MS hastalarına bitkisel uyarı

Güncelleme Tarihi:

MS hastalarına bitkisel uyarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2018 11:49

Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Boz MS’in bitkisel yöntemlerle tedavi edildiği yönünde iddialara karşı uyardı: “Alternatif yöntemlerin MS’e hiçbir katkısı yok. Eken ve uygun tedaviyle hastalık kontrol altına alınabilir.”

Haberin Devamı

MS hastalarına bitkisel uyarı

Türk Nöroloji Derneğince 54’üncüsü düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresi Antalya’da gerçekleştirildi. Ana teması ‘MS (Multible Skleroz)’ ana temasındaki programa katılan bini aşkın nöroloji uzmanı, epilepsiden inmeye tüm nörolojik hastalıkları düzenlenen oturumlarda masaya yatırdı. Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin birçok farklı ilinden uzman isimlerin katıldığı oturumları farklı ülkelerden sağlık temsilcileri de takip etti. Kongrenin basın toplantısında konuşan Türk Nöroloji Derneği Başkanı Şerefnur Öztürk, “Multipl skleroz dünyada 3 milyon, ülkemizde ise 60 binden fazla kişiyi etkilemektedir. Ortaya çıkış nedeni, oluş mekanizmaları, tanısı ve tedavisi konusunda her geçen gün daha yeni bilimsel verilere ulaşmamızı sağlamaktadır. Tanı ve görüntüleme yöntemlerindeki gelişmeler ile artık daha erken dönemde tanı koyabilmemiz mümkün olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

MS hastalarına bitkisel uyarı

MS ÇARESİZ BİR HASTALIK DEĞİL

Türk Nöroloji Derneği Saymanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Boz ise MS’in toplumda tedavisi olmayan bir hastalıkmış gibi görülmesinin yanlış bir algı olduğunu söyledi. Eken ve uygun tedaviyle MS’in kontol edilebileceğine dikkat çeken Boz bitkile yöntemlerle yapıldığı iddia edilen tedavilere karşı şu uyarılarda bulundu:

HASTA DOKTOR İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR

“Kapari, keçi sütü, çuha otu, sülük tedavisi, arı sokması gibi pek çok farklı alternatif yöntemlerin MS’e hiçbir katkısı yoktur. MS tedavisinde hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyecek daha fazla tedavi seçeneği bulunuyor. MS’li birey ve nöroloji uzmanı arasında sıkı bir iş birliği gerektiren, sosyal, ailesel ve toplumsal desteğin önemli olduğu bir hastalıktır.”

MS hastalarına bitkisel uyarı

Haberin Devamı

AKDENİZ USÜLÜ BESLENİN


Türk Nöroloji Derneği MS Çalışma Grubu Moderatörü Hüsnü Efendi de MS hastalarının tedavi süresince dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulunarak, “Balık ve deniz ürünleri, salata, sebze ve meyve tüketilmelidir. D vitamini düzeyinin MS hastalığında önemli. Hastanın diyet dışında uygun zamanlarda güneşlenmesinin yararlı olacağını biliyoruz. MS hastalığında kaplıca, termal sular ve sauna gibi sıcak ortamlar hastalık belirtilerinde artışa yol açabileceği için önerilmemektedir. Sigara kullanımının bırakılması önemli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!