Korsan kasaba dikkat edin

Güncelleme Tarihi:

Korsan kasaba dikkat edin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2011 00:00

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları korsan kasaplara ve yapılan yanlış kesimlere karşı uyardı.

Haberin Devamı

Yalçındağ, vatandaşların kurbanlarını uzman kişilere kestirmeleri gerektiğini belirtirken, et israfının önüne geçilmesi için de püf noktaları verdi.

YAKLAŞAN Kurban Bayramı sebebiyle kurbanlık alma ve kesme telaşına düşen vatandaşları uyaran Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayramda kurbanını kesmek isteyen vatandaşları uyarırken, korsan kasaplara karşı da tedbirli olmaya çağırdı. Yalçındağ, korsan kasapların ve acemi kasapların hayvana hem eziyet çektirebileceğini hem de et israfına neden olabileceğinin altını çizdi.

Kesim sonrasına dikkat

Kurban kesimi kadar kesimden sonraki aşamaların da önemine değinen Yalçındağ, kurbanın kesileceği alanın da temiz olması gerektiğini anlattı. Yalçındağ, “Etlerin kirlenmemesi için çevrenin temiz olması gerekiyor. Vatandaşlarımız, kapılarının önleri veya boş araziler yerine belediyelerin hazırlamış olduğu kurban kesim alanlarında kesimlerini yaptırmalılar. Halkımız, etlerin çekilmesi ve parçalanması için kasaplara gitmeliler. Sokaklara kurulan tezgahlara gidip et çektirmemeliler. Gelişi güzel kurulan bu tezgahlar sağlıklı değiller. Biz seyyar tezgahlarla ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazı yazdık. Bakanlığımızın, konuyla ilgili denetimleri yapacağını ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Karkas soğutulmalı

Kurbanın eziyet edilmeden kesilmesi gerektiğini kaydeden Fazlı Yalçındağ, kurbanın derisi yüzüldükten sonra soğumasını beklemenin önemine değinerek, soğuduktan sonra parçalara ayrılan etin uzun süreli muhafaza edilebileceğini kaydetti. Yalçındağ, etin soğutulmadan parçalanmasını sakıncalı bulduklarını belirtti. Etin kendi sıcaklığıyla üst üste konulduğu zaman kısa sürede bozulmaya başladığını hatırlatan Yalçındağ, etlerin eve getirildikten sonra güneş görmeyen bir yerde üst üste konmadan her tarafı soğuyacak şekilde bekletilmesi gerektiğini ifade etti. Yalçındağ, etlerin naylon poşete konulmamasını tavsiye ederken, eti buz dolabında donmayacak bir  bölgeye konulması gerektiğinin altını çizdi.

Derisine zarar vermeyin

Haberin Devamı

TÜRKİYE Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Matraş, Kurban Bayramında kesilen hayvanlardan elde edilen ham deriye dışa bağımlılığı azaltmak için her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu, bu nedenle kurbanı keserken  derisine zarar verilmemesi gerektiğini belirtti.
Matraş, Türkiye’de her yıl deri sanayisinin 6,5 milyon adet büyükbaş ve 30 milyon adet küçükbaş hayvan ham  derisine ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Yıllık kesim miktarları her sene  azalmaktadır. Bu nedenle ana hammaddemizde daha fazla dışarıya bağımlı hale  gelmekteyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!