Kaybettikleri basçının anısıyla geçen 20 yıl

Güncelleme Tarihi:

Kaybettikleri basçının anısıyla geçen 20 yıl
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2009 00:00

Ankara’nın köklü heavy metal topluluklarından olan Darkphase, 20’inci yaşına girdi. İngilterede solo konser veren ilk Türk rock gruplarından olan topluluk, kurulma aşamasında kaybettikleri bas gitaristi Ögeda Canikan anısına Darkphase’i bugünlere kadar getirdi. Darkphase, geride bıraktıkları 20 yıl anısına da özel bir albüm çıkaracak.

1989 yılında davulcu Tolga Ergin’in kurduğu Darkphase, ilk kez 1990 ve 1991 yılında yayınladığı iki tanıtım kasetiyle büyük seyirci kitlelerine adını duyurdu. Bu kasetler Almanya ve Amerika’da da dağıtılarak, bir çok şehir ve eyalette dinleyici bulma başarısını yakaladı.

İlk albümlerini kaydetmeden hemen önce basçıları Ögeda Cenikan’ı talihsiz bir kaza sonucu kaybeden grup, bir bocalama döneminden sonra genç müzisyenin anısına yoluna devam etme kararı aldı. Darkphase 1994’te de Türk Thrash Metal piyasasında çok sayıda dinleyici bulan "Waning Moon, Setting Sun" adlı albümünü piyasaya sürdü. Albüm kısa sürede 3 baskı tüketti ve özel istek üzerine 2001 yılında yeniden basılarak toplam satışı 21 bin adetin üzerine ulaştı.

En iyi 3 topluluk

Blue Jean Dergisi okurlarınca 1995 yılında en iyi üç Türk grubu arasında gösterilen topluluk, 1996’da heavy metal müziğin doğum yeri sayılan İngiltere’ye bir konser için davet edildi. Darkphase böylece İngiltere’de solo konser veren ilk Türk rock grupları arasında yer aldı. Daha sonra grup, hızla tüm Türkiye’de konserler vermeye devam etti.

1998 yılında askerlikler nedeniyle hayranlarından uzun bir süre ayrı kalan grup elemanları 2003 yılında tekrar konserlere çıkma kararı aldı. Darkphase, 2008’in başında çeşitli bestelerinden derledikleri "Darphane" adlı albümü yayınladı. Albüm ile beraber tamamen üç boyutlu animasyon olarak hazırlanan ve grup elemanlarının tamamının birer lego adam olarak canlandığı bir klibe imza atıldı.

Topluluk gitar vokalde Erkin Şahin, gitarda Murat Yücel, bas gitarda Alpay Tekin, davulda Tolga Ergin ve klavyede Orçun Madran’dan oluşuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!