Motorlu kuryelerin çilesi: Dolmuşçu önümüze kırıyor, taksici sıkıştırıyor

Güncelleme Tarihi:

Motorlu kuryelerin çilesi: Dolmuşçu önümüze kırıyor, taksici sıkıştırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2015 17:09

Başkent trafiğinde her gün 5 bine yakın motorlu kurye, zor şartlar altında çalışıp, teslimatlarını yetiştirmek için zamanla yarışıyor. Sürücüler kuryelerden yana dert yanarken, motosikletliler işe şöyle diyor: “Dolmuşçu önümüze kırıyor, taksici sıkıştırıyor, otobüsçü zaten hiç görmüyor. Kamyona yanaşamıyoruz, yaya da telefonla konuşarak önümüze atlıyor.”

Haberin Devamı

ANKARA Hürriyet, kent trafiğinde; kask takmadıkları, hız yaptıkları, trafiği tehlikeye düşürdükleri ve trafik kurallarını hiçe saydıkları gibi nedenlerle zaman zaman eleştirilen motosikletli kuryeleri dinledi. 

Yemek siparişleri başta olmak üzere farklı alanlarda dağıtım yapan motosikletli kuryeler gün boyu teslimatlarını yetiştirmek için zamanla yarışıyor.

5 BİNİN ÜZERİNDE KURYE VAR
BAŞKENT’te 5 binin üzerinde kurye olduğunu belirten Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yakup Sağlam, dernek olarak bu mesleği yapan kişilere eğitim vermeyi planladıklarını söyledi. Sağlam, dernek ile ilgili şu bilgileri verdi: “Dernek olarak şu anda 115 üyemiz var. Biz meslek gibi gözüküyor olsak da aslında sektörüz. Diğer meslekler gibi meslek olarak kabul edilmeyi istiyoruz. Bu alanda iş mahkemeleri bize yazı gönderiyor, bilirkişi olarak görev yapıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe verdik kabul edilirse eğitim vereceğiz.”

Birkaç kişinin yaptığı hatanın tüm motosikletli kuryelere mâl edilemeyeceğini belirten Ankara Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Yakup Sağlam, kendilerine yöneltilen eleştirilere yanıt verip, trafikte yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

“Meslektaşlarımızın çalışma saatleri çok fazla. Sabah 9’dan gece 4’e kadar çalışanlar var. Kimi işyeri 70 lira artı kilometre parası veriyor. Kimi 70 lira verip başka bir ödeme yapmıyor. Biz moto kuryeler olarak bir tek yatarken kaskımızı çıkarıyoruz ama tehlikeli olan bu işin hakkı verilmiyor.

Motorlu kuryelerin çilesi: Dolmuşçu önümüze kırıyor, taksici sıkıştırıyor


Haberin Devamı

MOTOSİKLET KÜLTÜRÜ YOK

Maalesef bizim insanımızda motosiklet kültürü yok. Trafikte bana ‘Neden soldan gidiyorsun’ diyorlar. Benim sigortam var, ehliyetim var. O halde niye gidemeyeyim. Soldan giderken, arkadan taciz edip, sonra da yanıma gelerek tepki gösterenler oluyor. Sen 80 ile gideceksin diye ben hız limitim olan 50’yi neden geçeyim. Motosikletin de o şeridin sahibi olduğunu bilmek gerek.

HATALARIMIZI KABUL EDİYORUZ

 Türkiye’de insanlara ehliyet verilmeden önce motosiklet kullandırılmalı. Dolmuşçu önüne kırıyor, taksici sıkıştırıyor, otobüsçü zaten hiç görmüyor, kamyona yanaşamıyoruz, yaya telefonla konuşarak önüne atlıyor. Yolda arabayı üstümüze sürüyor, kapısına yemeğini götürdüğümüzde bahşiş veriyor. Bizim sistemimiz böyle bir sistem. Bizim hatalarımız da var, kabul ediyoruz.

NAYLON MOTORCULAR VAR 

Naylon motorcu diye tabir ettiğimiz motorcular var. Kar düştüğü zaman kayboluyorlar. Sadece ehliyeti olan genç çocuk çıkıyor sokağa ertesi gün kaza yapıyor. Hayatını kaybeden, sakatlanan gençler var. Bunlara ve ailelerine yazık. Kayıt dışılıktan sıkıntıdayız. Lisede okuyan çocuk gelip hafta sonu çalışmamalı. Herkesin bu işi yapmaması lazım. Bu işi yapmak için yeterliliği var mı? Buna önem verilmesi lazım.”

EMNİYET KEMERİ YOK DİYE CEZA GELDİ
TRAFİK cezaları nedeniyle isyan noktasına geldiklerini belirten Başkan Yardımcısı Fatih Kapucu ise “Kask olduğu halde hiçbir eksiği olmadığı halde ceza yazılıyor ki biz bu duruma kızıyoruz. 2008 yılının yazında arkadaşımıza emniyet kemerinden ceza geldi. Biz fotoğrafsız ceza yazılmamasını istiyoruz. Ceza yazmak çözüm değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!