Kazancılar kazan kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

Kazancılar kazan kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2013 01:11

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, “Termik santrallerde kullanılan teçhizatı üretme kapasitesine sahibiz. Ancak ithalat nedeniyle 10 yılda 50 milyar TL yurtdışına gidecek” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada ve Türkiye’de enerji üretimine ilişkin çeşitli konuların tartışıldığı Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, EIF 2013 ATO Congresium’da yapıldı. Kongre kapsamındaki panelde konuşan KBSB Yönetim Kurulu Başkanı H. Ahmet İlhan, “KBSB üyeleri, ülkemizde kömürle çalışan termik santrallerin kurulumu için gerekli olan makine teçhizatının büyük bir bölümünü üretme kapasitesine sahiptir. Ancak makinelerin ithalatından dolayı önümüzdeki 10 yılda 50 milyar TL’nin üzerinde paranın yurtdışına gideceği öngörülüyor” diye konuştu.

MECBURİ İSTİKAMET YERLİ KÖMÜR

Yerli kömürle çalışan termik santrallerin ülkemiz şartlarına en uygun alternatif olduğunu ifade eden Ahmet İlhan, “Cari açığı azaltmak için yapılacak yatırımların finanse edilmesinde en önemli kısıtlayıcı unsur finansmanın geri dönüş süresidir. Ülkemiz, enerjideki bu dönüşümü sağlarken, finansman açığı nedeniyle sadece kısa sürede kendini amorti edebilecek projelere öncelik vermek zorundadır. Bu durumda finansal açıdan ülkemiz şartlarına en uygun enerji üretim metodu yerli kömür ile çalışan termik santrallerdir. Ülkemizin finansman açığı ve özel konumu; yerli kömür ile çalışan termik santralleri mecburi istikamet kılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDE ENGELLER VAR

Termik santral teknolojilerinin yerlileştirilmesinin önündeki engeller ve zorluklara da değinen İlhan şunları söyledi:
“Yurt içi firmaları, damping uygulamaları ya da başka sebeplerle yabancı firmalar ile rekabet etmekte zorlanıyor. Bu konu Ekonomi Bakanlığı ve İthalat Genel Müdürlüğü’nün alacağı birtakım önlemler ile çözülebilir. ‘Hammadde alırken gümrük ödetip, mamul madde alırken sıfır gümrük uygulaması’ gibi gariplikler önlenmeli. Yerli firmalar yatırımcılara finansman alternatifi sunamadıklarından yarışa 1-0 yenik başlamaktadır. Bu sorunu çözmenin de pek çok yolu bulunabilir. Kamu Bürokrasisinin, Ekonomi Bakanlığı’nın, Eximbank gibi kuruluşların alternatifler üzerinde çalışmaları gerekmektedir.

ÖLÜ TOPRAĞINI ATMALIYIZ

Yerli firmaların teknolojik yetersizliği konusu ise bizim sorumluluğumuzda. KBSB olarak üyelerimizin AR-GE motivasyonuna inanıyoruz. Üyelerimizi destekliyoruz. Yerli termik santral teknolojileri konusunda kendilerini hızla geliştirdiklerini görüyoruz. Bu teknoloji açığı probleminin çözümünü gayet mümkün görüyoruz. Sanayi Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşların verdiği destekler çok anlamlı. Aslında ülkemizde bu konuda teknolojik birikim de mevcut. Ülkemiz daha 70’li yıllarda termik santral kurmuş firmalara sahiptir. Bugün çok daha fazlasını yapabilecek durumdayız. Üzerimizdeki ölü toprağını atıp yeni bir heyecan ve azimle bir hamleye ihtiyaç duyuyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!