Kentin jeolojik mirası turizme kazandırılacak

Güncelleme Tarihi:

Kentin jeolojik mirası turizme kazandırılacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2020 16:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası arasında, ‘Ankara’nın Doğal Varlıklarını Koruma ve Jeoturizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Projesi’ kapsamında protokol imzalandı.

Haberin Devamı

Protokolü, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Hüseyin Alan imzaladı. Projeyle, Ankara sınırlarında bulunan kaya topluluğu, fosil, mineral, yapı, mağara ya da şelale gibi jeolojik miras niteliğindeki oluşumların belirlenerek, turizme kazandırılması amaçlanıyor. İmzalanan protokole göre belirlenen alanlar içerisinde yer alan jeositler tespit edilecek ve Avrupa Jeolojik Koruma Kurumu kriterleri çerçevesinde raporlar hazırlanarak, belirlenen bu yapıları içine alan jeoparkların oluşturulması ile UNESCO Global Jeopark ağına alınması için gerekli çalışmalar yapılacak. Büyükşehir Belediyesi ve JMO’nun yapacağı bu çalışmaların ardından Ankara, Manisa’da bulunan Kula UNESCO Küresel Jeoparkı’nın ardından ikinci jeoparka sahip olacak.
Başkan Yavaş, Beypazarı’ndan Çamlıdere’ye kadar uzanan bölgede balık fosillerine rastlandığını belirterek, “Aynı bölgede, uçurumun kenarında fosilleşmiş bir ağaç da var. Beypazarı’ndaki Nurettin Karaoğuz Müzesi’nde bahsettiğim balık fosilleri sergileniyor. Bölgedeki fosillerin Kızılcahamam farkına varmış ve o tarafta bir jeopark olması için çalışmalara başladı” dedi

DOĞRU KULLANILIRSA CİDDİ GELİR SAĞLAR

Haberin Devamı

Ankara’nın sahip olduğu doğal kaynakların kent ekonomisine ve yerel kalkınmanın gelişmesine hizmet edeceğini belirten Alan da, şunları söyledi: “Bunların başında da jeotermal kaynaklar geliyor. Ankara son derece zengin ama ne ısıtmada ne de tarımsal seralarda bunu kullanamıyor. Bugün Kızılcahamam’da, Ayaş’ta, Beypazarı’nda, Haymana’da ve hemen dibimizde Sincan’da önemli kaynaklar var. Biz özellikle tarımsal seralarda bu kaynakların kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Kaynakların doğru kullanılması durumunda 250-300 dönüme yakın bir tarımsal sera kurmak mümkün. Her bir dönümde 40 ton civarında domates yetiştiğinde, aşağı yukarı 700 kişiye aylık 5 bin lira gelir sağlayacağını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!