Köy Enstitüleri mezunlarının 76. yıl buluşması

Güncelleme Tarihi:

Köy Enstitüleri mezunlarının 76. yıl buluşması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 11:00

Köy Enstitüleri mezunlarının 76. yıl buluşması

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ELMADAĞ(Ankara), (DHA)- KÖY Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. yılında mezunlar Ankara'nın Elmadağ ilçesinde Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü yerleşkesinde 'Hasanoğlan Onurumuzdur' şenliğinde 17 Nisan Pazar günü bir araya gelecekler. Birçok sivil toplum kuruluşunun da katkı sağladığı etkinlikte, mezunlar Türkiye genelinde kurulan 21 Köy Enstitüleri'nin topluma sağladığı eğitim, kültürel ve sanatsal kazanımlarını anlatacaklar. Gün boyu sürecek etkinlikte müzik, söyleşi ve halk oyunları gösterisinde bulunulacak.
Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı yazar Dr. Alper Akçam bu konuda yaptığı açıklamada, "UNESCO tarafından gelişmekte olan ülkeler için örnek eğitim modeli olarak gösterilen Köy Enstitüleri, 20. Yüzyıldan sonra Türkçe'ye kazandırılmış önemli kültür yapıtları olan Paula Freire'nin Ezilenlerin Pedagojisi, Octavio Paz'ın Çifte Alev'i, Çamurdan Doğanlar'ı, Mihail Bahtin'in 'Rabelais ve Dünyası' adlı kuramsal yapıtları ışığında yeniden okunduğunda II. Dünya Savaşı'nın kan ve zulüm kokulu yıllarında yoksul Anadolu'da yaşama geçirilmiş bir devrimci dehanın ürünü olduğu anlaşılabilecek bir Yarım Kalmış Mucize idi. 17 bin 341 öğrencisi içinden 300 yazar ve şair, en az yirmisi üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi kurucusu, profesör olmuş 400 müzik ve resim insanı yetiştirmişti. Ayakları çarıklı, kavruk birer köylü çocuğu olan Fakir Baykurt, Dursun Akçam, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydin, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Adnan Binyazar ünü uluslararası alanda duyulan birer sanatçı oldular. Köy Enstitüleri'nin dayanışmacı, paylaşımcı, barışçı bir kültür ve eğitim politikası oluşturulmasında bir başvuru kaynağı olarak yeniden tartıştırılabilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.
Köy Enstitüleri'nin 76. Kuruluş yıldönümünde üniversitelerden çevre ilçelere, mahallelere kadar yayılan bir alan içinde sekiz ayrı etkinlik yapıldığını belirten Alper akçam, "Özgür düşünce, iş içinde, yaparak ve yaşayarak öğrenme, katılımcı eğitim, demokratik halk örgütlenmesi için tüm dostları derneğimiz ve "Hasanoğlan Onurumuzdur" etkinliklerinde buluşmaya çağırıyoruz" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!