Kuraklık yardımında kapsam dışı bırakılan Polatlı çiftçisi isyanda

Güncelleme Tarihi:

Kuraklık yardımında kapsam dışı bırakılan Polatlı çiftçisi isyanda
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2008 00:00

Polatlı’nın kuraklık kararnamesi kapsanıma alınmaması çiftçileri isyan ettirdi. Konuyu Meclis’e taşıyan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, araştırma komisyonunun raporlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

POLATLI, kuraklıktan etkilenen çiftçilere maddi destek sağlayan "Kuraklık Kararnamesi" dışında bırakıldı. Duruma isyan eden çiftçiler, tüm çevre ilçelerin bu kararnameye dahil edilmelerine rağmen kendilerinin dışarıda bırakılmasına anlam veremedi.

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bir soru önergesi veren Bingöl şunları söyledi:

"Türkiye’de kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilere nakdi desteğin hibe olarak verilmesine ve bu çiftçilerin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin karar Resmi Gazete’de yürürlüğe girmiştir. Ankara’nın kuraklığa maruz kalan Bala, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Haymana, Kalecik, Nallıhan ve Şereflikoçhisar ilçeleri belirtilen kararın kapsamına alındığı gibi yine Polatlı ilçemizin sınır komşusu olan Eskişehir ve Konya illerimize bağlı Sivrihisar, Günyüzü, Çeltikçi ve Yunak ilçeleri de kuraklık kararnamesi kapsamına alınmıştır."

Çiftçiye büyük haksızlık

Bu ilçelerin kuraklık kararnamesi kapsamına alınmasının yerinde bir karar olduğunu vurgulayan Bingöl şöyle devam etti: "Ancak bu ilçelerin sınır komşusu olan ve aynı derecede kuraklığın yaşandığı Polatlı’nın kuraklık kapsamı dışında tutulması anlaşılır gibi değildir. Gerekçe olarak sunulan Polatlı’da kuraklığın yüzde 30’un altında olduğu ifadesi de gerçekçi değildir. Çünkü yerinde yaptığımız araştırmalara göre Polatlı köylerinin sadece dörtte birinde hasar tespiti yapılmıştır. Polatlı’dan Ankara İl Tarım Müdürlüğü’ne gönderilen ve birkaç köyü kapsayan yüzde 28’lik kuraklık değeri ise ön tespit sonucudur. Polatlılı çiftçiye büyük haksızlık yapılmıştır. Eğer Polatlı kararname kapsamına alınmazsa burada tarım ölecek."

Polatlı’da buğday alınıp satılan tarım borsanını da gezdiğini belirten Bingöl, "Araştırma komisyonu ilçenin buğday alınıp satılan borsasına da uğrasaydı gerçeği görürdü. Çiftçi buğdayı sırf borçlarını ödemek için maliyetinin altında satıyor. Tarlalarını Sakarya ve Porsuk’tan sulayan 11 köyün ürünleri acil önlem alınmazsa yok olacak. Sakarya ve Porsuk nehirlerinin çoğu kolunda şimdi insan yürüyebiliyor" dedi.

Maliyetin altında satış

Tüm çevre ilçelerin kuraklık yardımından faydalandırılmasına rağmen Polatlı kapsam dışı bırakıldı. Ürünlerini maliyetin altına sattıklarını belirten çiftçiler isyan ediyor. Konunun Meclis’te tekrar mercek altına alınması bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!