Kalbini sırtında taşıyor

Güncelleme Tarihi:

Kalbini sırtında taşıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2012 00:00

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen ameliyat sonrasında, sırtındaki 160 gramlık total kalp ile hayata yeniden tutunan 36 yaşındaki Hülya Usta, “Çaresiz olduğumu düşündüğüm anda bir mucize gerçekleşti. Ameliyattan sonra yeniden doğdum” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda geçtiğimiz eylül ayında, 36 yaşındaki Hülya Usta’ya total yapay kalp takıldı.
Diğer kalp destek cihazlarından farklı olarak, hastalıklı kalbin tamamen çıkarılarak yerine takılan total yapay kalp ile yaşayan Usta, Türkiye’de kalbi olmadan total yapay kalp ile yaşayan ve elde taşınabilen bir üniteye bağlanan ilk kadın hasta oldu. Total yapay kalbinin seslerinin duyulduğu 160 gram ağırlığındaki çantayı sırtında taşıyan Usta, duygularını şu sözlerle dile getirdi:

MUCİZE GERÇEKLEŞTİ

“19 yıl önce doğum yaparken kalp hastası olduğumu öğrendim. İlaç tedavisi ve kalp kapakçığı ameliyatına rağmen sağlığıma kavuşamadım. Bu süreçte yürüyemedim, nefesim daraldı. Çaresiz olduğumu düşündüğüm anda bir mucize gerçekleşti. Ameliyattan sonra yeniden doğdum. Şu anda rahatım, nefesim daralmıyor. En kısa sürede taburcu olmak ve Amasya’ya, köyüme dönmek istiyorum. Çünkü benim kalbim, dört senedir SSPE hastası olan oğlumda kaldı. Sağlığıma kavuşursam bende organlarımı bağışlayacağım.”

Haberin Devamı

HAYATI KURTULDU

AÜ Kalp Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, başarılı operasyondan mutluluk duyduğunu belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın, yapay total kalp nakli konusunda çok hızlı adım attığını ve bu sayede hastanın hayatının kurtulduğunu anlatan İbiş, “Önemli olan organ nakli konusunda adımlar atılmalı” dedi.

KULLANIM SÜRESİ 4 YIL

Ameliyatı gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Akar da, Türkiye’de bu tür 9 ameliyat gerçekleştirildiğini ancak ilk kez bir kadın hastaya yapay total kalp nakledildiğini kaydetti. Total yapay kalp ameliyatında kalbin kulakçıkları haricinde tümünün çıkarıldığını anlatan Akar, ağırlığı 160 gram olan total yapay kalbin, normal bir insana 4-5 litrelik debi yeterken, 9,5 litreye kadar kalp debisi sağladığını söyledi. Akar, dünyada bin 100, bin 200 total yapay kalp kullanıcısı bulunduğunu, en çok ABD, Fransa, Almanya ve Kanada’da uygulandığını ve en uzun kullanım süresinin 4 yıl olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!