Japon bakan bugün Ankara’da

Güncelleme Tarihi:

Japon bakan bugün Ankara’da
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2024 10:06

Bugün Ankara’ya gelecek olan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, Japonya ile Türkiye'nin ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin iş birliği içinde olduğunu belirtti. Yoko, “1890’da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciası sonrasında zorlukları aşmak için birlikte çalışan iki ülke, o zamandan bu yana dostane ilişkilerini istikrarlı bir şekilde geliştirmiştir” dedi.

Haberin Devamı

Bir dizi resmi ziyarette bulunmak üzere bugün Ankara’ya gelecek olan Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, ziyaret öncesi Hürriyet’e özel açıklamalarda bulundu.Geçtiğimiz yıl itibariyle stratejik ortaklıkta 10 yılı geride bırakan iki ülkenin, bu yıl diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünü kutladığını belirten Yoko, “Avrasya kıtasının iki ucunda yer almalarına ve coğrafi olarak aralarındaki mesafenin uzak olmasına rağmen, 1890’da meydana gelen Ertuğrul Fırkateyni faciası sonrasında zorlukları aşmak için birlikte çalışan iki ülke, o zamandan bu yana dostane ilişkilerini istikrarlı bir şekilde geliştirmiştir” dedi.

ORTAK ENDİŞE

Japonya ile Türkiye'nin ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası toplumun karşı karşıya olduğu sorunlara ilişkin ikili iş birliğinde de ilerleme kaydedildiğini ifade eden bakan, “Türkiye de Japonya da Gazze'deki ciddi insani duruma yönelik güçlü endişeyi paylaşmaktadır. Gazze bölgesindeki insani durumun iyileştirilmesi ve durumun en kısa zamanda sakinleştirilmesine yönelik olarak iş birliğine gidilmesi hususu, geçtiğimiz günlerde Japonya Başbakanı Kishida ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan arasında teyit edilmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

KARŞILIKLI YARDIM ELİ

İki ülkenin pek çok farklı alanda işbirliği içinde olduğunu aktaran Kamikawa Yoko, şunları söyledi: “İki ülke de çok sık deprem meydana gelen ülkelerdir ve biri afetten etkilendiğinde diğeri yardım elini uzatır. 2011’de yaşanan Büyük Doğu Japonya Depremi sonrasında afet bölgesinde en uzun süre kalarak kurtarma çalışmalarına katkı sağlayan ekip, Türkiye’den gelen arama kurtarma ekibiydi. Buna karşılık, geçen yıl Şubat ayında Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen depremler sonrası Japonya hükümeti tarafından acil yardım malzemelerinin gönderilmesinin yanı sıra Japonya Uluslararası Acil Yardım Ekibi’ne bağlı olarak görevlendirilen arama kurtarma ekibi, sağlık ekibi ve uzman ekip ile Japonya Öz Savunma Kuvvetleri ekibi, afetin yaşandığı günden itibaren birbiri ardına sevk edilmiştir. İlaveten, Türkiye'nin depremden sonra iyileşme ve yeniden yapılanma gayretlerine yönelik olarak, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve uluslararası kuruluşlar aracılığıyla Resmi Kalkınma Yardımı kapsamında destek sağlanmaktadır. Ayrıca 1 Ocak’ta Noto Yarımadası’nda meydana gelen deprem sonrasında Türkiye'den gelen taziye mesajları ve destek teklifi dolayısıyla şükranlarımı sunarım. İki ülke, iyi günde ve zor zamanlarda birbirini destekleyen bu şekilde bir ilişkiyi tesis etmiştir.

Haberin Devamı

SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI GEREKLİ

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere bakacak olursak, 2000 yılından bu yana hızla geliştiğini, Türkiye’de o dönem faaliyet gösteren Japon şirketlerinin 60 olan sayısının yaklaşık 250’ye yükseldiğini gözlemliyoruz. Bu ilişkinin daha da gelişmesi beklenmekte olup, bunu sağlayabilmek için Japonya ile Türkiye arasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA) ve Sosyal Güvenlik Anlaşması’nın imzalanması gerekmektedir. Bu anlaşmalar imzalandığı zaman yalnız ticaret değil, yatırım yoluyla ticari faaliyetler de daha aktif hale gelecek ve karşılıklı olarak iki ülke arasındaki ekonomik bağlar daha da güçlenecektir.

Bilim ve teknoloji alanındaki iş birliği bakımından ise, “Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi”nin (TJU) açılması için her iki ülkenin yetkilileri yoğun biçimde hazırlıklarını sürdürmektedir. Her iki ülkenin ilminden istifade edilerek yalnız Türkiye'nin geleceğine değil, uluslararası topluma da katkı sağlayacak insan kaynağının yetiştirilmesi arzu edilmektedir.

Haberin Devamı

TURİST HAREKETLİLİĞİ PANDEMİ ÖNCESİNE DÖNDÜ

Turizm alanındaki ilişkiler de büyük bir potansiyele sahiptir. Hem Türkiye hem de Japonya, 20'den fazla Dünya Miras Alanına sahiptir. Doğal güzellikler, dünya çapında medeniyetlerin ve kültürlerin mirası olan arkeolojik alanlar, mimari yapılar ve mutfak kültürü gibi cazibe merkezleriyle doludur. İki ülke arasındaki turist hareketliliği koronavirüs salgını öncesindeki seviyelere dönmektedir ve gelecekte daha da artması beklenmektedir. İki ülke arasında gidiş gelişlerin artması, toplumsal düzeyde karşılıklı anlayışı derinleştirecek ve ikili ilişkileri daha da geliştirecektir.

 ÖZGÜR VE AÇIK DENİZ DÜZENİ

Ayrıca, her ikisi de demokratik devlet olan Japonya ve Türkiye, önemli deniz alanlarıyla çevrili denizci uluslardır. Japonya güce değil, hukukun üstünlüğüne dayalı, özgür ve açık bir deniz düzenine önem vermekte olup, bunu gerçekleştirmek için Türkiye ile iş birliğini derinleştirmek niyetindedir. Yıl dönümünde gerçekleşen bu ziyaretimin, bahsettiğim ortak konuların ilerletilmesinde iş birliğimizi teyit etmek ve Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek ve geliştirmek için bir fırsat olmasını diliyorum.

BAKMADAN GEÇME!