Model proje örnek olmalı

Güncelleme Tarihi:

Model proje örnek olmalı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2022 22:34

İlk etapta, kapsamlı tarama ile Ankara’da geniş bir oyuncu havuzu oluşturmayı hedeflediklerini belirten Turmuş, “Küçük yaş grubundan itibaren belirlenecek yetenekli isimleri, belli bir periyot sonunda A takıma kazandırmayı düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ankaragücü, altyapı çalışmalarını daha verimli hale getirmek ve öz kaynak düzeninden genç oyuncu yetiştirmek hedefiyle yeni bir yapılanmaya gidip, bu bölümün başına Teknik Direktör Ümit Turmuş’u getirirken, Turmuş, ortaya koyduğu uzun vadeli SAGEM (Sporcu Araştırma Geliştirme ve Eğitim Merkezi) projesinin hedefine ulaşacağına inandığını söyledi.
25 yılı aşkın süredir bu alanda çalışma yaptığını son 3-4 yıldır da bu çalışmalarını projeye dönüştürdüğünü aktaran Turmuş, “İlk etapta, kapsamlı tarama ile Ankara’da geniş bir oyuncu havuzu oluşturacağız. Küçük yaş grubundan itibaren belirlenecek yetenekli isimleri, belli bir periyot sonunda A takıma kazandırmayı düşünüyoruz” dedi.
Süper Lig’deki büyük kulüplerin, son dönemdeki kötü ekonomik tablosunun bundan sonraki 10-15 yıla yansıyacağını, bu durumu, iyi organize olacak Anadolu kulüplerinin lehine çevirebileceğini ileri süren Turmuş, şöyle konuştu.
“Anadolu kulüpleri, planlı bir çalışma ile şampiyonluk şansını yükseltebilir. Ankaragücü de uzun vadeli program ile yıldızlar yetiştirip, şampiyonluk özlemine son verebilir. Başarı ya da başarısızlık bir günde oluşmaz. Proje, bir kademe içeriyor. İlk 3 yılda A takıma oyuncu vermeye başlama, 5. yılda bu oranı yüzde 50, 7. yılda yüzde 70, 9. yılda yüzde 90’a çıkarma hedefini kapsıyor. Bu projede, hem oyuncu hem de antrenör olarak büyük bir ordu mevcut. Bu çalışmada; kulübün yanı sıra, valilik, büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) il ve ilçe spor müdürlükleri, üniversiteler, beden eğitimi ve spor yüksek okulları (BESYO), Türkiye Antrenörler Derneği (TÜFAD) Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (AASKF), 10 profesyonel ve 257 amatör kulüp ile işbirliği yapılacak.”

12-15 YAŞ GRUBU ARASI ÇOK ÖNEMLİ

“SAGEM Projesinin ilk ayağı olan SEYMEN, 3 ilçede; Sincan, Etimesgut ve Yenimahalle’de, 30 pilot bölgede başlayacak. Ankara’nın nüfusu 6 milyona yaklaşmış durumda. 5-14 yaş arasındaki nüfus ise 812 bin civarında. Hedefimiz, spora yatkın olan çocukları belirlemek, onların içinden yeteneklileri seçmek ve yetenekliler içinden de yıldızları bulup ortaya çıkarmak. U8 ile U16 yaş grubu arasındaki planlamada, her yaş grubundan 25 oyuncu seçilmesi hedefleniyor. Ankara’da tam kapasiteye ulaşıldığında 45 bin lisanslı sporcumuz olacak. Örneğin, Yenimahalle’deki 3 semtte spora yatkın 24-25 çocuk olsun. Okullarda yapılacak yetenek taraması sonucu belirlenecek çocuklar, mümkünse tek pilot okul ya da sınıf, bu olmazsa tek mahalle de bir okul ya da sınıfa yerleştirilecek. 3 mahalleden tek takım çıkacak. 4+4 eğitimin ilk 4 yılında BESYO ve TÜFAD ile işbirliği, ikinci 4 yılında MEB’in mahalledeki beden eğitimi öğretmenlerinden faydalanılacak. Büyükşehir ve ilçe belediyeleri bu işin taşıyıcı omurgası olacak.
İlçelerdeki 10 mahalli bölge takımı, Berger usulü 3 devreli maçlar oynayacak. Tüm yıla yayılacak 27 maçlık bu maratonun sonunda, ilçenin altın, gümüş ve bronz karmaları seçilecek. Bu takımlar daha sonra Ankaragücü tesislerinde karşılaşacak ve onların içinde de altın, gümüş ve bronz karmalar belirlenecek. Bu çalışmada, 12-15 yaş grubu çok önemli. Bu yaşlardaki çocukları gözden kaçırmamamız, onların üzerinde çok titiz bir çalışma yapmamız gerekiyor. U12, U13, U14 ve U15 karmalarının en iyileri Ankaragücü’nün alt yapılarını oluşturmaya başlayacak ve ileride A takmın temelini oluşturacak. Bu grubun diğer iyileri, profesyonel ve bal’daki paydaş takımların alt yapılarını güçlendirecek. U8-U15 arasındaki çocuklardan futbolun yanı sıra farklı branşlardaki yatkınları da belirlenecek ve futboldaki beklentiyi karşılayamayanlar, diğer branşlara yönlendirilecek. Hedefimiz, yetenekli çocuklar arasından her yıl 12-13 yıldız adayı çıkarmak. Ankara’nın merkez ilçelerinden 71, çevre ilçelerinden de 19 takım ile toplam 90 takım oluşturmayı planlıyoruz. Alt yapı deneyimine sahip yerli ve yabancı antrenörlerden oluşan ekibimiz, yoğun bir mesai harcayacak ve Ankaragücü’nün geleceğinin temellerini atmak için çaba gösterecek.”

Haberin Devamı

BEŞTEPE’DE İMZALAR ATILDI

Haberin Devamı

Ankaragücü’nde transfer hız kesmedi ve sarı-lacivertliler, Ankara’ya getirdiği biri yerli biri yabancı ikinci oyuncu ile sözleşme imzaladı. Başkent ekibi, Yunanistan’ın Panathinaikos kulübünden İtalyan forvet Federico Macheda ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.
Beştepe Tesisleri’nde yapılan imza törenine kulüp Başkanı Faruk Koca ve Futbol Koordinatörü Emre Yıldız katıldı. Başkan Faruk Koca, taraftarı heyecanlandıracak transferler yaptıklarını söyledi.
Ankaragücü, bonservisi Kocaelispor’da bulunan ve geçen sezonu 68 Aksaray’da geçiren genç forvet Mervan Yusuf Yiğit ile de 4 yıllık kontrat imzaladı.

 

ERCİYES’TE TEMPO YOĞUN

Yeni sezon hazırlıklarının ilk etabını Bolu’da tamamlayan Ankaragücü, ikinci dönem kampı için geldiği Kayseri Erciyes’te çalışmalarını yoğun tempoda sürdürüyor.
Teknik Direktör Mustafa Dalcı yönetiminde günde iki antrenman yapan takımda oyuncular fizik, kondisyon ve dayanıklıklarını en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor. Sarı-lacivertli ekibin yıldız transferi Jese Rodriquz, neşeli tavırları ile ilgi çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!