Konuşan kitaplığın 75 ipek gönüllüsü

Güncelleme Tarihi:

Konuşan kitaplığın 75 ipek gönüllüsü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kütüphanenin kuruluşundan itibaren görme özürlülere yönelik hizmetler sunduklarını belirtti.

MİLLİ Kütüphane’de hizmet veren ve gönüllü okuyucu sayısı 75’e ulaşan “Konuşan Kitaplık” bölümünde, 2 bin 143 kitap internet üzerinden görme engelli kitapseverlerin erişimine sunuluyor.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kütüphanenin kuruluşundan itibaren görme özürlülere yönelik hizmetler sunduklarını belirtti.
İlk başlarda, görme engelli alfabesi (braille) ile yazılan kitapların bulunduğu bölüme, daha sonraları kaset kitapların geldiğini ifade eden Acar, 2007 yılı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nden itibaren ise sesli kitapları internet üzerinden görme engellilerin erişimine açtıklarını kaydetti. Acar, “Konuşan Kitaplık” adı verilen bu hizmet kapsamında, emekli TRT spikeri Nevin Agiç, emekli TRT seslendirmeni Sevgi Akın, Star TV Ankara Temsilcisi Murat Çelik gibi isimlerin de aralarında bulunduğu, sayıları 75’i bulan gönüllünün, özel olarak oluşturulan beş stüdyoda bugüne kadar 675 kitap seslendirdiğini bildirdi.

İstedikleri kitabın Konuşan Kitaplık’ta seslendirilmesini isteyen görme engellilerin, özür durumunu gösteren sağlık raporu veya Özürlüler İdaresi Başkanlığı’ndan aldıkları kimliğin fotokopisini Milli Kütüphane’ye ulaştırmaları gerektiğini anlatan Acar, daha sonra bu kişilere, bir internet şifresi verildiğini ifade etti.

Bu şifreyle görme özürlülerin internetten istedikleri kitapları dinleyebildiklerini kaydeden Acar, roman, ders kitabı, üniversite ve KPSS hazırlık kitapları, tarih, coğrafya, psikoloji, hukuk gibi çok farklı alanlardan toplam 2 bin 143 sesli kitabın, internet üzerinden 397 görme engelli üyenin hizmetine sunulduğunu belirtti. Bu arada, 2009 yılının ilk sekiz ayında 485 bin kişinin araştırma yaptığı Milli Kütüphane’de, Ağustos 2009 itibarıyla 2 milyon 858 bin 471 adet materyal bulunuyor. Bunların 1 milyon 157 bin 285’i kitap, 56 bin 220’si eski harfle yazılmış Türkçe kitap, 27 bini yazma eser, 1 milyon 417 bin 354 süreli yayın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!