Kulüpler kapıya kilit vurmasın

Güncelleme Tarihi:

Kulüpler kapıya kilit vurmasın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2020 04:45

“Her yapının kendi mali tablosu, ona göre de izlediği plan ve programı var. Şimdi olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, hepimiz alt yapılara yatırım yapma ve o alana daha fazla önem verme konusunda bakış açımızı değiştirmek zorundayız.”“Sezona başlarken maddi anlamda düşündüklerimiz ile geldiğimiz nokta çok farklı. Sıkıntıları birlikte aşabiliriz. Federasyonumuz oyuncu sözleşmelerinde belli oranda indirime gidilmesi yönünde bağlayıcı bir karar alıp belirleyici rol oynayabilir.”

Haberin Devamı

Gençlerbirliği Kulüp Başkanı Murat Cavcav, coronavirüs salgını nedeniyle her alanda zorluk yaşandığını belirtip, “Hepimiz için sağlık ön planda. Bu günleri kısa sürede atlatmayı ve yeniden baharın güzelliklerini yaşayacağımız anları bekliyoruz. Açıklanan rakamlar ülkemiz adına her geçen gün umut verici. Ancak biraz daha sabretmemiz ve kurallara harfiyen uymamız gerekiyor” dedi.
Salgın nedeniyle lige verilen aranın ne zaman sona ereceği ile ilgili çalışmaların sürdüğünü dile getiren Cavcav, “Beklenti liglerin tamamlanması yönünde. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği sürekli temas halinde. Haziran ayının ortasında maçların yeniden başlatılıp, Temmuz sonunda bitirilmesi planlanıyor. Ancak bu tamamen salgının gidişatı ile yakından ilgili. Mayıs ayında, Haziran ayının ilk yarısında ülkemizdeki vakaların durumu yakından izlenecek. Bilim Kurulu’nun vereceği karar bu aşamada önemli. Maçların seyircili oynanacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Kulüpler kapıya kilit vurmasın


TAKIMI BELKİ KAMPA ALABİLİRİZ

Kendisinin şahsi fikrinin kalan 8 haftanın tamamlanmasından yana olduğunu dile getiren Cavcav, şunları söyledi:
“8 maç kaldı. Bu maçlar oynatılıp, sezon bitirilebilir. Takımların; Antalya ve Alanya gibi bir merkezde toplanmasına ve müsabakaların o şekilde oynatılmasına federasyon sıcak bakmıyor. Zaten her kulüp, maçların kendi şehrinde oynanmasından yana. 8 maç var ancak duruma göre, sıkıştırılmış bir takvim ile 6 haftaya çekilebilir. 11 Mayıs’ta takımı toplamayı düşünüyoruz. Şu an oyuncular, kendi araçları ile tesise gelip sahada kişisel idman yapmayı sürdürüyor. Liglerin başlangıç tarihi kesinleşirse belki takımı, sezon başında olduğu gibi 20-25 günlük kampa alacağız. Çünkü virüs tehdidi ortadan kalkmış değil. Kulüpte her gün her herkese test yapma imkanımız da yok. Oyuncular ve ekipteki diğer isimler, dışarıda nereye gidecek, kimlerle iletişime geçecek bilemeyiz. Normal hayatımızın çok dışında günlerden geçiyoruz. Gittikleri ortamda enfeksiyon kapabilir, kulüpteki diğer insanlara bulaştırabilirler. Her türlü detayı düşünmek ve tedbiri almak zorundayız. Temastan kaçınma, sosyal mesafe kuralına uyma, izolasyon gibi kavramlar, hayatımızın bir parçası olacak.”

BİLGİLER KULÜPLERLE PAYLAŞILACAK

“Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu, bundan sonra neler yapılması ile ilgili raporu ve bilgileri kulüplere yollayacak. Kulübe geliş ve gidişler, soyunma odalarının kullanımı, sahaların kullanımı, malzemelerin kullanımı, malzemelerin temizliği, kulüp içi çalışma alanlarının hijyeni, yemek salonlarındaki oturma planı, ortak alanların ne şekilde kullanılacağı gibi en küçük detayların bu çalışmada yer alacağı belirtiliyor. Aynı şekilde maçlar oynanmaya başlarsa, statlarda uyulması gereken kurallar ile azami dikkat gösterilmesi gereken hususlar da kulüplerle paylaşılacak. Ülke olarak yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Bu işten de alnımızın akıyla çıkıp, güzel günlere hep birlikte ulaşalım.”

FEDERASYON BU KONUDA KARAR ALABİLİR

“Sezona başlarken, maddi anlamda düşündüklerimiz ile geldiğimiz nokta çok farklı. Şimdi, 8 maç seyircisiz oynanacak. Bu, kulüpler için hasılat gelirinin olmaması, reklam gelirinin düşmesi, diğer bazı gelirlerden mahrum kalması demek. Daha önce yayıncı kuruluşun kulüplere ödeyeceği rakamdan belli bir oranda indirime gidilmiş, dolar kuru da sabitlenmişti. O günkü gelişmelerle ekonomik olarak zorlanmış, bütçelerimizi yeniden gözden geçirmiştik. Şu an yaşadığımız olağanüstü süreç sıkıntıyı daha da büyüttü. Hepimiz, hesabımızı kitabımızı yeniden yapacağız. UEFA, 31 Mayıs’ta sona erecek futbolcu sözleşmelerinin, ligler tamamlanana kadar geçerli olacağını açıkladı. Avrupa’da olduğu gibi bizde de kulüplerin oyunculardan indirim talebinde bulunduğu yazılıyor. Kimisi yüzde 20, kimisi yüzde 30 diyor. Birileri de çıkıp yüzde 10 diyebilir. Kulüpler olarak, ekonomik anlamda büyük mağduriyet yaşıyoruz. Federasyonumuz, oyuncu sözleşmelerinde belli oranda indirime gidilmesi yönünde bağlayıcı bir karar alıp belirleyici bir rol oynayabilir. Bizlere, destek verip, yardımcı olabilir.”

YABANCI SAYISI KADEMELİ DÜŞMELİ

“Her kulübün kendi mali tablosu ona göre de izlediği plan, programı var. Herkesin derdi kendine göre. Şimdi olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, hepimiz alt yapılara yatırım yapma ve o alana daha fazla önem verme konusunda bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Gençlerbirliği olarak biz bu anlamda daha şanslıyız. İkinci Ligde mücadele eden pilot takımımız Hacettepe var. Alt yapıda geniş bir oyuncu grubumuz var. 14 olan yabancı oyuncu sayısı, kademeli olarak aşağı çekilmeli. Türk futbolu, futbolcu ithal ederek değil, kendi genç oyuncusunu yetiştiren, ona güvenen anlayışla sağlam bir yapıya kavuşur. Bunu yapmazsak, kulüplerimiz kapısına kilit vurma aşamasına gelir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!