Kadınlar üretir Keçikoop satar

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar üretir Keçikoop satar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 16:38

Keçiören Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Keçikoop Kadın Kooperatifi, kadınların el emeği göz nuru ürünlerini online olarak satışa sunuyor onların gelir elde etmesini sağlıyor. Kooperatif Başkanı Buket Paker tüm kadınlara sesleniyor: “Onlar üretsinler, biz satmaya talibiz.”

Haberin Devamı

Hürriyet Ankara,her hafta kentteki bir kadın kooperatifini okurlarıyla buluşturuyor. Bu hafta üçüncü konuk kooperatif, Keçiören Belediyesi’nin desteğiyle kurulan Keçikoop oldu. Kooperatifin Başkanı Buket Paker, Keçiörenli kadınların istihdamına katkı ve sosyalleşmelerine imkân sağlamak için yola çıkan Keçikoop’u Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Kadınlar üretir Keçikoop satar

Keçikoop’un çıkış hikâyesi nasıl oldu?

30 Nisan 2021’de 7 kadınla birlikte faaliyete başladık. Keçikoop Keçiören Belediye Başkanı Sayın Turgut Altınok’un fikriydi. Kooperatifi kendisinin destekleriyle hayata geçirdik. Online sistem olduğu için binlerce kadına hitap ediyoruz. Gelip üye olmalarına bile gerek kalmıyor. Kapımız üretmek isteyen her kadına açık. Keçikoop isminin hikâyesi ise şöyle; Keçiören adının nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler var ama adının eskiden ‘keçilerin ören yeri’ kelimelerinin birleşmesiyle oluştuğu söyleniyor. Biz de buna atıfta bulunmak istedik. Ne yazık ki Ankara keçisi yok olmaya yüz tutan bir tür ve Ankara keçisinin ürünleri de bizler için kıymetli. Başkanı’mız Sayın Turgut Altınok, özellikle keçi peynirini hayata geçirmek istiyor. Bu da aklımızın bir kenarında.

Haberin Devamı

Kadınlar üretir Keçikoop satar

ERKEKLER DE ÜRÜNLERİNİ GETİRİYOR

Kooperatifte hangi ürünler var?

Keçikoop olarak gıda işine bilinçli olarak çok girmedik. Öncesinde ön araştırma yaptığımızda diğer kooperatiflerin de gıda işine yöneldiğini gördük ve daha farklı işler yapmak istedik. El sanatlarına yöneldik. Keçiören Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nda (KEÇMEK) kadınlarımız, istedikleri branşta eğitim görüyor. Kişisel birikimlerini yükseltiyor, mesleki ve sanatsal bilgilerini geliştiriyor. Keçiören Belediyesi olarak sayısız kursumuz bulunmakta, buraya gelen her kadın bizim doğal üyemiz. Çini, mefruşat kısaca el sanatlarına dair her ne ararsanız var. Bir kadının evde üretebileceği her şey bizde mevcut. Sadece kadınlar gelmiyor, erkeklerden de gelen oluyor arada. Bir erkek runner(Yemek masası için kullanılan uzun dar bir biçime sahip dikdörtgen şeklindeki örtü) dikip getirmişti. Tespih yapıp getiren de çok oldu. Kısaca, Keçikoop Ankara’ya yayılan bir kooperatif. Hocalarımızla birlikte kendi atölyelerimizde çalışan kadınlarımızın ürünlerini alıp satışa sunuyoruz. Haftanın belli günlerini belirledik. Telefonla randevu alıyorlar, ürünlerini getiriyor ve bir fiyat biçiyorlar. Onların ürünlerini ve hesap numaralarını alıyoruz. Ürünlerinin fotoğrafını çekip internet sitemize koyuyoruz. Sonra satışını yapıyoruz. Kargolama aşaması da bize ait. İstedikleri fiyattan satış gerçekleşince de gelen meblağı hesaplarına yatırıyoruz.

Haberin Devamı

Kadınlar üretir Keçikoop satar

Sizi diğer kooperatiflerden ayıran en temel özellik e- ticaret diyebilir miyiz?

Evet, hatta yakında uluslararası alanda satış yapmayı hedefliyoruz. Ürünlerimizi satın almak isteyenler için online satış mağazamız var. Onun haricinde belediyenin içinde, Estergon Kalesi’nde ve Yunus Emre Kültür Merkezi’nde de satış noktamız var.

Kadınlar üretir Keçikoop satar

ÜRETTİLER, ÜRETTİKÇE MUTLU OLDULAR

Kooperatifin kadınlara katkıları neler?

Onlar üretiyor, biz alıp satışını gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık, 6 bin kursiyerimizi mezun ettik. Bu işin devamlılığını sağlamak önemli. Kadınlarımız tek bir kursa gelmiyor. Birine gelen bir diğer kursa da geliyor. Her sene yeni bir branşla kendini yenileyip satışa yöneliyor. Kendini ne yazık ki tamamen eve kapayan kadınlarımız vardı. Daha doğrusu satılan ürünlerin gelirini göndermek istediğimizde ‘banka hesap numaram’ yok diyen kadınlarımız da vardı. Buraya gelip ürettiler, ürettikçe mutlu oldular. Bunun haricinde, eğitim aldıktan sonra kendi sitelerini açan, kendi işlerini yapan sayısız kadınımız oldu. Bu gibi geri dönüşler bizi her zaman için mutlu etti. Biz aynı zamanda, kursiyerlerimize İŞKUR’dan belli aralıklarla eğitimler aldırıyoruz. Bir kadın kooperatifi olarak kadınlarımızın sadece bize bağlı olmasını istemiyoruz. Onlara, bizden ayrı olarak da balık tutmalarını öğretiyoruz.

Haberin Devamı

Kooperatife gelenlerin dışında diğer kadınlara mesajınız ne olur?

Gelsinler, bizimle tanışsınlar. Hem belediyemizin kursları hem de Keçikoop olarak her zaman için onların yanındayız. Gelen kadının neye ihtiyacı varsa o alanda eksikliği tamamlıyoruz. Sadece el işi veya satış yapmak değil kadınlarımızın hayatına tamamen dokunmak istiyoruz. En önemli şey kadınlar için ekonomik bir özgürlüğe sahip olabilmeleri. Hem eğitim verme noktasında hem üretim hem de satış noktasında belediye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Yeter ki kadınlarımız üretsinler, biz onların ürünlerinin satışını yapar ve kendilerine katkıda bulunuruz. Onlar üretsinler, biz satmaya talibiz.

Haberin Devamı

KOOPERATİF ADETA SOSYAL TERAPİ ALANI

Keçikoop’ta yer alan diğer kadınların değerlendirmeleri ise şöyle:

Kadınlar üretir Keçikoop satar


Nihal Türkmen (kooperatif kurucularından):Kadın kooperatifini kurduğumuz zamanlarda bu kadar büyüyeceğimizi tahmin etmezdik. Devletimizin de destekleriyle şu anda çok güzel hibeler alınıyor. Özellikle Ankara Kalkınma Ajansı yaptığımız projelere karşı hibe ve destekler veriyor. Şimdilerde daha büyük bir atölyenin hayalini kuruyoruz.

Kadınlar üretir Keçikoop satar

Gizem Körüz(Kursiyer): 23 yaşındayım. El sanatlarına merakım vardı daha sonra Keçikoop’la tanıştım. Kooperatif, adeta sosyal terapi alanı. Üretime katkıda bulunup maddi kazanç sağlıyorum. Zamanla yakın çevreme, arkadaşlarıma da ürünler tasarlayıp hazırladım. Ürettikçe motive oldum. Benim gibi genç kızlar, kadınlar eğitim hayatlarına devam etsinler. Evde bir şeyler üretmeden oturmasınlar.

Haberin Devamı

Kadınlar üretir Keçikoop satar



Meryem Erdoğan (Giyim hocası): 8 yıldır atölyede çalışıyorum. Atölyelere Keçiörenli kadınların ilgisi oldukça yüksek. Bir şeyi ben yaptım diyebilmek, ortaya çıkarabilmek çok güzel. Onun karşılığını almak ve takdir görmek muazzam bir duygu. Şu an dışarı çıktığımda bana kimse ‘üstündekini nereden aldın’ demiyor, ‘sen mi diktin çok güzel olmuş’ diyor. Her işte olduğu gibi başladığın ve sonra vardığın nokta asla aynı olmuyor. Yaptığın işi sevmek çok önemli.

HAFTAYA CUMARTESİ: GÜNEBAKANLAR KADIN KOOPERATİFİ

BAKMADAN GEÇME!