Köy tavukçuluğu kayda alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Köy tavukçuluğu kayda alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 01:26

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, köy tavukçuluğunu kayıt altına alıyor. Köylerdeki kanatlı hayvanların yetiştirme ve beslenme şekilleri belirlenecek, yılda 3 kez aşılanacak. Pilot uygulama Ankara’nın Kazan ilçesinde başladı.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Nahit Yazıcıoğlu, "Köy Tavukçuluğunda Yalancı Tavuk Vebası Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu" Projesi kapsamında köylerdeki kanatlıların kayıt altına alınacağını söyledi. Seçilen pilot bölgelerdeki aşılama çalışmalarını inceleyen Yazıcıoğlu, Newcastle hastalığının Türkiye'de yaygın olarak görülen ve kanatlılarda önemli ekonomik zararlara neden bir hastalık olduğunu belirtti. Bu hastalık nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve AB kriterlerini esas alan bir çok ülkeye, kanatlı eti ihracatının yapılamadığını vurgulayan Yazıcıoğlu, bu amaçla bakanlıkça belirlenen yerlerde pilot uygulama yapmak üzere "Köy Tavukçuluğunda Yalancı Tavuk Vebası Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu" Projesinin başlatıldığını söyledi. Kazan ile birlikte kanatlı hayvan yetiştirciliği yapan altı farklı ilçenin projede pilot bölge olarak seçildiğini dile getiren Yazıcıoğlu, bu bölgelerde yapılacak aşı sonuçlarına göre uygulama alanının genişletileceğini kaydetti. Yazıcıoğlu, projenin, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği ile Yumurta Üreticileri Merkez Birliği tarafından desteklendiğini anlatarak, "Proje kapsamında, köy kanatlıları kayıt altına alınacak, yetiştirme ve beslenme şekilleri belirlenecek, hastalık hakkında eğitim faaliyetleri yürütülecek ve köylerde yaşayan kanatlılar, hastalığa karşı yılda 3 kez aşılanacak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ANKARA’DA BÜYÜK TAVUK SKANDALI

Yenimahalle Belediyesi Zabıtası ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz ay Şentepe Avcılar Mahallesi’ndeki tek katlı bir gecekonduya düzenledikleri baskında, büyük bir gıda skandalını ortaya çıkarmıştı. Ekipler, canlı tavukların sağlıksız koşullarda bekletildiğini, tavuk pisliği, kan ve talaş yığınları arasında kesim yapıldığını tespit etmişti. Sağlıksız koşullarda kesilen kanatlı hayvanların piyasaya “köy tavuğu” adıyla sürüldüğü iddia edilmişti. Bu gelişmelerin ardından kaçak kesimhanenin kapısına kilit vurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!