Kapalı ameliyatlar inceleme altında

Güncelleme Tarihi:

Kapalı ameliyatlar inceleme altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2017 14:42

Ankara Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi jinekolojik Onkoloji Kliniği doktorlarından Jinekolog Onkolog Dr. Haluk Dervişoğlu, kapalı yapılan miyom ameliyatlarının normal şartlarda hastaların menfaatine bir yaklaşım olduğunu hastaların hastanede az kaldığını ve kısa sürede iyileşip normal hayatına döndüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Kapalı ameliyatlar inceleme altında
Bu tür ameliyatların hem dünyada hem de Türkiye’de sık olarak yapıldığını kaydeden Dr. Dervişoğlu şunları söyledi:

ABD’DE KULLANIMI YASAKLANDI

“Harvard Üniversitesi’nde bir anestezi doktorunun miyom ameliyatı sonrası sarkom çıkması ve tümörünün karın içine yayılması sonrası durumunun kötüleşip kemoterapi almak zorunda kalması nedeniyle artık bu tür ameliyatlara şüphe ile yaklaşılıyor. Amerikan İlaç ve Eczacılık Dairesi (FDA) bir bildiri yayınlayarak laparoskopik ameliyatların incelemeye aldı. Ameliyatlarda miyomu karın içinde parçalamak için kullanılan morseratör denen aletlerin kullanımını yasakladı. Bunun üzerine morseratör üreten üretici firmalar piyasadaki aletleri geri çekmeye başladı ve ABD’de laparoskopik miyom ameliyatları yüzde 80 oranında azaldı.

Haberin Devamı

DENEYİMLİ DOKTOR YAPMALI

Bu konuyla ilgili bir Sağlık Bakanlığı bir düzenleme ve yasaklama yapmadı. Laparoskopik ameliyat yapılacaksa miyomlar batın içine atılan bir özel bir torba içinde parçalanmalı, karın içine dağılmadan çıkartılmalı. Bu tür riskli ameliyatlar deneyimli jinekolog onkologlar tarafından gerçekleştirilmeli. Ameliyat öncesi hasta mutlaka risk hakkında bilgilendirilmeli. Myomlarda kötü huylu çıkma oranının son dönemde yükseldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!