Mamak metrosunun kredisine onay

Güncelleme Tarihi:

Mamak metrosunun kredisine onay
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 16:19

ABB Meclisi, Ankaray’ın Dikimevi’nden Nato Yolu’na uzatılmasına ilişkin metro projesi için 320 milyon Euro’luk kredi talebini oy birliğiyle kabul etti. AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “58 kilometre metro sözünün 8’de 1’inin projesini ancak yapmaya çalışan bir belediye başkanı var” eleştirisinde bulundu.

Haberin Devamı

Mamak metrosunun kredisine onay

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi, aralık ayı ilk oturumunu önceki gün gerçekleştirdi. Meclis, gündemde yer alan A1 (Ankaray) Dikimevi–Natoyolu Raylı Sistem Uzatma Hattı İşine ilişkin Hukuk ve Tarifeler–Plan ve Bütçe Ortak Komisyonu Raporu’nu da görüştü. Geçen ay ki bütçe görüşmelerinde kendisinin bu metroya karşıymış gibi bir imaj oluşturulmaya çalışıldığını söyleyen AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, “Bu algıdan beslenen Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Mansur Yavaş, buradan bir kriz oluşturmaya, bunu garip bir şekilde siyasi olarak farklı bir noktaya taşımak istedi. Konuşmalar üzerinden, polemikler üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmayın” eleştirisinde bulundu. Köse özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

İŞİN SADECE PROJESİNİ YAPIYORSUNUZ

Mamak metrosunun kredisine onay

“Her zaman çözümden yana olduğumuzu, halkımız için yapılan projeleri desteklediğimizi ifade ediyoruz. Öyle olmasaydı burada yüzde 97 oy birliğiyle kararlar almazdık. Biz bugüne kadar hiçbir konuda gelen borçlanmaya ‘hayır’ demedik, hepsine ‘evet’ dedik. Sayın Mansur Yavaş seçimden önce ‘58 kilometre metro yapacağım’ demedi mi. ‘9 ayda projesini yapacağım dört yılda da tamamını bitireceğim’ demedi mi. Dördüncü yıl geldi bir tane proje, 8’de 1’lik bir projenin kredisi 6.3 milyar. 500 milyondan bahsediyor. Göz var nizam var hiç mi hesap yapmıyor. Bunları söylerken kamuoyunu kandıracağını mı düşünüyor. 58 kilometre metro sözünün 8’de 1’inin projesini ancak yapmaya çalışan bir belediye başkanı var. Bir işin sadece projesini yapıyorsunuz ben bunu Ankara halkının takdirine bırakıyorum.”

Mamak metrosunun kredisine onay

320 MİLYON EURO İNŞAATA KULLANILACAK

Haberin Devamı

Konuşmanın ardından rapor oy birliğiyle kabul edildi. Meclis’in onay verdiği 320 milyon Euro’luk kredi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 8 kilometrelik metronun sadece inşaatı için kullanılacak. Rapor hakkında bilgi veren Hukuk ve Tarifeler Komisyonu Başkanı Ercan Kınacı, ABB’nin Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nca elektro mekanik ve işin yapımında kullanmak üzere 320 milyon avroluk kredi kullanımı talebinde bulunduğunu söyledi. Raporun ayrıca, metroda kullanılacak araçların alımı için EGO Genel Müdürlüğü’ne yetki verilmesini içerdiğini aktardı.

ÖHO’LARIN KİRALANMASI TARTIŞMASI

‘Kiralama modeli talebi’yle CHP Genel Merkezi ve ABB önünde protesto eylemleri yapan özel halk otobüsü (ÖHO) esnafının bu isteği AK Parti tarafından Meclis’e taşındı. Ulaşım Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sincan Meclis Üyesi Nihat Yalçın, verdiği önergede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kiralama ile bu sorunu çözdüğüne dikkat çekti. Önergede EGO Genel Müdürlüğü’nce aylık KDV hariç olarak merkezde çalışan özel toplu taşıma araçlarının 62 bin lira, çevre ilçelerde çalışan minibüslerin 30 bin lira, midibüslerin 33 bin lira, 8.5 metre uzunluğundaki araçların ise 35 bin lira ile kiralanması önerildi. Yalçın, önergenin tavsiye niteliğinde olduğunu belirtti. Grup başkanvekillerinin değerlendirmeleri ise şöyle oldu.

Haberin Devamı

Mamak metrosunun kredisine onay


CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu: “Hukuka kanuna aykırı bir önerge. Geçen ay Meclis’te 15 Şubat 2023 tarihine kadar ulaşım esnafına destek verilsin diye oy birliğiyle bir karar almadık mı? Bu destek kararı bitmeden böyle bir önergenin verilmesini anlayamıyorum. Şu ana kadar hep birlikte ulaşım esnafına 144 milyon lira destek verdik. Kiralama veya her şey tartışılır ancak bunun yöntemi bu değil.”

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse: “Desteğe devam ediyoruz ancak çözüm olmuyor. Çözüm olması için uygun, sürdürülebilir bir sistemin olması gerekir. Ulaşım esnafı gerçekten araçlarını çalıştırmakta zorlanıyor. Sayın ABB Başkanı’na sesleniyorum bir kere insiyatif alsın güzel bir çözüm üretsin de biz de Meclis’te destekleyelim.”

Haberin Devamı

Mamak metrosunun kredisine onay


İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker: “Belediye bütçesine göre bir destek yapıyor, bu ulaşım esnafına yetmiyor. İnşallah çözümünü bulacağız. Esnaf arkadaşlarımız haklı. Bunun en kolay yolu hükümetimiz güçlüdür KDV’yi indirecek, ulaşım esnafına mazotu yüzde 50 düşürecek. Sadece ulaşım esnafına mazotu yüzde 50 indirtin. Hükümetimiz indirsin belediye de yine desteğini versin.”

AK PARTİ’DEN ‘TÜNEL’ SORULARI CHP’DEN ‘FORE KAZIK’ YANITI

Mamak metrosunun kredisine onay

Kuzey Ankara Protokol Yolu Tüneli’nde 15 Ekim’de başlayan ancak hedeflenen 40 günlük sürede tamamlanamayan tadilat çalışması da Meclis’in gündemindeydi. Çalışmanın 59 gündür devam ettiğine dikkat çeken AK Parti grubu, tünelle ilgili verdiği 11 soruluk detaylı önergede özetle, “Tünel tadilatı niçin yaz aylarında değil de tam da okulların eğitim öğretime devam ettiği dönemde başlatılmıştır? Niçin Kasım 2021’deki kaya düşmesi olayından bir yıl sonra tadilata başlanmıştır? Aksi yöndeki tünelde olay meydana gelmesine rağmen öncelikle mevcut yönde yapılan çalışma izahata muhtaçtır. Tadilat yapılacak alanla ilgili gerekli zemin etüt çalışmaları niçin önceden yapılmamıştır?” sorularını yöneltti. AK Parti Pursaklar Meclis Üyesi Meral Bozoğlu, “Ankara böyle bir gecikmeyi hak etmiyor” dedi. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu “Orada yapılan lokal tadilat değil. Tünelin giriş ve çıkışları uzatılarak fore kazıklarla daha sağlam bir yapı yapılıyor. Önümüzdeki hafta havaalanına gidiş kısmını açacağız” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

MECLİS’TEN KISA KISA

*AK Parti Grubu’nun ‘Cemevlerinin su faturalarından ücret alınmaması’na ilişkin önergesi oy birliğiyle kabul edildi.
*Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Keçiören Meclis Üyesi Metin Akdemir, geçen ay ABB ve bağlı kuruluşlarının 2023 bütçelerinin mevzuata aykırı olarak oylandığını iddia ederek, “Oylamanın yeniden yapılması kanaat ve düşüncesindeyim” dedi.
*ABB’de 2-3 maaş alanlar olduğunu öne süren AK Parti Altındağ Meclis Üyesi Sinan Burhan, “Ankara’da işsiz olan gençler, fakir fukara var. Onlar tek maaş bulamazken ABB’de 2-3 maaş alanları niçin gündeme getir miyorsunuz?” diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise geçen dönem AK Parti’li 14 Meclis üyesinin şirket yönetim kurulu olduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!