Meclis’te ÖHO-ÖTA tartışması

Güncelleme Tarihi:

Meclis’te ÖHO-ÖTA tartışması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2023 09:58

Başkentte zaman zaman kontak kapatma eylemleriyle dikkat çeken özel toplu taşıma araçları(ÖTA), Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin gündemine bu kez de EGO ile sözleşmelerini feshetmeleri nedeniyle geldi.

Haberin Devamı

Meclis’te ÖHO-ÖTA tartışması
EGO Genel Müdürlüğü’nün ihalesini kazanarak 24 Aralık 2018’den itibaren 10 yıl süreyle 14 hatta 170 özel toplu taşıma(ÖTA) aracıyla hizmet veren Ankara Halk Otobüsleri Kooperatifi (AHOK), EGO ile imzalamış oldukları sözleşmeyi feshetti. Kooperatif, feshe gerekçe olarak, ‘özellikle toplu taşımanın asli girdisi olan akaryakıt, yedek parça, personel giderleri ile yeniden değerleme oranlarındaki artış nedeniyle 18.5 milyon TL’yi bulan kira bedellerini ödeyemediklerini’ gösterdi. AHOK, esnafın zor durumda olduğunu idare tarafından yapılacak yeni işlemlere kadar ruhsat verilmek suretiyle çalışmak istediklerini belirtti. ABB yönetimi de konuyu Başkanlık Yazısı ile önceki gün Meclis gündemine getirdi. Yazıda 199 adet özel halk otobüsü(ÖHO) gibi 99 adet ÖTA’nın da ruhsat verilerek çalıştırılması talep edildi. Meclis, 99 ÖTA’nın eylül ayına kadar ruhsatlı çalışmasını oy birliğiyle kabul etti. ÖHO ve ÖTA’lar konusu AK Parti ile CHP arasında tartışmaya neden oldu.

Haberin Devamı

Meclis’te ÖHO-ÖTA tartışması

30 BÜYÜKŞEHİR ARASINDA TEK SORUN ABB’DE

ABB’nin sorunu çözemediğini belirten AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse şunları söyledi: “Ankara’da ulaşım konusu dört yıldır sürekli gündemimizde. Bir türlü bu konular yoluna girmedi. İdare bu konuda maalesef yeterli insiyatifi alıp süreci yönetemedi hâlâ da yönetemiyor. Bu konudan en çok zarar gören ulaşım esnafımız ve hizmeti alan vatandaşlarımız oluyor. Ulaşım esnaflarımızın sorunlarının çözümü konusunda insiyatif alınması gerektiğini, idarenin bu konuda kiralama ya da başka usullerle diğer büyükşehirlerde nasıl oluyorsa ona benzer bir yöntemle yapılması gerektiğini burada defalarca söyledik. Türkiye’de 30 tane Büyükşehir Belediyesi var bu konuda sorun sadece bir tek Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde. Cumhur İttifakı olarak bugüne kadar hem önerge hem de Meclis’e gelen yazıların tamamına olumlu oy kullandık, destekledik. Destekliyoruz ancak bu kadar dağınık ve düzensiz bir iş yapılmaz. Bu konu artık daha köklü nasıl çözülür diye sizden esnafımızın umudu kalmadı. Şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yönetememekte olan CHP’den Belediye Başkanı seçilmiş olan Sayın Mansur Yavaş bu işi de yönetemedi. Bu işi de beceremedi. Esnaf artık sürenizi bekliyor. Kalan sürede de nasılsa bir çözüm üretmeyeceksiniz ondan sonrada Allah işinizi rast getirsin. Bu konuyu köklü olarak inşallah 2024 seçimlerinden sonra biz çözeceğiz.”

Haberin Devamı

Meclis’te ÖHO-ÖTA tartışması


SİZİN GEÇMİŞ DÖNEMDE YARATTIĞINIZ SORUNLAR

AK Parti’li Köse’nin açıklamalarına tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise şöyle konuştu: “Bu ÖTA ve ÖHO’larla ilgili bu yapılan ihalenin tarihine bir bakın. Bu ihalenin iptalini isteyen kim, esnafımız. Niye? Parasını ödeyemiyorlar. Sizin geçmiş dönemde yarattığınız sorunları çözüyor CHP belediyesi. 2019’dan geldiğimiz günden beri bununla uğraşıyoruz. Akaryakıt giderleri, maliyetlerdeki artışlar bunları biliyorsunuz. Bu konuda iki farklı şey var. Biri ÖTA biri ÖHO’larla ilgili. Biri her sene Meclis kararıyla bize geliyor birer yıllık ruhsatlarını uzatıyoruz. Diğer konuda da 2018’de özel toplu taşıma araçlarıyla ilgili yapılan bir ihale var. Ama bu ihaledeki rakamları artık esnaf ödeyemiyor, zor durumda. Fesihnamelerini düzenlediler bu toplantıya gelme nedeni de o. Fesih istiyorlar, bugüne kadar olan borçlarını da ödeyecekler. Bunu eylül ayına kadar uzatacağız. ÖHO ve ÖTA’larla ilgili inşallah 15 Mayıs’tan sonra biz iktidarı aldığımızda sizin yarattığınız bu sorunu kökten çözeceğiz hiç endişeniz olmasın.”

BAKMADAN GEÇME!