Lapa lapa kar sürpriz olur

Güncelleme Tarihi:

Lapa lapa kar sürpriz olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 17:17

Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken başkent Ankara’da da vatandaşlar beyaz örtüye hasret kaldı. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, başkent Ankara’da bu ay şehir merkezine lapa lapa kar yağmasının son derece sürpriz olacağını belirtti.

Haberin Devamı

Başkent Ankara’da kış aylarında da bahar tadında geçen havalar, Ankaralıları kara hasret bıraktı. Kentin yüksek kesimlerine yağan kar, kent genelinde etkisini hissettirmedi. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Ankara’da bu ay şehir merkezinin kara teslim olmasının son derece sürpriz olacağını belirterek, “Kar yağışı derken, yüzeyin tamamen kaplandığı ve yaşamı etkileyen bir yağıştan bahsediyoruz. Böyle bir yağış Ankara için sürpriz olur” dedi. ‘El Nino‘ sıcaklıklarının bu yılın ilk yarısının tamamında etkili olacağını belirten Çukurçayır, özetle şunları söyledi:

Lapa lapa kar sürpriz olur

BU KIŞ REKOR DÜZEYDE SICAKLIK YAŞADIK

Haberin Devamı

“TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası olarak başta Dünya Meteoroloji teşkilatı (WMO), NASA, ECMWF gibi küresel ölçekte resmin tamamını gören ve küresel ölçekte meteorolojik tahmin yapan merkezleri yakından takip eden bir meslek kuruluşuyuz. Bu nedenle WMO’nun 2023 yılının ilk yarısında yaptığı ‘El Nino’ etkisine girdiğimiz açıklamaları biz de ülkemizdeki yetkililerle ve toplumumuzla paylaştık. El Nino ile birlikte küresel ölçekte, rekor sıcaklıklar yaşanacağını ve ülke olarak bizim de bu durumdan etkileneceğimizi belirtmiştik. Nitekim 2023 yılı yazında ülkemizin birçok yerleşim noktasında rekor sıcaklıklar yaşadık. 2023 yılı sonbahar mevsimine girerken WMO yaptığı açıklamada ‘El Nino’ etkisinin 2024 yılı nisan ayına kadar süreceğini ve kış mevsiminin mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar ile geçeceğini belirtmişti. Nitekim bu kış da rekor düzeyde sıcak yaşadık. Dört mevsimi bir arada yaşayan ülkemizin, Doğu bölgelerimiz başta olmak üzere bazı yüksek noktalarına kar yağışları tabii ki gerçekleşti. Ama başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok yerleşim merkezinde yağış maalesef gerçekleşmedi. Her bir meteorolojik olayın meydana gelebilmesi için belli atmosferik koşulların oluşması gereklidir. Kar yağışı için de uygun atmosferik koşulların oluşması gereklidir. Yağışların tamamı buluttan katı formda yere düşmeye başlar fakat yer yüzeyi ile üst atmosfer arasında sıcaklığa bağlı olarak yere ya katı ya da sıvı formda düşer.

Haberin Devamı

Lapa lapa kar sürpriz olur

EL NİNO NİSANA KADAR ETKİSİNİ SÜRDÜRECEK

Şehir merkezlerinde ısı adası dediğimiz bir oluşum nedeniyle buluttan katı formda düşen yağışların yere yine katı formda düşmesine engel olur. Sıcaklığın yükseklikle azalması nedeniyle yüksek kesimler daha düşük sıcaklıklara sahip olur. Bu nedenle üst atmosfer ile yer yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı daha düşük olduğu için buluttan katı formda düşen yağış şehrin yüksek kesimlerine kar yağışı olarak düşer. Daha alt kotlarda katı form, ısı adası sıcaklığı nedeniyle eriyerek yağmur şeklinde görülür. Ankara için de durum değişmiyor. Geçtiğimiz günlerde Ankara’nın İncek, Dikmen, Elmadağ gibi yüksek kesimlerinde kar yağışı gerçekleşirken alt kesimlerde kalan yerleşim alanlarına yağmur şeklinde yağışlar gözlendi. El Nino, nisan ayına kadar etkisini sürdürecek. Fakat nisan ayından sonra da frene basan arabanın hemen duramaması gibi El Nino da bu yılın ilk yarısının tamamında etkili olacak. Bu demektir ki küresel ölçekte yılın ilk yarısı mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklar ile geçecek. Ülkemiz de bundan payını alacak. Ankara’da bu ay şehir merkezinde kar yağışı görmemiz son derece sürpriz olacaktır. Parantez açmakta fayda var, kar yağışı derken yüzeyin tamamen kaplandığı ve yaşamı etkileyen bir yağıştan bahsediyoruz. Böyle bir yağış Ankara için sürpriz olur.”

Haberin Devamı

Lapa lapa kar sürpriz olur

Başkent Ankara’da geçen cuma akşamı yüksek kesimlerde kar yağışı görülmüştü.

 

BAKMADAN GEÇME!