Keçileri kaçırmayalım

Güncelleme Tarihi:

Keçileri kaçırmayalım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 14:35

Başkentin sembollerinden Ankara (tiftik) keçisi varlığı azaldı. Tiftik üretiminde de bir yılda yüzde 57’lik düşüş yaşandı. TİFTİKBİRLİK Başkanı Ahmet Yavuz, yem fiyatları ve çoban ücretlerindeki artışın, tiftik üretiminde düşüşe neden olduğunu söyledi. Yavuz, Ankara keçisi varlığı ve tiftik üretiminin artması için atılması gereken adımları tek tek sıraladı.

Haberin Devamı

Ankara’nın beş beyazından biri olan Ankara keçisinin varlığı azalıyor. 1900’lü yılların başında 3 milyon baş olan Ankara keçisi varlığı, 2022 itibarıyla 90 bin baş oldu. Ankara keçisinden elde edilen tiftik üretiminde de azalma yaşandı. Geçen yıl Ankara ve çevre illerde yaklaşık 175 bin ton tiftik üretimi gerçekleşirken, 2022’de ortalama 75 bin ton üretim gerçekleşti. Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (TİFTİKBİRLİK) Başkanı Ahmet Yavuz, tiftik üretimindeki düşüşün nedenini ve üretimi arttırmak için atılması gereken adımları Hürriyet Ankara’ya anlattı. Yavuz, üretimdeki düşüşün nedenini şöyle sıraladı.

Keçileri kaçırmayalım

Haberin Devamı

YEM FİYATI ÜRETİMİ ETKİLİYOR

*Ülkemizde tiftik üreticiliği babadan kalan bir miras olarak devam etmekte olup kârlılığı gibi özendirici bir nedeni olmadığından sonradan bu işe giren kişi sayısı azaldı.
*Yem fiyatlarının ve çoban ücretlerinin yüksekliği üretimi olumsuz etkiliyor.
*Pazar sorunu yaşanıyor.
*Meralar bilinçsiz kullanılıyor.
*Çok kaliteli bir ürün olan tiftikten üretilmiş giysilerin kullanılmasının yaygınlaştırılmamış olması da büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

ÜRETİMDE MALİYET DÜŞÜRÜLMELİ

Yavuz, Ankara keçisi yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve tiftik üretiminin artması için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:
*Üretimi arttırmak için öncelikle; hayvansal üretiminde maliyet düşürülmeli. Maliyeti düşürmenin en etkili yolu kaliteli ve ucuz yemin üretilmesi ve üreticiyle buluşturulması.
*Yetiştiricinin finansman gereksinimi için uygun faiz ve geri ödeme koşulları sağlanmalı, üreticiyi zorlamayacak şekilde olmalıdır.
*Tiftik üretici fiyatları ve satış koşulları iyileştirilmelidir.
*Üretici geliri, işletme sayısı ve sürü büyüklükleri arttırılmalıdır.

Keçileri kaçırmayalım

Haberin Devamı

GENİŞ PAZARA İHTİYAÇ VAR

Yavuz, Ankara keçisi yetiştiriciliğinin sürdürülebilirliği için ise şu önerilerde bulundu:
* Organik ürünlere olan ilgi artırılmalıdır.
* Talep arttırıcı projelerin yaptırılması gerekiyor.
* Doğrudan destek ödemeleri üreticinin geçimini sağlayacak düzeyde olmalıdır.
*İç ve dış pazar imkânları genişletilmelidir.

TİFTİĞİN KULLANIM ALANI GENİŞ

Tiftiğin, değerli bir tekstil ham maddesi olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Tiftik, giyim sanayiinde, döşemelik kumaş üretiminin yanı sıra battaniye, atkı, şal, halı üretimi gibi değişik alanlarda kullanılmaktadır” bilgisini verdi. Geçen yıl Güdül Belediyesi ve Ankara Kalkınma Ajansı iş birliği ile hayata geçirilen ‘Ankara Tiftik Keçisi Üretim Merkezi Projesi’ni de takip ettiklerini belirten Yavuz, “Buradaki temel hedef işletme sayısının ve sürü büyüklüklerinin artırılması olmalıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Keçileri kaçırmayalım

YEMİN ÇUVALI 248 TL

TARIM Kredi Kooperatifleri’nin iştiraki Tarım Kredi Yem’in bu ay itibarıyla açıkladığı yem fiyatlarına göre, pelet keçi süt yeminin kilogramı 4 lira 921 kuruş, çuvalı ise 246 TL. Toz keçi süt yeminin kilogramı 4 lira 961 kuruş, çuvalı ise 248 TL.

 

 

BAKMADAN GEÇME!