Kuş cenneti gibiyiz

Güncelleme Tarihi:

Kuş cenneti gibiyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2021 00:51

Başkent’teki 513 kuş dedektifi, geçen yıl 273 tür gözlemledi. Ankara’da kuş gözlemciliği yapan ve kuş rotalarını inceleyen Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Arzu Gürsoy Ergen, “En dikkat çeken türler karabaş patka, küçük kumkuşu, küçük su çulluğu, paçalı baykuş ve dikkuyruk” dedi.

Haberin Devamı

Kuş gözlemcileri tarafından dünyanın en yaygın kullanılan uluslararası kuş gözlem platformu eBird verilerine göre, Antalya 2020’de 289 türle Türkiye’de en fazla kuş türü gözlenen il oldu. Antalya’yı 280 tür ile İstanbul ve 273 tür ile Ankara izledi. Tüm zamanların kayıt altına alındığı tür sıralamasında ise Mersin 349 türle birinci, Hatay 346 türle ikinci, İstanbul 341 türle üçüncü olurken, 323 türle Ankara 7’nci sırada yer aldı. Başkent’teki 513 gözlemcinin 113 alandan paylaştığı veriler arasında Selkapanı, Altınpark, Mogan Gölü, İncek, Kızılcahamam, Karagöl, Botanik Park ve ODTÜ en fazla gözlem yapılan bölgeler oldu. Sakarmeke, kaşık gaga, yeşilbaş ve çamurcun en çok gözlenen türler olarak dikkat çekti.

Kuş cenneti gibiyiz


TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ KAYITLAR

Başkent’te kuş gözlemciliği yapan ve Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda kuş rotalarını inceleyen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen, “2020 yılı içinde yapılan gözlemlerde en dikkat çeken türler karabaş patka, küçük kum kuşu, küçük su çulluğu, dikkuyruk ve paçalı baykuş. Bunlar hem Ankara hem de ülkemiz için oldukça önemli kayıtlar” dedi.

Kuş cenneti gibiyiz


ANKARA ÖNEMLİ BİR ROTA

Ankara’nın kuşlar için önemli bir göç rotası olduğuna dikkat çeken Gürsoy şöyle devam etti: “Ankara’da bugüne kadar tespit edilen toplam tür sayısı 323. Bunun 273’ünün bir kez daha görünmesi iyi bir durum. Göçmen kuşlar için Türkiye önemli bir göç rotası. Ankara da bu önemli rota üzerinde yer alıyor. Karabaş patka, küçük kumkuşu, küçük su çulluğu, dikkuyruk ve paçalı baykuş, Ankara ve Türkiye için önemli bir kayıt. Doğal alanların yok olması ile birlikte türlerin yaşam alanları daralıyor.”

Kuş cenneti gibiyiz


DOĞAL ALANLARI KORUMALIYIZ

Bir yılda bu çok türün görülebilmesinin Ankara’da halen gözlem yapılabilecek alanların varlığını gösterdiğinin altını çizen Ergen, “Bu nedenle alan korumaya önem vermeliyiz. Kuruyan akarsular, yok olan sahiller, yanan ormanlar, çöplüğe dönen çayırlıkla canlı türlerine de tehdit oluşturuyor. Alanlarımızı korudukça gözleyebileceğimiz kuş sayımız da artacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kuş cenneti gibiyiz

Ankara’da geçen yıl gözlenen türler arasında en dikkat çekenleri karabaş patka, küçük kumkuşu, küçük su çulluğu ve paçalı baykuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!