Kıbrıs Kanyonu’nda trekking hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Kanyonu’nda trekking hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2016 14:53

Mamak’ta ‘saklı kalmış cennet’ diye bilinen Kıbrıs Kanyonu için planlama çalışmalarına başladıklarını belirten Başkan Mesut Akgül, “Kanyonu doğal dokuya zarar vermeden düzenleyeceğiz. Başkentliler doğa sporları ve trekking için artık şehir dışına çıkmak zorunda kalmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Mamak ve Ankara turizmine büyük katkı sağlaması hedeflenen Kıbrıs Kanyonu ve Mesire Alanı ile ilgili ikinci aşama olan planlamaya geçtiklerini belirten Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, “Kıbrıs Kanyonu’nun doğa sporlarının, trekkingin, tarihin ve doğanın buluştuğu bir cazibe merkezi olmasını hedefliyoruz” dedi. Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun ardından ikinci aşamaya geçerek planlama çalışmalarına başladıklarını kaydeden Başkan Akgül şöyle konuştu:

DOĞAL DOKUSUNU BOZMAYACAĞIZ

“Kanyonun doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve tarihi güzellikleriyle bugüne kadar korunması büyük bir avantaj. Roma döneminden kalan su arklarıyla da tarihi özelliği olan kanyonu doğal dokusunu bozmadan halkımızın kullanımına açmak istiyoruz. Bölgenin doğal yapısı ile ilgili bilgiler Ankara Üniversitesi tarafından hazırlandı. Şu anda ikinci aşama olan plana geçtik.Tarih ve tabiat kurullarından onay gerekiyor. Bunun için uzun bir süreç var, çalışmalar yapılıyor. Üçüncü aşamada imalatları yapıp, faaliyete geçireceğiz. Kanyonun mücavir alanı içerisinde özel mülkiyetler var.onları başka taraflara taşımamız gerekiyor.

Haberin Devamı

ANKARA’NIN TREKKİNG MERKEZİ

Yürüyüş yolları ve sallı geçişler doğal dokusuya uygun olacak. Alt taraflarında da sonuna doğru oturup dinlenme amaçlı ve çay içilebilecek yerler olacak. Buradaki amacımız, şehrin içerisinde 10 bine yakın endemik bitkiyle fındık, adaçayı yetişebilen bir bölgeyi halkımızla buluşturmak. Türkiye’nin farklı yerlerinde var ama Ankara’nın merkezinde yok. Uzağa gitmeden gelip, burada rahatlıkla vakit geçirip dinlenebilecekleri bir alan olacak. Kanyon, iklimi ile nefes aldıracak.”

BU DÖNEMDE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ

Kanyon için 3 milyon TL’lik bir bütçe öngördüklerini belirten Başkan Akgül, “Hedefimiz bu dönem içerisinde, 2019’a kadar burayı faaliyete geçirmek. Planlama önümüzdeki yıl bahar aylarında biterse yapımı çok fazla sürmez. En önemli kısmı planlama. Taş ocakları buranın uç taraflarını etkiliyor. Kontrollü bir şekildeler. Zamanında bu maden ruhsatları verilmeseydi daha iyi olurdu. Düzenlemeden sonra köy içinden gelen yolları da kanyona bağlamayı planlıyoruz şu anda yollar dar” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FINDIK BİLE YETİŞİYOR

Kıbrıs Kanyonu’nun özellikleri ise şöyle:
Şehir merkezine 15 km uzaklıkta.
Karadeniz iklimi hissediliyor.
Uzunluğu toplamda 8 kilometre
Bin 200 bitki türü bulunduğu tahmin ediliyor.
Binlerce kök fındık ağacı yetişiyor.
Roma döneminde açılan su kanallarını görmek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!