Kazandıran ortaklık

Güncelleme Tarihi:

Kazandıran ortaklık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2022 14:45

Beypazarı’nda yaşayan çiftçi Ali Rıza Coşkun, kurdukları ‘çiftçilik ekosistemi’ne üniversiteli kızları ‘ortak’ etti. Sistem ile hem tarladaki verim arttı hem de üniversiteli kızlar kazanca kavuştu.

Haberin Devamı

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Ali Rıza Coşkun, üniversiteli genç kızlarla geliştirdiği ‘çiftlik ekosistemi’ ile kadın istihdamına katkı sunuyor. Normal çalışanın yer almadığı sistemde üniversiteli kızlar, yetiştirilen ürünün belirli miktarı için pay sahibi oluyor. Coşkun hasat sonunda ise ürünlerden kazanılan parayı genç kızlar ile paylaşıyor. Bu sistem ile tarladan neredeyse iki kat verim aldığını söyleyen Coşkun, paydaşları ile kazanmanın da mutluluğunu yaşıyor.

İŞİN BEREKETİ ARTTI

Tarlada yetiştirilen ürünün kalitesinin yüksek seviyede olduğunu ve çıkan ürünün, aracılar vasıtasıyla yurt dışına gönderildiğini söyleyen Coşkun, kalitenin arttırılması için kimya bölümü öğrencileri ile ortaklaşa çalışıyor. Yetiştirilen domateslerin ağırlığı ise yarım kiloyu geçiyor.Paylaşmanın önemine vurgu yapan Coşkun, “35 yıldır tarımla uğraşıyoruz. Çocuklarla burada bir iş yapalım dedik. Bir iş tek başına kurulmaz; önce işi kuracaksın sonra paylaşacaksın. Bunları işe dahil ettiğin zaman hem daha çok verim alıyorsun hem daha çok para kazanıyorsun hem de yapılan iş daha randımanlı oluyor. Onlara bir görev veriyorsun ve para kazanmayı öğretiyorsun” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kazandıran ortaklık

AİLELERİYLE ÇALIŞIYORLAR

Ali Rıza Coşkun ile tarlada işçi olarak çalışan ebeveynleri aracılığıyla tanıştığını belirten Merve Işık, bu işi keyifle yaptığını belirterek, “Annemlerin burada çalışmasıyla başladık geçen yıl. Onlar burada çalışırken biz de ziyarete gelmiştik. Bu şekilde planlar projeler kuruldu ve bu sene başladık” diye konuştu.

Kazandıran ortaklık

TARLADAN PAZARA

Coşkun'un aynı zamanda pazar alanında da kendilerine yardımcı olduğunu belirten Huri Tiftik ise “Eniştem bize hangi ürünlerin hangi pazarlarda nasıl satılacağını buluyor. Biz de ona göre marullarımızı çeşit çeşit yetiştirmekteyiz. Marullarımızın kendi aralarında farklı yetiştirme günleri olduğu için zamanında ekerek ekosistemi döndürmeye çalışıyoruz. Marulu fideden dikilip, hâle gönderilmesine kadar her alanda varız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!