İSİG: 2018’de bin 903 işçi iş kazasında hayatını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

İSİG: 2018’de bin 903 işçi iş kazasında hayatını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2019 09:18

İş Sağlığı ve İş Güvenliği’nin (İSİG) 2018 işçi ölüm raporuna göre iş kazalarında bin 903 işçi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

ABDAL: MEGA PROJELER GÜVENCESİZ ÇALIŞMANIN YENİ ALANI

İSİG Meclisi Ankara Temsilcisi Pınar Abdal, “Eskiden iş cinayetlerinin küçük işletmelerde yoğunlaştığını söylerdik. Ama mega projeler bu gerçeği değiştirmiş oldu. Mega projeler işçiler için kayıt dışı çalışmanın, güvencesiz çalışmanın yeni alanı haline geldi” dedi.
Raporu, kendi kayıtları, yerel basın haberleri ile o iş yerinde çalışan iş güvenliği uzmanı, hekim ve sendikalardan öğrendikleri ile derlediklerinin altını çizen Abdal şu bilgileri paylaştı:

GÖZ GÖRE GÖRE GELEN ÖLÜMLER

“Biz bunlara neden 'iş cinayeti' diyoruz? Çünkü 'kaza' deyimi bir tahmin edilemezlik içerir, oysa ki Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri göz göre göre gelen ölümler. Ölümleri en fazla gördüğümüz iş kolları güvencesizliğin en fazla olduğu iş kolları. En fazla tarım, ikinci sırada inşaat sektörü, üçüncü sırada ise taşımacılık var. En fazla ölüm nedeni olan konu ezilme, göçük, yüksekten düşme. Aslında işçi sağlığının içerisinde işçinin fazla çalıştırılması, güvencesiz çalıştırılması, ucuza çalıştırılması da iş cinayetlerinin nedenini oluşturuyor. Sayıları az olmayan Afgan mültecilerde de en fazla rastladığımız şey kayıt dışı çalışma. En tehlikeli, kimsenin yapmak istemeyeceği, en kötü koşullardaki işlerde mülteciler ağırlıklı olarak çalıştırılıyor.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!