AB Türkiye Çalışma Grubu toplantısı gerçekleştirildi

Güncelleme Tarihi:

AB Türkiye Çalışma Grubu toplantısı gerçekleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2018 15:56

AB Türkiye Çalışma Grubu toplantısı gerçekleştirildi

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) -  KAHRAMANKAZAN Belediye Başkanı Lokman Ertürk, “2013 yılında Türkiye’de, Gezi olaylarını bahane ederek seçilmiş, meşru, sandıkta demokratik yollarla yıkamadıkları hükümeti, sokak eylemleriyle yıkmaya çalıştılar. Bugün Fransa’da Sarı Yelekler’in başlattıkları eylemlerin, Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasından endişe duyduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.
Kahramankazan Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 21’inci Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, AB Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Hicham Imane ve AB üyesi ülkelerin temsilcileri ile Türkiye’nin farklı illerinden gelen belediye başkanları, akademisyenler ve Sivil Toplum Kuruluşları’nın(STK) temsilcileri katıldı. ‘Türkiye-AB ilişkileri, son gelişmeler ve yerel yönetimlerin etkisi’ ile ‘Avrupa’da Sığınmacı Krizi ve Uyum’ konularının görüşüldüğü toplantıda, Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, AB Türkiye Çalışma Grubu Başkanı Hicham Imane, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, Avrupa Birliği Genişleme Politikası Raportörü Franco Iacop ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politikalar Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe konuşmacı olarak katıldı.
Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Başkan Ertürk, “Türkiye, 3 buçuk milyon Suriyeli kardeşimiz sınırda gözyaşı içerisinde beklerken onlara sessiz kalmadı. Onlarla ekmeğini bölüşen, topluma uyumları konusunda her şeyi yapan, onları kendi bağrında misafir eden Türkiye’nin bu noktadaki fedakarlıkları ortada” diye konuştu.
‘AVRUPA ÜLKELERİNE YAYILMAYA BAŞLAMASINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ’
Başkan Ertürk yaptığı konuşmada, Fransa’da yaşanan ‘Sarı Yelekliler’ eylemleriyle, Gezi olayları arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Ertürk, şunları söyledi:
“2013 yılında Türkiye’de, Gezi olaylarını bahane ederek seçilmiş, meşru hükümeti, sandıkta, demokratik yollarla yıkamadıkları hükümeti, sokak eylemleriyle yıkmaya çalıştılar. O günlerde bu girişimler Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ile birlikte bastırılmıştır. Yine bugün Fransa’da Sarı Yelekliler’in başlattıkları eylemlerin, Avrupa ülkelerine yayılmaya başlamasından endişe duyduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.
Berger de, Türkiye ve AB arasında hayatın her alanında yakın ilişkiler bulunduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Göç ve mülteci sorununun ciddi bir sorun olduğunu vurgulayan Berger, Avrupa’nın Türkiye’ye karşı bu alanda katkı vermeye devam etmesi gerektiğini kaydetti. Berger, Türkiye’deki 3,5 milyon Suriyeli mültecinin yanı sıra yüksek oranlarda Iraklı ve Afganlı mültecinin de bulunduğunu belirterek, bu durumu yakından takip ettiklerini söyledi.
Imane ise, toplantının oldukça başarılı geçeceğini belirterek, Türkiye-AB ilişkilerinde karşılıklı olarak çalışmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!