'Müstakil ASM’leri iyi ki yapmışız’

Güncelleme Tarihi:

Müstakil ASM’leri iyi ki yapmışız’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2023 09:50

Yer kiralayarak hizmet veren aile sağlığı merkezlerinin (ASM), başta kira olmak üzere artan giderler nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bugün Yenimahalle’deki 41 müstakil ASM’yi iyi ki yapmışız diyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kiralık yerlerde birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezlerinin (ASM) ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiklerine dikkat çeken Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, belediye olarak ilçenin farklı mahallelerinde inşa ettikleri müstakil aile sağlığı merkezleriyle bu sıkıntıyı engellediklerini söyledi. Yenimahalle Belediyesi’nin inşa ettiği aile sağlığı merkezlerinin aile hekimlerinin sıkıntılarının hafifletilmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Başkan Yaşar, “ASM’lerin Yenimahalleli hemşehrilerimiz için yaptığımız en hayırlı işlerimizden biri olduğunu düşünüyorum” dedi. İlçede 41 aile sağlığı merkezi yaparak vatandaşların yürüme mesafesinde ve sağlıklı koşullarda koruyucu sağlık hizmetlerinden faydalanmasının önemine değinen Yaşar şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Müstakil ASM’leri iyi ki yapmışız’

YAPTIĞIMIZ EN HAYIRLI İŞLERDEN

“Sağlık ocaklarının aile sağlığı merkezlerine dönüştürülmesinin toplum sağlığı açısından büyük önem taşıyan çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Sağlık ocakları ASM’lere dönüştürüldü ancak sağlık ocaklarının olmadığı yerlerde ASM’lerde sağlık hizmetleri binalarda daireler kiralanarak yapılmaya başlandı. Bunun çok sağlıklı olmadığını görünce her mahallemize park ve yeşil alanlarımızın bir köşesine standart tipte ASM’ler inşa etmeye başladık. Yapımını tamamladığımız 41 ASM’yi İl Sağlık Müdürlüğü’müze tahsis ettik. Çoğu parklarımızın içinde, yeşil alanı olan, tek tip, müstakil merkezler. Hemşehrilerimiz yürüme mesafesindeki bu merkezlere giderek hastanelerdeki yoğunluğa maruz kalmadan, randevu çilesi çekmeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. ASM’lerin Yenimahalleli hemşehrilerimiz için yaptığımız en hayırlı işlerimizden biri olduğunu düşünüyorum.

YÜRÜYEREK GİDİP FAYDALANABİLİYORLAR

İçinde doktor odası, bekleme salonu, mutfağı, muayene odası, gebe izlem odasının olduğu bu merkezlere vatandaşlarımız yürüyerek gidip temel sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. İlaçlarını yazdırıyorlar, takiplerini yaptırıyorlar. Bekleme salonunda beklemek istemeyen vatandaşlarımız parkta bekleyebiliyorlar. Sağlıklı mekânlarda sağlık hizmeti alıyorlar. Randevu çilesi çekmiyorlar, hastanelerde yoğunluk yaratmıyorlar. Özellikle pandemi sürecinde de ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gördük. ASM’ler toplum sağlığının korunması açısından çok önemli kamusal bir görev yapıyor. Aile hekimlerimiz hastalarını tanıyor, takiplerini yapıyor. Aile hekimlerinin kirayı, tıkanan gideri ya da badana boyayı düşünmesi beklenemez.

Haberin Devamı

SIKINTI YAŞAMALARINI ENGELLEMİŞ OLDUK

Bugünlerde özel şahıs ve il sağlık müdürlüklerine ait kiralanan yerlerde birinci basamak koruyucu sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezlerinin ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor günler geçirdiklerine şahit oluyoruz. Bugün Yenimahalle’deki 41 müstakil ASM’yi iyi ki yapmışız diyorum. İlçemizde sağlık çalışanları ve hemşehrilerimizin böyle bir sıkıntı yaşamalarını engellemiş olduk. Devlet kamusal hizmet veren hekimlerimizin sağlıklı ve modern koşullarda hizmet vermesi için gerekli şartları sağlamakla sorumludur. Biz de yerel yönetim olarak halkımızın ihtiyaçlarına göre hizmet üretmekle yükümlüyüz, kamu görevi yapıyoruz. Genel idarenin yetişemediği yerde ne hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı ne de halkımızı çaresiz bırakamayız. Yeni ASM’ler inşa etmek için çalışmalara devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

DİĞER BELEDİYELERE DE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ

Ankara Tabip Odası Başkanı Muharrem Baytemür ise aile hekimlerinin artan kiralar nedeniyle sıkıntı içinde olduğunu belirterek, “Kiralar neredeyse yüzde 300’lere varan oranlarda zamlandı. ASM’lere geçiş sürecinde belediyeler bina vererek yardımcı oluyordu veya bağışlanan binalar oluyordu ama daha sonra bakanlık buraları üzerine alarak aile hekimlerinden kira almaya başladı. Bu cari gider bütçesiyle temizlik personeli, tıbbi sekreter gibi çalışanların maaşlarını; kirayı, faturaları, sürekli zamlanan tıbbi malzemeleri karşılamakta zorlanılıyor. Kamusal bir görev yapan aile hekimleri sadece mesleklerini yapmalı giderleri nasıl karşılayacaklarını düşünmemelidir. Aile hekimliği halkın kolay ulaştığı yerler. Toplum sağlığı açısından en önemli yerler. Toplum sağlığını tehdit eden ne varsa bu verileri önce aile hekimlerimiz tutuyor. Özellikle salgın hastalıklar konusundaki en sağlıklı veriler ASM’lerden gelir. ASM’lerin kiralık dairelerde sağlık hizmeti vermesi yerine devlet hastaneleri gibi giderleri devlet tarafından karşılanan kamu binalarında hizmet vermesi gerekir. Bunun en güzel örneğini Yenimahalle Belediye Başkanı’mız Fethi Yaşar veriyor. Kendisine Ankara Tabip Odası’nın 93’üncü kuruluş yıl döneminde Yenimahalle’deki ASM’lerin yüzde 70’ini kendisinin yapmış olması nedeniyle sağlık ödülü verdik. Haklı bir ödül yeşil alan içinde standart özelliklerde ve tipte ASM’ler inşa etti. Bu konuda önemli bir görev yaptı. Diğer belediyelerimize örnek olmasını diliyoruz” dedi. Baytemür, başkentteki 439 ASM’den 28’inin faaliyette olmadığını, 411’inin hizmet verdiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!