisiklet tutkunları için, hangi rotaları önerirsiniz?” diye de sorduk. İşte öne çıkan 5 öneri:

1) ANITKABİR BÖLGESİ
Anıtkabir’in çevresinde bisiklet yolları ve parkurlar mevcut.


2)ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ
Kentin merkezinde... Geniş yolları, yeşil alanları ve doğa ile iç içe güzel bir bisiklet turu yapabilirsiniz.


3) EYMİR GÖLÜ
Gölün etrafında dolanan yollar ve yeşillikler ile bisiklet turuna güzel bir manzara eşlik eder.

Haberin Devamı


4) ANKARA KALESİ
Ankara Kalesi’nin etrafındaki yollar, bisiklet turu için harika bir yer. Kale etrafındaki tarihi sokaklar ve manzaralar, bisiklet turu sırasında keyifli bir deneyim sunar.


5) MOGAN GÖLÜ
160 farklı kuş türünün de bulunduğu Mogan Gölü’nün etrafında bisiklet yolları ve parkurlar mevcut.

BAKMADAN GEÇME!