Mamak'ın kraliçe arıları

Güncelleme Tarihi:

Mamakın kraliçe arıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2021 17:02

Mamak Belediyesi’nin kadınlara yönelik açtığı arıcılık kursunu bitiren kadınlar sertifikalı birer arıcı oluyor. Belediye tarafından arılı kovan da verilen arıcılar, ‘Mamak balı’ ve arı ürünleriyle aile ekonomilerine de katkı sağlıyor. Başkan Murat Köse, “Malum bütün kovanı kraliçe arı yönetir. Biz de bu nedenle önce kraliçeleri eğitelim dedik” diyor.

Haberin Devamı

Mamak Belediyesi ve Mamak Kadın Kooperatifi(MAKKOP) işbirliğiyle Mamaklı kadınlara arı yetiştiriciliği kursu veriliyor. Kutludüğün Bilim Merkezi ve Lalahan Aile Yaşam Merkezi’ndeki kurslar bir ay sürüyor. Doğada kovan başında pratik yapan kadın kursiyerler; bal, polen, propolis, arı zehri gibi arı ürünlerinin yanında arı sütü ve ana arı(kraliçe arı) üretim eğitimi de alıyor. Teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayan kadınlar, kurs sonunda sertifikalı birer arıcı oluyor. Bugüne kadar iki kez mezun veren arıcılık kursunda toplam 47 kadın eğitimini başarıyla tamamladı. İstihdam oluşturulması amacıyla çalışmayan kursiyer kadınlara Mamak Belediyesi tarafından arılı kovan da veriliyor. Kadın arıcılar, bal üretiminin yanı sıra ekonomik değeri yüksek arı sütü, propolis ve polen gibi ürünleri de üretip aile bütçelerine gelir sağlıyor.

Haberin Devamı

Mamakın kraliçe arıları

'BU İŞTE BİZ DE VARIZ' DİYORUZ

Kadınların arıcılık konusunda oldukça başarılı olduklarına dikkat çeken kurs hocası İskender Yılmaz kurslara devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: “Şunu fark ettim hassas ve daha detaylı olan işleri kadınlara emanet edersek başarı oranımız oldukça artıyor. Özellikle kadınlar ana arı ve arı sütü üretiminde çok başarılılar. Ellerinin hassaslığı larva transferi dediğimiz ana arı üretimi aşaması sırasında ön plana çıkıyor. Sonraki projemiz olan ana arı üretimiyle yerli safkan Anadolu ırkı arılarımız yine Mamak’ta Anadolulu kadınlarımız tarafından yetiştirilecek.” Kursa katılan kadın arıcılar da “Bize özellikle ‘neden kadın arıcı’ sorusunu çok soruyorlar, duyduklarında şaşırıyorlar. Bu alanda eğitim alarak arıcılıkla uğraşmaktan mutluyuz. 'Bu işte biz de varız' diyoruz. Destekleri için Belediye Başkanı’mız Murat Köse’ye ve emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Mamakın kraliçe arıları

Haberin Devamı

‘ÖNCE KRALİÇELERİ EĞİTELİM’ DEDİK

Kursa katılan kadınların üreteceği ‘Mamak balı’nın kooperatif aracılığıyla da satışa sunulacağını belirten Mamak Belediye Başkanı Murat Köse proje ile ilgili şunları kaydetti: “Mamak kırsalı, arıcılık için zengin bir floraya sahip. Biz daha önce de Gökçeyurt Mahallesi’nde Bal Ormanı Projesi’ni hayata geçirmiştik. Burada tıbbi aromatik bitki bahçesi için Orman Bölge Müdürlüğü ile fidan dikimi yapmıştık. Bu zenginliği bir adım daha ileriye taşımak adına kadınlarımıza yönelik arıcılık kursu düzenliyoruz. Başlattığımız kursta önceliği kadınlara verdik. Malum bütün kovanı kraliçe arı yönetir. Biz de bu nedenle önce kraliçeleri eğitelim dedik. Arıcılığın da ilçemizde bu işle uğraşanlara ekonomik olarak büyük bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kurslarımızı bitiren kadınlarımızın bu alanda başarılı olmaları bizi de mutlu ediyor. Ürettikleri ürünler, kooperatifimiz aracılığıyla ‘Mamak balı’ olarak satılacak. Birçok yöresel ürüne sahip olan Mamak ilçemiz kadınlarımız sayesinde balıyla da marka oluyor. Kadınlarımızın istihdamına katkı sağlayacak bu tür projelerimizi de devam ettireceğiz.”

BAKMADAN GEÇME!