Kurtuluş yoluna kilit vurmayın

Güncelleme Tarihi:

Kurtuluş yoluna kilit vurmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2016 09:54

Adana Aladağ’da, orta öğretim kız öğrenci yurdunda çıkan yangında 11 öğrenci, 1 eğitmenin hayatını kaybetmesinin ardından gözler bir kez daha ‘yangın merdivenleri’ne çevrildi. Ankara’daki bazı hastene ve yurtların yangın merdivenlerinin kapısının kilitli olduğuna dikkat çeken İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, “Merdivenleri açık tutun” dedi.

Haberin Devamı

Yangın anında ‘kurtuluş yolu’ olarak kullanılan Ankara’daki yangın merdivenlerinin yük deposu gibi kullanılmasını ve birçoğunun kapısına kilit vurulmasını Hürriyet Ankara daha önce defalarca gündeme getirmişti. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi, dün yaptığı açıklamada, Ankara Valiliği’nce oluşturulan ve İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın da yer aldığı komisyonun, yangın merdiveni denetimi sırasında karşılaştıkları manzarayı şöyle aktardı:

KAÇMASINLAR KİLİDİ

“Bazı hastaneler, ‘hastalar tedavi ücretlerini ödemeden kaçmasınlar’ diye yangın merdivenlerini kapatıyor. Bazı öğrenci yurtların da öğrencilerin belli bir saatte yurdun dışına kontrolsüz olarak çıkmasını engellemek için yangın merdivenlerinin kapısı kilitleniyor.

DEPO GİBİ KULLANILIYOR

Apartmanlarda, işyerlerinde oturanlar tarafından kullanılmayan eşyalar konuluyor, depolama alanı olarak kullanılıyor, hırsız girmesin diye önlem alınıyor. Kullanmadığı sandalyesini, masasını, çocuğunun bisikletini ya da evine sığmayan kitapları yangın merdivenlerine koyuyorlar.

ÇÖP TOPLAMA ALANI OLUYOR

Hatta bazı binalarda yangın merdivenleri katlarda çöp toplama alanı olarak kullanılıyor. İnsanlar buraya çöp torbalarını biriktiriyor. Yangın merdivenleri bir nevi süs haline geliyor. Ne mağdur vatandaşın yangından tahliyesi ne de bizim yangına müdahalemize kolaylık sağlıyor.”

Haberin Devamı

KAPILAR İÇERİDEN AÇILABİLİR OLMALI

Yangın merdivenlerinin standartları hakkında da bilgi veren Sipahi, “Yangın merdivenlerine açılacak kapıların mutlak suretle duman geçirmemesi lazım. En önemli bir husus da yangın merdivenlerine açılan kapılar içeriden açılabilir nitelikte olmalı. Apartman yöneticileri, yangın merdivenlerine eşya konulmaması ve açık tutulması için herkesi ikaz etmeli” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!