Kurban bayramı ve yeni yıl esnafın yüzünü güldürdü

Güncelleme Tarihi:

Kurban bayramı ve yeni yıl esnafın yüzünü güldürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2006 00:00

Kurban bayramı dönemi yeni yılla kesişince, alışveriş yoğunluk kazandı. Satışların normal seyrin üstüne çıkmasından memnun olan esnaf, bir yandan da "Alışveriş dönemlerinden birini yitirmenin üzüntüsünü yaşıyor. Mağazaların büyük bölümünün, yüzde 30-50 arasındaki ikinci indirim dönemine girmiş olması da yoğunluğu etkiliyor.

ANKARA esnafı, Kurban Bayramının genelde kurban masrafları nedeniyle Ramazan Bayramına göre sönük geçtiğini, ancak yeni yılla çakışması dolayısıyla talepte artış yaşandığını ifade ediyor. Esnaf ayrıca, normalin üstünde seyreden yoğunluktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "alışveriş dönemlerinden" birini yitirmenin ise üzüntüsünü yaşıyor. Geçen hafta sonunu "büyük bir yoğunlukla" geçirdiklerini anlatan esnaf, hafta içinde de satışların artarak süreceğine inandıklarını söylüyor.

İNDİRİMLER SATIŞLARI ARTIRIYOR Mağazaların büyük bölümünde başlayan kış sezonunun ikinci indirimi, satışları olumlu etkiliyor. Birinci indirim döneminde yüzde 15-20 arasında değişen oranlar, ikinci indirim döneminde yüzde 50’lere kadar varıyor. Yeni yıl kutlamalarının simgelerinden "yılbaşı sepetleri" de zevk ve beklentilere göre farklılık gösteriyor. Önde gelen hipermarket zincirlerinden birinde 25.9 YTL’den satışa sunulan alkolsüz sepetinde, aromalı maden suyu, kola, kuruyemiş, kek, Türk kahvesi, nescafe, cips, çikolata gibi çeşitli ürünlerin yanı sıra fotoğraf makinesi de yer alıyor. Yaş üzüm rakısının yer aldığı bir butik sepet 47.9 YTL, viski ve votkanın bulunduğu prestij sepet ise 79.9 YTL’ye satılıyor. Bazı yılbaşı sepetlerinde tombala da bulunuyor.

Kasaplardan hazır kıyma uyarısı

TÜRKİYE Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yalçındağ, hazır kıymanın, halkın sağlığını tehdit ettiğini iddia ederek, satışlarının durdurulmasını istedi. Yalçındağ, Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu’nu TBMM’de ziyaret etti

YÜZDE 80’İ BOZUK Hazır kıyma satışlarından endişe duyduklarını söyleyen Yalçındağ, İstanbul, Ankara, Bursa ve Antalya’da yapılan denetimlerde, satılan hazır kıymaların yüzde 80’inin bozuk çıktığını öne sürdü. Paketlenmiş ya da dökme kıymanın halk sağlığı açısından ciddi tehditler içerdiğini iddia eden Yalçındağ, hem vatandaşın hem de küçük esnafın korunması açısından satışların durdurulmasını istedi.

KONTROL YETERSİZ Kurtulmuşoğlu, hazır kıymanın nelerden yapıldığı konusunda şüpheleri olduğunu, çoğu gıda maddesinde olduğu gibi kıymanın da tam kontrol edilmediğine inandığını söyledi. Gerekli hijyen koşullarına uyulması durumunda hazır kıyma satışı yapılmasında bir sakınca olmayacağını ifade eden Kurtulmuşoğlu, vatandaşı açıkta satılan gıda maddelerini almamaları konusunda uyardı. Bayram ve yılbaşı öncesi çok ucuza şeker ve çikolata satışları yapıldığına dikkati çekti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!