Kene uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Kene uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 14:35

Havaların ısınmasıyla beraber kenelerinde faaliyete geçtiğini hatırlatan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ahmet Baydın, çeşitli hastalıkların taşıyıcısı olan kenelere karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Kenelerin kan emerek beslendiği için tüm hayvan türlerinde bulunabileceğini ve bu hayvanlardan insanlara da kolayca geçebileceğine dikkat çeken Baydın, “Özellikle çalılık ve uzun otların olduğu bölgelerde yaygın olarak bulunan keneler bu ortamlarda kolaylıkla hayvanlara ve insanlara geçebilirler. Kan emme işlemini tamamladıktan sonra salgıladıkları sıvıyla da virüs ve bakterileri kan emdikleri canlıya aktarırlar. Bu sıvıyla beraber çeşitli hastalıkları kan emdikleri canlıya bulaştırırlar. Özellikle ‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ hastalığı ülkemizde insanlarda sıkça belirlenmiş ve ölümlere neden olmuştur” değerlendirmesi yaptı.

Kene uyarıları


BUNLARA DİKKAT

Vücuda kene tutunduğu zaman yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Baydın, “Keneleri kendiniz çıkarmayın. En yakın sağlık kuruluşuna gitmek en sağlıklı yoldur. Çünkü kenenin çıkarılması için cımbız veya forceps denilen alet kullanmak, hastalık taşıyan tür olup olmadığının tespit edilmesi ve ısırığın üzerinin antiseptik ile temizlenmesi gerekir” dedi ve “Otların, çimlerin yoğun olduğu bölgelerde sürekli vücutta açık yer bırakmamak ve açık renk kıyafetleri tercih etmemek kenelerin tutunmasını önleyecektir” tavsiyesi yaptı.

DIŞ PARAZİT MÜCADELESİNİ UNUTMAYIN

Hayvanların keneden korunması için sahiplerinin mutlaka dış parazit mücadelesini yapması gerektiğine dikkat çeken Baydın, “Hayvanlar dışarı çıktığında daha çok otlu alanlarda dolaşmayı tercih ediyor. Hayvanseverlere hayvanlarını özellikle dışarıda gezdirildikten sonra vücutlarını kontrol etmelerini, eğer kene tespit ederlerse de veteriner hekimlerine başvurmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!