Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs

Güncelleme Tarihi:

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2021 23:59

ABB Meclisi’nin önceki gün saat 14.00’te başlayan mayıs ayı oturumunda, ilk gündem maddesi olan ‘kademeli su tarifesi’ yaşanan tartışmalar nedeniyle saat 19.00’da görüşülebildi. MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın kürsüden yaptığı ‘ASKİ yeni bir tarife hazırlasın ve müzakere edip karara bağlayalım” önerisi mecliste oy birliğiyle kabul edildi. ASKİ’nin yeniden hazırlayacağı tarife, cuma günkü oturumda bir kez daha görüşülerek karara bağlanacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki gün Başkan Mansur Yavaş başkanlığında gerçekleştirilen mayıs ayı ilk oturumunda, AK Parti ile MHP gruplarının ‘zam’ gerekçesiyle reddettiği ve Başkan Yavaş’ın veto ettiği kademeli su tarifesi kararı bir kez daha gündeme geldi. Tartışmalar nedeniyle sık sık ara verilen meclis, saat 14.00’te başlamasına karşın birinci gündem maddesi olan ‘kademeli su tarifesi’ni saat 19.00’da görüşebildi. ABB Başkanı Mansur Yavaş, ilk olarak sunumlarla ‘kademeli su tarifesi’ kararının avantajlarını meclis üyelerine anlattı. Ak Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Başkanvekilleri de söz alarak ‘kademeli su tarifesi’ hakkında görüşlerini sundu. Başkan Yavaş’ın baraj doluluk oranlarındaki düşüşe dikkat çekerek kademeli su tarifesiyle ilgili yaptığı değerlendirme özetle şöyle oldu:

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


HOYRATÇA KULLANANA ZAM YAPALIM

Haberin Devamı

“ABB’nin sürekli suya zam yapmak istediğinden bahsediyorlar. Ankara’da su sıkıntısı var. Yüzde 70’inin fiyatıyla oynamıyoruz. Suyu daha fazla kullananlara, hem çevre bakanlığının önerdiği hem de diğer belediyelerin uygulandığı gibi farklı tarife uygulanmasını istedik. Biz eleştirmeseydik şu anda su halen 10 liraydı. Sadece suyu hoyratça kullanan kesime zam yapalım ki, su tasarrufu olsun. ‘Zammı engelledik’ diyorsunuz ama Ankara susuz kalınca bunun faturasını da siz ödersiniz. Çevre Bakanlığı da ‘Kademeli su tarifesi uygulanmalı’ diyor. Havuzu dolduran, aracını yıkayan, hobi bahçelerini sulayan ve tarımda vahşi sulama yapanlar bundan etkilenecek. Bunların tamamı 15 metreküpten fazla kullanıyor. Yüzde 70 ise suyunu idareli kullanıyor ve aynı parayı ödeyecek. Şu an 203 bin kişi pandemi nedeniyle işini kaybetti ve biz bu vatandaşlarımıza sosyal yardım sağlıyoruz. Bu 203 bin kişiye de başvuruları halinde bu durumları (işsizlik) devam ettiği sürece suyu 1 liraya vereceğiz.“

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


FAHİŞ BİR ZAM TEKLİFİ VAR

Haberin Devamı

Yavaş’tan sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse ise Başkan Yavaş’ı ve kademli su tarifesi kararını eleştirerek, “‘Zam yapmıyoruz’ ifadesi tam anlamıyla algı. Fahiş bir zam teklifi var. İkinci kademede 5 liralık suyu 7 buçuk lira yapıyorsunuz. Üçüncü kademe, 15 metreküpten sonrada 5 lirayı 9 liraya çıkartıyorsunuz. Bu zam değil de nedir? Yüzde 50 ve yüzde 80 zam, fahiş bir zamdır. Tüm Ankara halkının bunu duymasını istiyorum. Seçimlerde ‘Ankara halkı pahalı su içiyor’ diye her yerde söylediniz. Ama kazanır kazanmaz ne yaptınız? Konuyu tekrar gündeme getirdiniz. 2009 yılında bu konu Meclis’te tartışılmış. Mahkemeye taşınmış ve mahkeme ‘Kademeli su tarifesi yapamazsınız’ demiş, ‘Suya ulaşma hakkını engelleyemezsiniz’ demiş. Biz sosyal yardım alan ailelere suyun 1 lira olması kararını Meclis’te aldık zaten. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz. Şu an yaptığınız fahiş zam, halkın içmek zorunda olduğu suya yüklenmektir. Suya zam yapma isteğinizi gizlemek için kuraklığı bahane ediyor ve sosyal yardımlardan bahsediyorsunuz” değerlendirmesi yaptı.

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


ZAM HER ŞEYE GELİYOR

Haberin Devamı

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker ise kendisinden önce söz alan Murat Köse’yi eleştirerek konuşmasına başladı ve kademeli su tarifesiyle ilgili, “Belediyenin seçimlerinden bu yana 2 sene geçti. Belediyenin gelirleri aynı, giderleri arttı. Sayın Mamak Belediye Başkanı’mızın (Murat Köse) onlardan da bahsetmesi lazımdı. İğneden ipliğe gelen her zamandan bahsetmesi gerekir. Esnafın mazotuna gelen zamlar var. Bunları biliyoruz, duyuyoruz. Bunlardan da bahsedilmesi lazım. Kademeli su tarifesi devamlı gündemde. 10 metreküp su alan vatandaşımız 50 lira ödüyor. 12 metreküp su alırsa 65 lira ödüyor. Normalde 60 lira ödemesi gerekirken 5 lira daha fazla ödüyor. Buna ‘yüzde 60-80 zam yaptınız’ demeye gerek yok. Unutmayalım ki her şeye zam geliyor” ifadelerini kullandı.

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


ALTERNATİF BİR TEKLİF SUNULSUN

Haberin Devamı

Beker’in ardından konuşan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan ise ASKİ yetkililerinin kademeli su ile ilgili yeni bir tarife belirleyerek Meclis’e sunması ve bunun müzakere edilmesi çağrısı yaptı. Ilıkan, çağrısını şu sözlerle dile getirdi: “Kademeli tarifeyle ilgili konu bize ilk olarak 2019 yılında geldi. 2019 yılında Ağustos ayında kademeli tarifeye geçişten dolayı ‘belediyenin 1 milyar 300 milyon lira gelir kaybı oldu’ diye bir sunumla geldi. Gelir odaklıydı teklifin ana fikri. Daha sonra 2021 yılı ocak ayından beri sürekli komisyonda tartışıyoruz bu konuyu. Bu gelen teklifte bizi ikna etmeyen bazı şeyler var. Elbetteki Ankara su sıkıntısı yaşıyor, bunun farkındayız. Ama ifade edilen rakamlarda çelişkili olan yerler var. 2 milyon 400 bin abone var, 400 bini hiç dikkate alınmamış. Bunun gibi çelişkili olan yerler var ve bu şekilde faydalı olacağına ikna etmiyor. Biz de buralarla ilgili soru işaretlerimizi dile getirdik. Ertelememizdeki kasıt da buydu. Bununla ilgili çözüm gelsin. Hiçbirinde yeni bir çözüm gelmedi. Bu çıkmazın içerisinde bizim boğulmamıza gerek yok. ASKİ’deki arkadaşlar da farklı bir kademe tarifesiyle gelsinler. Bunu müzakere edip, cuma günü işin içinden çıkalım. Mesele reddetmek, onaylamak değil. Ankara’nın yararına olsun.”

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


İLK DESTEKLEYEN CHP’Lİ NESLİHANOĞLU OLDU

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın çağrısını ilk destekleyen ise CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu oldu. Neslihanoğlu, Ilıkan’ın ardından kısa bir konuşma yaparak, “Meclis’teki arkadaşlar da uygun görürse yarından itibaren ASKİ Genel Müdürlüğü’nde bir ekip kurulsun, bizim hukuk komisyonuyla 3 gün boyunca bir müzakere etsinler. Belki farklı düzeltmeler veya öneriler sunularak çözüm bulunabilir. Cumaya kadar bir çalışma yapalım” diye konuştu. Öneri daha sonra meclis üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs


ABB’NİN ÖNERDİĞİ TARİFE NE DİYOR

ABB tarafından Meclis’e sunulan tarifeye göre 10 metreküpe kadar suyun birim fiyatına değişiklik yapılmadan 5 TL olurken, 10 metreküp üzeri su kullanan abonelerin 7.5 TL, 15 metreküp ve üzeri su tüketimi yapan abonelerin ise 9 TL ödemesi isteniyor. Tarifede sosyal yardım alan aileler için suyun metreküp birim fiyatının 1 TL olması da öneriliyor.

Kademeli su tarifesinde yeni tarih 28 Mayıs

Önceki gün saat 14.00’te başlayan meclis toplantısı saat 22.00’de tamamlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!