Ölüm Zımbası 2

Güncelleme Tarihi:

Ölüm Zımbası 2
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2015 01:41

Ağaç gövdelerine korsan ilan asmak amacıyla kullanılan zımba, çivi ve raptiyeler, virüslere karşı korumasız hale gelen ağaçların ölümüne sebep oluyor.

Haberin Devamı

Ankara Hürriyet’in 2 yıl önce ‘Zımbalı ölüm’ başlığı ile gündeme getirdiği ağaç katliamı sürüyor. Kentin merkezi, Kızılay, Ulus ve Sıhhiye bölgelerinde, yol boyunca sıralanan ağaçların gövdeleri, üzerilerine zımba, çivi ve raptiyelerle çakılan korsan ilanlarla doluyor. Korsan el ilanlarını yapıştıranlara yönelik ‘doğaya ve kamu malına zarar verdikleri’ gerekçesiyle cezai işlem uyguladıklarını belirten Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Abdurrahman Karabudak, şunları söyledi:
“İlanların üzerinde yazılı telefon numaralarından ilanı yapıştıranlara ulaşarak, bu kişilere Kabahatler Kanunu uyarınca ilanın büyüklüğü ve ağaca verdiği zarara göre 125 ile 3 bin 800 lira arasında para cezası işlemi uyguluyoruz. Aynı uygulamayı otobüs duraklarına asılan korsan ilanlar için de uyguluyoruz ama ağaçlara verilen zarar çok farklı. Burada doğadan, yeşil mirastan bahsediyoruz.

SAVCILIK YOLUYLA ULAŞILIYOR

Haberin Devamı

Ancak ilanların bazılarında adres bilgisi olmadığı ve telefondan da detaylı bilgi alamadığımız için şahıslara ulaşamıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da telefon operatörleriyle görüşüp, kişilere ulaşmaya çalışıyoruz ama gizlilik sözleşmeleri sebebiyle adres bilgilerini paylaşmıyorlar. Biz de kamu malına zarar olduğu için durumu savcılığa taşıyıp, kişilerin adreslerine ulaşmaya çalışıyoruz.

VATANDAŞ DA DUYARLI OLMALI

Aynı zamanda ilanlar görüntü kirliliğine sebep olduğu için Çevre Kanunu’nun yaptırımlarını da uyguluyoruz. Dairemize bağlı tüm ekiplerle koordineli olarak doğayı, yeşili ve kamu malını korumak için mücadele ediyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızı da duyarlı olmaya çağırıyorum. İlanı yapıştıranları gördükleri anda duruma müdahale edebilirler ya da hemen ekiplerimizi arayabilirler.”

ÖLÜMÜNE SEBEP OLUYOR

Yasal olmayan ilanların yapıştırılmasında kullanılan zımba ve çiviler nedeniyle kabukta oluşan yaraların, ağacı dışarıdan gelecek virüslere açık hale getirdiğini ifade eden Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan ise şöyle konuştu:
“Ağaçların kurumasına sebep olabilen bu usulsüzlüğün engellenmesi lazım. Zımbalar ağacın kabuğuna, çiviler de ağacın gövdesine zarar veriyor. Ağaçları da insan vücudu gibi düşünebiliriz. Gövdelerinde açılan bu delikler, yaralar onları dışarıdan gelecek virüslere karşı korumasız hale getiriyor. Bu da ağaçların ölümüne sebep oluyor.”
Ağaçlara zarar veren ilanlar arasında en çok ev, iş, kurs, vücut geliştirme ya da zayıflama seansları ile restoran ve kafe ilanları yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!