Oyuncaklı çocuk menülerinde artan obezite tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

Oyuncaklı çocuk menülerinde artan obezite tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2023 13:45

Fast Food zincirlerinin “oyuncaklı çocuk menüleri” tehlike saçmaya devam ediyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Kağan Gökakın, “Türkiye’de çocuklarda obezite salgınının daha da artması fast food türü beslenmeden kaynaklanıyor.Anne ve babalar ödül olarak çocuklarına hamburger, hot dog gibi fast food yiyecekler almaya devam ederlerse, onların gelecekte kalp krizi riskine, kanser gibi ölümcül hastalıklara kapılmalarına ön ayak olmuş olacaklar. Verdikleri ödül cezaya dönüyecek” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gökakın şunları söyledi:

AVRUPA’DA İLK SIRADAYIZ

“Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) raporuna göre 18 yaş üstü yetişkin nüfusta obezite oranı yüzde 32 ile Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’de, obez çocuk nüfusu sayısı da her geçen yıl artıyor. Anne ve babaların fast food zincirlerinin promosyon tuzağına kapılması ise hamburger ve pizza gibi fast food türü yiyeceklerle beslenen çocuklar için adeta ölüm tuzağına dönüyor. Çünkü Türkiye’de çocuklarda obezite salgınının giderek artması fast food türü beslenmeden kaynaklanıyor.

Oyuncaklı çocuk menülerinde artan obezite tehlikesi

ÖDÜL DEĞİL CEZA

Çocukları ödüllendirmek için verilen her hamburger, pizza, hot dog türü fast food yiyecekler, sağlıklarına ceza olarak dönüyor. Çünkü uzmanlara göre obezite çocukların yetişkinlik çağları için kalp krizi riski ve kanser gibi ölümcül hastalıkları ve hayati riskleri beraberinde getiriyor. Çocuklar bu tuzaklara aldanabilir. Ancak anne ve babaların çocuklarının beslenmeleri konusunda aldıkları karar, onların ömür boyu ya sağlıklı yaşamalarına ya da sağlıksız bireyler olmalarına neden olacaktır.

Haberin Devamı

ERGENLİK ÇAĞINA DİKKAT

Çocukluk çağı obezitesi genetik veya genetik olmayan pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkar. Çocukluk ve ergenlik çağında ortaya çıkan obezite, son 30 yılda ciddi düzeyde arttı. Hatta DSÖ verilerine göre Avrupa’da yaşayan çocukların 3’te biri obez sınıfında. Bunun iki önemli nedeni var. Son 30 yılda ortaya çıkan beslenme şeklindeki değişiklik, fiziksel aktivitedeki noksanlık. O yüzden çocuklarımızın beslenme tarzına dikkat etmek gerekiyor. Hazır gıdalar cips, salam, sosis gibi gıdalardan çocuklarımızı büyüme çağında uzak tutmamız şart.”

BAKMADAN GEÇME!