Müzeler şehri Başkent

Güncelleme Tarihi:

Müzeler şehri Başkent
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 15:30

Ankara’da birbirinden güzel müzeler, 9 günlük bayram tatilinde kentte kalan başkentlileri bekliyor. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, ziyaretçilerini tarihin derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkartırken, Anıtkabir’deki Kurtuluş Savaşı Müzesi ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin ne zorluklarla kurulduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ

Başkent’in en önemli müzesi olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi’ndeki tarihi handa hizmet veriyor. Müze, Atatürk’ün talimat vermesi sonucu açılıyor. Atatürk, Ankara’da bulunan Hitit eserlerinin sergilenmesi için bir müze açılması talimatı verir. Osmanlı binası olan Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni onarılıp müze olarak kullanılmaya başlanır. 1938 yılında başlayan onarımlar 1968 yılında biter ve bina Ankara Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılır. Başlangıçta sadece Hitit dönemine ait eserlerin sergilendiği müze, daha sonra diğer uygarlıklara ait eserlerle zenginleşmiş ve Hitit Müzesi olmaktan çıkıp, Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline geldi. Her yıl yaklaşık 400 bin ziyaretçiyi ağırlayan ve Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden geriye kalan nadide eserleri bünyesinde barındıran Anadolu Medeniyetleri Müzesi, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor. 1997 yılında 68 müze arasında ‘Avrupa’da Yılın Müzesi’ unvanını alan müze, adına yaraşır biçimde, medeniyetleri buluşturuyor. Paleolitik çağdan günümüze kronolojik sıra ile sergilenen eşsiz koleksiyonlar aynı zamanda tarihe ışık tutuyor.

Haberin Devamı

ÇENGELHAN RAHMİ KOÇ MÜZESİ

Kalenin girişindeki Çengelhan Rahmi Koç Müzesi, Ankara’nın ilk sanayi müzesi. Ulaşım, sanayi ve iletişim tarihine adanmış müzenin koleksiyonunda, Ankara ve Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili objelere de yer veriliyor. Müzede, minyatür modellerin yanı sıra sandal ve otomobil gibi birebir ölçülerde eserler de görülebilir. Müzenin yer aldığı han, 1522 yılında yaptırıldı. Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Damat Rüstem Paşa’nın vakfına bağlı olduğu bilinen Çengelhan, Ankara’nın hanlar bölgesinde özgünlüğünü bugüne kadar koruyabilen ender yapılardan. Dönemin en büyük dört hanından biri olan Çengelhan, Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç’un iş yaşantısına başladığı yıllarda kullandığı bir dükkana da ev sahipliği yapıyor.

ERİMTAN ARKEOLOJİ VE SANAT MÜZESİ

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, işadamı Yüksel Erimtan’ın girişimi ile kuruldu. Ankara Kalesi’nde metruk haldeki üç evin müzeye dönüştürülmesiyle açılan müze, 2015 yılında hizmet vermeye başladı. Müzede Tunç Çağı’ndan Bizans’a kadar uzanan süreci yansıtan 2 bin eserin yer alıyor. Ankara’nın ilk özel arkeoloji ve sanat müzesi olma özelliği taşıyan Erimtan Müzesi’nde tabletler, sikkeler, mühürler, kemerler, cımbız ve ayna gibi eserler sergileniyor. Müzede haftanın belirli günlerinde klasik müzik konserleri düzenleniyor.

ROMA HAMAMI

Haberin Devamı

Ulus’ta yer alan Roma Hamamı’nda yapılan kazılar sonucunda ele geçirilen sikke ve yazıtlar ile Korinth başlıkları gibi mimari buluntulardan yapının İmparator Karakalla döneminde (211-217) inşa edildiği ve Bizanslılar döneminde de onarılarak kullanılmış olduğu anlaşılıyor. Hamam’ın bugün görülebilen kalıntıları alttaki ısıtma katları ile servis kısımları. Roma devri Ankara’sından toplanmış olan yazıtları kapsayan zengin bir koleksiyon hamamda sergileniyor.

ATATÜRK KONUTU VE DEMİRYOLLARI MÜZESİ

Ankara Gar binası içinde yer alan müze, Atatürk, 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelince kendisine tahsis edildi. 1920 ve 1922 tarihleri arasında çok önemli kararlara tanıklık eden bina, bu olayları ölümsüzleştirmek amacıyla yeniden düzenlenerek 1964 yılında müze olarak hizmete açıldı.

PUL MÜZESİ

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti’nin üçüncü bankası olan Emkal ve Eytam Bankası’nın tarihi binası PTT tarafından Ulus’ta restore edilerek 2013 yılında PTT Pul Müzesi’ne dönüştürüldü. Modern müzecilik anlayışıyla tasarlanan PTT Pul Müzesi’nde dünya pulları, Osmanlı Devleti pulları, Anadolu Hükümet pulları ile Türkiye Cumhuriyeti pulları ve 7 ayrı temadan oluşan tematik pullar sergileniyor. Ayrıca; Geçmişten Günümüze Posta, İstiklal Harbinde PTT ve Nostaljik PTT alanları da müzede gezilebilecek bölümlerden.

RESİM HEYKEL MÜZESİ

Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Atatürk’ün talimatı üzerine mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından tasarlandı ve 1927 yılında inşa edildi. 1980 yılında yenilenerek hizmete giren müze, Cumhuriyet dönemi Türk mimarisi örneklerinden. Müzede 19. yüzyıl başından günümüze kadar Türk resim sanatı ve yaklaşık 100 yıllık geçmişi olan Türk plastik sanatının seçkin örnekleri yer alıyor. Ayrıca çeşitli opera eserlerinin sahnelendiği Operet Sahnesi de, müze bünyesinde yer alıyor.

Haberin Devamı

ETNOĞRAFYA MÜZESİ

Resim ve Heykel Müzesi’nin hemen yanında bulunan Etnoğrafya Müzesi, Anıtkabir’e nakledildiği yıl olan 1953’e kadar Atatürk’ün naaşına ev sahipliği yaptı. Bu kısım halen Atatürk’ün anısına hürmeten sembolik bir kabir şeklinde korunuyor. Müzede, geleneksel Türk sanatının nadide örnekleri arasında Anadolu’nun çeşitli yörelerinden derlenmiş halk giysileri, süs eşyaları, ayakkabı, takunya, Sivas yöresi kadın ve erkek çorapları, keseler, oyalar, çevreler, uçkurlar, peşkirler, bohçalar, yatak örtüleri, gelin kıyafetleri, damat tıraş takımları yer alıyor.

CUMHURİYET MÜZESİ

Ulus Meydanı’nda bulunan müze, Cumhuriyet Halk Fırkası binası olarak tasarlandı ancak, I. Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz olması ve gelişen cumhuriyet Türkiye’si meclisinin ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle binada değişiklik yapılarak II. Türkiye Millet Meclisi olarak kullanıldı, 30 Ekim 1981 yılında da Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açıldı. Müzede, özgün eşyaları ile meclis toplantı salonu, Atatürk ilke ve inkılaplarının anlatıldığı odalar ilk üç cumhurbaşkanı Atatürk, İsmet İnönü, Celal Bayar dönemlerini yansıtan belgeler, fotoğraflar ile bazı şahsi eşyalar sergileniyor. Toplantı salonunda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün 15-20 Ekim 1927 tarihinde okuduğu Büyük Nutuk’tan bir bölüm, balmumu heykellerle meclis oturumu canlandırılıyor.

Haberin Devamı

1. MECLİS BİNASI

Ulus Meydanı’nda bulunan I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanıldı, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi ve Hukuk Mektebi olarak işlevini sürdürdü. Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 100. yılı kutlamaları çerçevesinde restorasyon ve teşhir tanzim çalışmaları yapılarak 23 Nisan 1981’de Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak yeniden açıldı. Bina; koridor, Riyaset Divanı, Bakanlar Kurulu Odası, Encümen Odası (Komisyon Odası), Dinlenme Odası, Şer’iye Encümeni Odası, İdare odaları, Meclis Toplantı Salonu, Mescit, Reis Odası (Meclis Başkanı Odası), fotoğrafhane, eser depoları ve sergi salonu olarak kullanılan alt katın yer aldığı bölümlerden oluşuyor.

GÖKYAY VAKFI SATRANÇ MÜZESİ

Gökyay Sanat Vakfı’nın iştirakleri ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin desteğiyle hizmete giren Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye’nin ilk satranç müzesi olma özelliği taşıyor. Müzede iş adamı Akın Gökyay’ın 6 kıtada 103 ülkeden topladığı 540 parça satranç takımı sergileniyor. Müze, Hamamarkası bölgesinde yer alıyor.

ULUCANLAR CEZAEVİ MÜZESİ

Adı isyanlar, ünlü siyasiler, gazeteciler, yazarlarla anılan Türkiye’nin en önemli cezaevlerinden Ulucanlar Cezaevi, 2006 yılında kapatılarak Altındağ Belediyesi tarafından müze haline dönüştürüldü. 2011 yılında restore edilip müze olarak ziyarete açıldı. 81 yıl boyunca birçok darbe dönemlerine, idamlara, acılara tanık olan bu soğuk duvarlar ziyaretçilere Türk Siyasi Hayatından kesitler sunuyor. Ulucanlar Cezaevi’nin yapılış tarihi, cumhuriyetin ilk yıllarına dayanıyor. 1925 yılında inşa edilen cezaevinin geçmişi, Türk siyasi hayatından kesitler sunuyor. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Hamamönü bölgesine beş dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor.

ANITKABİR VE KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhının bulunduğu Anıtkabir, Türk halkının anısına saygısını simgeliyor. Rasattepe’de yer alan Anıtkabir, modern mimarinin ihtişamını yansıtıyor. İçindeki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi ile ziyaretçilerinin, bir ulusun doğuşuna tanıklık etmesini sağlıyor. İnşaasına 9 Ekim 1944 tarihinde yapıma başlandı. Anıtkabir’in inşası 9 yıllık bir sürede 4 aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı. Toplam 120 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Anıtkabir Anıt Bloku, üç bölümden oluşuyor: Aslanlı Yol, Tören Meydanı ve Mozole. Atatürk’ün naaşı, mozolenin zemin katında doğrudan doğruya toprağa kazılmış bir mezarda bulunuyor. Atatürk’ün mozolesinin bulunduğu Şeref Salonu’nun altındaki 3 bin metrekarelik sütunlu alanda da Kurtuluş Savaşı Müzesi bulunuyor. Müze, Atatürk’ün özel eşyaları, Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları panoraması, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz panoraması, ile Atatürk devrimlerinin fotoğraf ve açıklamalarla tanıtıldığı, rölyeflerle zenginleştirilmiş tonozlu koridor olmak üzere dört bölümden oluşuyor.

BAKMADAN GEÇME!