Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü resepsiyonu

Güncelleme Tarihi:

Kırım Ahali Cumhuriyetinin 100. yıl dönümü resepsiyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 10:07

Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü resepsiyonu

Haberin Devamı

Hüseyin ÖZBALI/ANKARA,(DHA)-KIRIM Ahali Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü resepsiyonu, Ankara Rixos Grand Otel'de düzenlendi. 

Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından düzenlenen resepsiyona, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ak Parti Milletvekili ve TBMM Ukrayna-Türkiye dostluk Grubu Başkanı Hüseyin Şahin, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin'in yanı sıra Türkiye genelinde yaşayan Kırım Tatar diasporasından çok sayıda vatandaş katıldı. 
 
Resepsiyon Kırım Tatar, Türkiye ve Ukrayna milli marşların söylenmesi ile başladı. Ardından, Kırım Derneği Genel Derneği Başkanı Mükremin Şahin davetlilere yönelik yaptığı konuşmada, "Bugün burada toplanmamızın sebebi, 1917'de vatanımız Kırım'da toplanan kurultayımızın ve aynı zamanda kurduğumuz Kırım Ahali Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünü anmak ve kurultayı toplayan ve devletimizi kuran kahramanlarımızın, yolbaşçılarımızın ideallerine, fikirlerine, ilke ve prensiplerine olan bağlılığımızı bir kez daha teyit etmek içindir. Kırım Ahali Cumhuriyeti ve ilk kurultayın oluşturulmasında, ismail Bey Gaspıralı'nın eğitim ve aydınlanma hareketinden yolu geçen pek çok değerli ismin bulunduğunu, 1883'te Gaspıralı İsmail Bey'in başlatmış olduğu uyanış ve tedrisatından geçen kadrolar, Abdülreşit Mehtiler, Hasan Sabri Ayvazovlar, Seyit Ali Hattatlar, Cafer Seydametler ve Noman Çelebicihanlar 1917'de tarihi "Kurultaylarını" toplamışlar ve Kırım Ahali Cumhuriyeti'ni ilan etmişler" dedi.
 
Kırım'ın işgal altında bulunduğunun ve baskı zulme içinde yaşam içinde olduğunun  altını çizen Şahin, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü çerçevesinde, Kırım Tatarlarının milli ve Coğrafi esaslara dayalı otonomiyasında bir gelecek arzu ve beyanı Kırım'da işgalcilerin faaliyetlerini yasakladığı Milli Meclisimizin, DQTK'nin ve halkımızın kararıdır. Vicdan sahibi herkesi, Kırım'da yaşanan baskı ve zulme kayıtsız kalmamaya davet ediyor, bu şerefli ve imanlı halkın haklı mücadelesine destek olmaya çağırıyorum" diye konuştu.
 
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Refat Çubarov yaptığı konuşmasında, ise "1917 yılında Kırım Tatarları dünyada bir örneği olmayan olaya imza attılar. Kendi haklarını kendilerinin oluşturduğu bir halktır. Kırım Tatarları Rusya'nın ilk işgalinden bu yana çok acı yaşadılar. 100 yıl önce, aydınlanmış Kırım Tatar gençleri, Kırım Tatar halkı kendi toprağında kendi vatanına sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptılar ve bul yolda şehit düşenler oldu. Kırım Tatar Milli Kurultayı yerli halkın haklarını bütün dünyaya bildirmişlerdir. Kırım, Ukrayna devletinin toprak parçasıdır" dedi.
 
Resepsiyon sonrasında Kırım Tatar kültürüne ait müzik ve halk dansları gösteri ile resepsiyon sona erdi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!