Öncelik depreme hazırlıklı olmak

Güncelleme Tarihi:

Öncelik depreme hazırlıklı olmak
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2023 15:43

Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde, ‘Dayanışma Depremden Güçlüdür’ temasıyla düzenlenen programda depreme karşı hazırlıklı olmanın önemi vurgulandı. ABB Başkanı Mansur Yavaş, “Kamu yöneticilerinin en önemli görevi önce ‘afete hazırlık’ olmalı. İbret almıyoruz” dedi. Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da “Depremler olacak ama tedbirler de olacak. Tedbir depremden güçlüdür” diyerek “Önlem almak durumundayız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin 14. Dönem Başkanlığı görevini devralan Ankara Kent Konseyi (AKK), Türkiye’deki tüm kent konseylerinin katıldığı ‘Türkiye’de Deprem Gerçeği ve Kriz Yönetimi Farkındalık’ adlı programa ev sahipliği yaptı. ‘Dayanışma Depremden Güçlüdür’ temasıyla gerçekleştirilen programa, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı ve Ankara Kent Konseyi Onur Kurulu Üyesi Murat Karayalçın, Ankara Kent Konseyi ve Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Programa, Ankara Büyükşehir Belediye eski başkanı ve Ankara Kent Konseyi Onur Kurulu Üyesi Mustafa Tuna, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, büyükelçiler, sanatçılar ve bilim insanları da çevrim içi katıldı.

Haberin Devamı

Öncelik depreme hazırlıklı olmak

85 MİLYON İÇİN AYNI ÇALIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin (TKKB) yeni başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Kent Konseyi olarak 6 milyon başkentli için sürdürdükleri çalışmayı 85 milyon için de devam ettireceklerini söyledi. Yılmaz, “Aslında Ankara sadece 6 milyon yurttaşın değil 85 milyonun ikametgâhı. Mazlum milletlerin başkenti, demokrasinin mabedi. Dolayısıyla Ankara Kent Konseyi olarak 6 milyon için sürdürdüğümüz çalışmayı bundan sonra 85 milyon için devam ettireceğiz” dedi.

TEDBİR DEPREMDEN GÜÇLÜDÜR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ortaya koyduğu yıkıma da dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Yer yarıldı ve biz 85 milyon hep beraber yıkıldık. Depremden etkilenen 14 milyon yurttaş, toprağa koyduğumuz 50 bin insan ve Ankara’ya göç eden 300 bin vatandaş...Depremler olacak ama tedbirler de olacak. Kent konseyleri yaşamayla ilgili imtihanların nasıl verilebileceğinin de bekçisidir. Bu nedenle ‘Tedbir depremden güçlüdür’ diyerek önlem almak durumundayız. Tedbir almak için de kentsel dönüşümden önce ahlaki dönüşüme ihtiyaç var. Ankara deprem bölgesi değil diyerek sorumsuz kalamayız. Türkiye’nin toplam yüz ölçümünün yüzde 50’si deprem bölgesi olduğu halde tedbir almamanın izahı olmaz. Bilimle barışık olmaktan başka çare yok.”

Haberin Devamı

Öncelik depreme hazırlıklı olmak

RANT UĞRUNA İMAR VERİLİYOR

Konuşmasına Çanakkale Zaferi’ni kutlayarak başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum” dedi. Yavaş, deprem gerçeğinin tam anlamıyla farkına varılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “6 Şubat’tan beri alandayız ve yaptığımız arama-kurtarma çalışması. Deprem olduktan sonra insanları kurtarmak mesele değil. Kamu yöneticilerinin en önemli görevi önce ‘afete hazırlık’ olmalı. İbret almıyoruz. Hâlâ ovalara imar veriliyor, Ankara’da da veriliyor. Ovalara verilen imar, ekolojik dengeyi de bozuyor. Oralarda toprağın suyla buluşması lazım. Örneğin Kahramankazan, Yenikent...Ne kadar tarım arazisi varsa buralar organize sanayi ve sanayi adı altında imara açıldı. Rant uğruna önce imar veriyoruz çok katlı binalar yapıyoruz. Yıkılınca da ‘Neden yıkıldı?’ diyoruz. Deprem olmadan önce hatalardan ders alarak işe başlayalım.”

Haberin Devamı

Öncelik depreme hazırlıklı olmak

Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin (TKKB) yeni başkanı Halil İbrahim Yılmaz görevini, önceki dönem TKKB Başkanlığı’nı yürüten Ardahan Kent Konseyi Başkanı Burak Taştan’dan devraldı.

BAKMADAN GEÇME!