Mandalla yaşama döndü

Güncelleme Tarihi:

Mandalla yaşama döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2012 00:00

Kalp krizi sırasında sol kalp kapağı yırtılan şoktaki kadın hastanın göğüs kafesi açılmadan kasık damarından girilerek mandallama (mitraclip) tekniği ile tedavisi yapıldı.

Haberin Devamı

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, gerçekleştirilen operasyonun dünyada bir ilk olduğu bildirildi.
Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Bilge, daha önce onkolojik nedenlerle takip edilen 60 yaşındaki Kıymet Altay’ın 2-3 hafta önce böbrek yetersizliğine girdiğini ve diyaliz esnasında kalp krizi geçirdiğini anlattı.
Kalbi duran hastanın şok tablosuyla hastanelerine yönlendirildiğini belirten Bilge, hastanın öncelikle damarını açtıklarını ancak ertesi gün kalp krizine bağlı olarak sol kalp kapağında yırtılma olduğunu fark ettiklerini dile getirdi.
Mitraclip yönteminin Türkiye’de birkaç merkezde yapılabildiğini söyleyen Bilge, yöntemle kalp cerrahisinin uygun olmadığı hastalara göğüs kafesi açılmadan kasıktan küçük bir kesiyle girilerek müdahale edildiğini ve kapağın tamirinin yapıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Dünyada başka örneği yok

Kıymet Altay’da da bu yöntemi kullandıklarını böylelikle bölgedeki kan kaçağını ortadan kaldırıldıklarını söyleyen Bilge, ‘’Böyle bir vaka daha önce dünyada hiç yapılmamıştı, ancak hastanın başka bir seçeneği yoktu. Sonuç müthiş oldu. Dünyada bu işlemle yaşayan tek hasta, tek vaka’’ dedi.
Mandallama işleminin normalde kronik hastalarda yapıldığına, acil vakalara ilişkin dünyada böyle bir örnek bulunmadığına dikkati çeken Bilge, genel durumu iyi ama cerrahiye uygun olmayan hastalara yöntemin uygulandığını bu hastanın en önemli özelliğinin ise şokta ve kapak yırtılması bulunması olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!