ÖHO’lar kontak kapattı

Güncelleme Tarihi:

ÖHO’lar kontak kapattı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2022 18:41

Özel halk otobüsü esnafı dün ABB’de EGO yönetimiyle bir araya geldi. ‘Ücretlere zam yapılmasını, zam yapılmayacaksa İstanbul’da olduğu gibi otobüslerin belediye tarafından kiralanmasını’ istedi. Belediyeden olumlu sonuç çıkmayınca da dün 17.00 itibarıyla kontak kapatarak seferlerini durdurdu.

Haberin Devamı

Ankara’da kent merkezi ve çevre ilçelerde toplu taşıma hizmeti veren özel halk otobüsleri (ÖHO), EGO Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmeden olumlu sonuç çıkmayınca dün akşam 17.00 itibarıyla kontak kapatarak seferlere çıkmadı. Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş ve beraberlerindeki esnaf temsilcileri, dün EGO Genel Müdürü Nihat Alkaş ve EGO bürokratlarıyla belediyede bir araya geldi.

TALEPLERİNİ İLETTİLER

Edinilen bilgiye göre, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nde daha önce alınan gelir desteği kararının 13 Ekim’de sona erdiğini belirten esnaf, belediyeden yeni bir karar alınmasını talep etti. Akaryakıt, lastik, akü, bakım, personel gibi giderler ve ücretsiz taşıma nedeni ile zor bir süreç geçirdiklerini aktaran özel halk otobüsü esnafı, ‘ücretlere zam yapılmasını, zam yapılmayacaksa İstanbul’da olduğu gibi otobüslerin belediye tarafından kiralanmasını’ istedi.

Haberin Devamı

OLUMLU SONUÇ ALAMADILAR

Belediye yönetiminin ise bütçe gerekçesiyle olumlu bir yanıt vermediği öğrenildi. Toplantıdan olumlu sonuç çıkmayınca da özel halk otobüsü esnafı ‘akaryakıt alamadıkları gerekçesiyle’ kontak kapattı. Dün 17.00 itibarıyla son seferler yapılarak araçlar garajlara çekildi. Belediye tarafından yeni bir karar alınıncaya kadar araçların sefere çıkmayacağı öğrenildi. Özel halk otobüslerinin çalışmaması nedeniyle EGO Genel Müdürlüğü’nün de kendi araçlarıyla tüm seferleri yapması bekleniyor. EGO’nun tüm yükü nasıl kaldıracağı da merak konusu oldu.

ÖHO’lar kontak kapattı

ANKARALILARDAN ÖZÜR DİLİYORUZ

Ankara halkından özür dileyerek bu kararı almak zorunda kaldıklarını aktaran Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Kurtuluş Kara Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi: “Biz farklı zamanlarda bu şekilde sürekli bir kontak kapatma durumuyla gündeme gelmekten gerçekten üzülüyoruz. Tüm Ankaralılardan özür diliyoruz. Esnaf akaryakıt dahi alamıyor. Kazandığı yolcu taşıma ücreti akaryakıtı dahi karşılamıyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadığı için böyle bir karar aldık. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Mansur Yavaş ve Belediye Meclisi’ndeki dört parti grubumuzdan kalıcı bir çözüm için adım atmalarını bekliyoruz. Net bir çözüm sağlanmadıkça bu sıkıntıların böyle devam edeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

ÖHO’lar kontak kapattı

KALICI BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı Ercan Soydaş ise Hürriyet Ankara’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:“Kontak kapattıktan sonra araçlar trafiğe çıkmayacak. Biz esnafa çalışın desek bile esnafın çalışacak gücü kalmadı çünkü akaryakıt istasyonlarına borçlar birikti. Araçlar trafiğe çıkamayınca da vatandaş bu durumda mağdur olacak ama bizim istediğimiz vatandaşı mağdur etmek değil. ‘Halk perişan olsun’ tavrında değiliz. Artan maliyetler ile ücretsiz taşıma ve abonman için verilen gelir desteğinin kesilmesi nedeniyle özel halk otobüsleri olarak kontak kapatıyoruz. Biz özel sektörüz. Kamuoyu bizi kamu araçlarıyla kıyaslıyor. Kamu araçları kamu bütçesiyle sübvanse ediliyor, özel sektörün de bir şekilde ayakta kalması lazım. Bunun içinde desteklenmemiz lazım. Türkiye’de tek ücretsiz hizmet veren özel sektörüz. Kamuoyunun da anlayışını bekliyoruz. Biz de sürekli kontak kapatan ve zam için açıklama yapan esnaf grubu olmaktan yorulduk. Kalıcı bir çözüm istiyoruz. Toplu taşıma ücretlerine zam verilmeli, ücretsiz taşımaya da kalıcı çözüm bulunmalı. Ankara’da aktarma ve abonmanda uygulanan ücretler, ABB’nin açıkladığı rakamların çok altında kaldı. Şu an 1.25 lira ile öğrenci aktarma ile yolcu taşıyoruz. Özel sektörün bunu karşılaması mümkün değil. Türkiye’de ücretsiz taşımada esnafımıza ödenen rakamlar, maliyetin 10’da 1’i kadar. Bunun da gerçekçi rakamlara çekilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

DOLMUŞÇULAR DA BUGÜN GÖRÜŞECEK

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer de bugün ABB yetkilileri ile görüşecek. Dolmuşçu esnafının da belediyeden ‘yolcu taşıma ücretlerine zam’ talebinde bulunacağı öğrenildi. Dolmuşçuların da eğer olumlu sonuç alamazlarsa kontak kapatmaları gündemde.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de dün akşam bir duyuru yayınladı

ÖHO’lar kontak kapattı

 

BAKMADAN GEÇME!