Kodeks timi ekmeğe dokundurtmuyor

Güncelleme Tarihi:

Kodeks timi ekmeğe dokundurtmuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2012 00:00

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin üzerinden yaklaşık iki ay geçerken, Ankara İl Tarım Müdürlüğü’nün kurduğu kodeks timi, fırınlara yönelik denetimleri sıklaştırdı. 289 gıda kontrol görevlisi, ekmek üretimi yapan 214 işyerini denetledi. Müdürlük, 38 işyerine toplam 102 bin 125 TL tutarında cezai işlem uyguladı.

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girdi. Ekmeğin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesini amaçlayan yönetmelik kapsamında Bakanlık, pazar, manav ve kasapta ekmek satışı yapılamayacağını, tüketicinin ise ekmeğe dokunamayacağını tebliğ etti. Tebliğin üzerinden yaklaşık iki ay geçerken, Ankara Hürriyet, Başkentlilerin sağlığını yakından ilgilendiren ekmek kodeksinin kent içindeki uygulanırlığını araştırdı.

289 gıda kontrol görevlisi

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ekmek üretimi yapan fırınlara yönelik kodeks hakkında yaptığı bilgilendirmenin ardından denetimler için kodeks timi kurdu. Başkent’te görev alan 289 gıda kontrol görevlisi, son bir ayda ekmek üretimi yapan 214 işyerini denetledi. Müdürlük, 38 iş yerine toplam 102 bin 125 TL tutarında cezai işlem uyguladı.

Haberin Devamı

Vatandaş rahat olsun

Ramazan ayının ardından ekmek denetimine yeniden hız kazandırdıklarını belirten Ankara İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, “Müdürlük olarak ekmek kodeksi yürürlüğe girmeden önce de denetim yapıyorduk. Yılın ilk yedi aylık döneminde Ankara genelinde 436 işyeri denetimi yaptık. Bunlardan 17’sine toplam değeri 99 bin 749 TL ceza uygulandı. Ankara’da ekmek satılan her bir nokta arkadaşlarımız tarafından denetlenecektir. Vatandaşlarımız rahat olsun” dedi.

Uyan var uymayan var

Geçtiğimiz ay başında yürürlüğe giren yönetmeliğin, tüketicinin sağlığı açısından çok önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar ise, denetimlerin tam anlamıyla yapılamadığından yakındı. “Uyan var uymayan var. Yönetmelik yürürlükte, uygulama yok” diyen İlkbahar, şunları söyledi:

Asıl denetimi tüketici yapmalı

“Her ne kadar ekmeğin denetiminden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumlu olsa da, asıl denetimi tüketici kendi yapmalı. Tüketicinin, ‘Arkadaş bu dolap açık, herkes elini değiyor, ben buradan ekmek almayacağım’ demesi lazım. Çünkü insan sağlığıyla ilgili ne kadar karar alırsanız alın, eğer vatandaş buna dikkat etmiyorsa bir sonuca ulaşamazsınız. Yani tüketici, üreticinin önünü açmalı.

Haberin Devamı

Mazeret kabul edilemez

Kanun çıktıysa hiç bir üreticinin, ‘Ben kanunu bilmiyordum’ mazereti kabul edilemez. Yetkililerin uymayanları en azından ikaz etmesi lazım. Şimdi Halk Ekmek olarak biz tamamına harfiyen uyuroruz. Uymayan olunca da bizim üzerimize külfet kalmış oluyor. Üretimin yapıldığı yer kadar ürünün satıldığı noktolarda da ivedilikle takip sistemi devreye girmeli.”


Uymayan yandı

Başkent’te görev alan kodeks timi, ekmek üretimi yapan yerlerin ardından şimdi de satış noktalarına ağır verecek. Yönetmeliğe uymayanları en düşük bin 187, en yükseği ise 11 bin 875 TL’lik idari para cezaları bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!