Işık Dağı’nda yangın nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Işık Dağı’nda yangın nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 15:47

Kızılcahamam'daki Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi çalışanları, 2 bin 20 rakımdaki kulede 7 gün 24 saat orman yangınlarına karşı nöbet tutuyor.

Haberin Devamı

Ankara'da 61 bir yıl önce Işık Dağı zirvesine inşa edilen Yangın Gözetleme Kulesi'nde dört il ve 11 İşletme Müdürlüğü ile bağlantı kuruluyor. Saat başı yapılan telsiz bağlantılarıyla ormanlardaki durum hakkında bilgi paylaşımı yapılırken kuleye yerleştirilen termal ve normal kamera sistemiyle 7 gün 24 saat kayıt altına alınan Kızılcahamam ormanlarının görüntüleri Yangın Yönetim Merkezi'ne eş zamanlı aktarılıyor.

DÖRT İLİ DENETLİYOR

Kulenin tarihi 1960'lı yıllara dayanıyor. Yapılan düzenlemelerle yeniden inşa edilen yangın kulesi, dört ilin ormanlarının denetlenmesine imkan sağlıyor. 2 bin 20 rakım yükseklikte bulunan kulede 2 kişi dönüşümlü olarak görev alıyor. Son zamanlarda yaşanan orman yangınları sonrasında alınan tedbirler de yangın kulesinden takip ediliyor. Piknikçilerin girmesi yasak olan bölgelerde tespit edilen hareketlilik hemen ekiplere bildiriliyor, yaşanabilecek olumsuzlukların da önüne geçiliyor. Işık Dağı zirvesinde yer alan kulede Ankara, Çankırı, Kırıkkale ve Kırşehir ormanları yangınlara karşı denetleniyor.

Haberin Devamı

Işık Dağı’nda yangın nöbeti

BİR HAFTA SÜREN ZORLU MESAİ

Yangın Gözetleme Kulesi'nde çalışan dört orman işçisi, nöbetleşe olarak birer hafta aralıklarla çalışıyor. İlk grupta yer alan iki işçi, bir hafta boyunca 24 saat esasıyla ormanları kontrol ediyor, çevredeki olumsuzlukları gözetliyor. Yedi gün boyunca kendi işlerini kendileri halleden işçiler, bir hafta sonunda nöbeti diğer ekibe devrediyor.

Işık Dağı’nda yangın nöbeti

BİR GÜNLERİ  NASIL GEÇİYOR?

Ailelerinden bir hafta uzak kalarak tuttukları yangın nöbetini 'vatani görev' olarak adlandıran ve 10 yıldır Kızılcahamam Orman İşletmesi Müdürlüğü'nde çalışan Mustafa Akça, “Sabah kalkıp kahvaltı yaptıktan sonra gözetleme yapıyoruz. Telsizle anonslar geçiyor, çevirim alıyoruz. Yangın çıkarsa ihbarımızı yapıyoruz. Hangi bölgede yangın çıktıysa Kızılcahamam'dan arazözlerimizi çıkarıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

YANGINDA NE YAPILIYOR?

Akça, “Yangın yerini tespit ettikten sonra Kızılcahamam merkezi arıyoruz. Orada iki arazöz bir de ilk müdahale aracı var. Acil bir durum varsa arazözlerimizi çıkarıyoruz. Arkadaşlarımız gidip yangını söndürüyorlar. Bu sezon daha yangın olmadı Allah'a şükür. Yangının büyüklüğüne göre gündüzleri helikopterli müdahalelerimiz oluyor. Helikopterler Kargasekmez'de duruyor” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!