Kadın isterse her işi yapar

Güncelleme Tarihi:

Kadın isterse her işi yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2022 10:00

Ankara’da yaşayan iki kadın anahtar ustası Seher Uzuner ve Fatma Cücel, “Kadın işi, erkek işi yok, kadın isterse her işi yapar” diyor.

Haberin Devamı

Seher Uzuner ve Fatma Cücel... Onlar Ankara’da yaşayan iki kadın anahtar ustası. Seher Uzuner, 24 yaşında ve Gazi Üniversitesi Kimya bölümü mezunu. Güneşevler’de bulunan dükkânlarında yaklaşık olarak 14 yıldır sektörün içinde olan Uzuner, babasının bu sektöre giriş yaptığından beri, onu örnek aldığını ve mesleğini babasından öğrendiğini söylüyor. Kadın olduğu için her zaman bilmediği yerlere kapı açmaya gidemediğini belirten Uzuner hikâyesini şu sözlerle anlatıyor:

Kadın isterse her işi yapar


“10 yaşındayken babam bu sektöre giriş yaptı. Bende ara tatillerde, yaz tatillerinde dükkâna gide gele anahtarcılık mesleğini öğrenmiş oldum. 14 yıldır bu sektörün içindeyim. Bu işi yaparken hem okuyor hem de çalışıyordum. Benim gibi kadın çalışanları görünce gururlanıyorum. Otobüs süren kadınlar, taksi kullanan kadınlar var. Birçok erkeğin yaptığı işleri devam ettiriyorlar. İnsanlar bu işi yaptığımı gördüklerinde, ilk başta şaşırıyorlardı. Şimdi ise mutlu oluyorlar, gurur duyuyorlar. Özellikle kadın müşterilerimiz gurur duyuyor. ‘Kadınları bu sektörde görmek güzel’ diyorlar. Bir erkek müşterim vardı. Beni görünce bayağı şaşırmıştı. ‘Demek ki kadınlar da bu işi yapabiliyor’ demişti. Kadın girişimcileri her zaman destekliyorum. Kadın her işi yapabilir. Kadın işi erkek işi yoktur.”


Kadın isterse her işi yapar

Seher Uzuner, dükkânda çalıştığı vakitlerde babası İlhan Uzuner’den mesleğin inceliklerini öğreniyor.

Haberin Devamı

RİSKLİ BİR İŞ

Keçiören’de anahtarcılık yapan 35 yaşındaki Fatma Cücel ise eşiyle birlikte yaklaşık beş senedir çalışıyor. İlk başta insanların dükkâna geldiğinde yadırgadıklarını belirten Cücel, çevresinden gelen olumsuz tepkilere rağmen kadınların da bu mesleği yapabileceğini göstermenin gururunu yaşadığını söylüyor. Cücel şöyle devam ediyor:

Kadın isterse her işi yapar


“Yaklaşık beş yıldır bu sektörün içindeyim. Eşim zaten anahtarcı. Beraber bir dükkân açtık. 2 yıldır da oto anahtar yapıyoruz. Yaptığımız iş riskli bir iş. İlk başta insanlar geldiğinde yadırgıyorlardı. ‘Eşiniz yok mu?’, ‘Siz mi çalışıyorsunuz?’ gibi tepkiler alıyordum. Fakat şu anda olumlu dönüşler alıyorum. Kadınlar gelip beni gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Kadınlar, erkeğin yapabildiği her işi yapabilir. Tamirci, tornacı gibi erkeklerin çalıştırdığı iş yerleri var. İşleri ne olurlarsa olsun, kadınlar eşlerinin yanına gitsin. Meslek öğrensin. En azından gelirden, giderden haberdar olsunlar. Kadın işi erkek işi yok. Kadın isterse her şeyi başarır.”

KORSANA DİKKAT

Ankara Anahtarcılar, Kilitçiler ve Çilingirler Esnaf Odası Başkanı Bahattin Polat ise vatandaşları korsan, kaçak anahtarcılara iş yaptırmamaları konusunda uyardı ve şunları söyledi:

Kadın isterse her işi yapar


“Korsan anahtarcı, çilingirci çok fazla. Bu işi yapanların, Anahtarcılar Odası’na kayıt olmaları çok önemli. Müşterilerimizin özellikle çilingirci çağırdıkları zaman, Anahtarcılar Odası’na ait oldukları belgeleri veya dükkânları var mı. Bunu sorsunlar. Anahtarcılar Odası’nın internet sitesinden faydalansınlar. Öğretmen olup, memur olup çilingircilik yapanlar var. İnsanlar bilinçli davranmıyor. Bunlara dikkat etsinler. Evlerine çilingirci yerine hırsız çağırmasınlar.”

BAKMADAN GEÇME!