İMO’dan demetevler uyarısı

Güncelleme Tarihi:

İMO’dan demetevler uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2023 13:46

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, ‘deprem’ denildiğinde başkentte ilk akla gelen ve ‘Ankara’nın yumuşak karnı’ tanımlaması yapılan Demetevler için uyarı yaptı: “Bir an evvel bölgenin kentsel dönüşüme girerek daha güvenli hale getirilmesi gerek.”

Haberin Devamı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası(İMO) Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı, deprem felaketi sonrası Ankara’da birçok vatandaşın ‘binalarının olası bir deprem riskine dayanıklı olup olmadığını’ öğrenmek istediğini söyledi. Tatlı, ‘başkentin yumuşak karnı’ diye tanımlanan Demetevler için de ‘acil bir adım atılmalı’ uyarısı yaptı. Başkentte deprem riski durumuyla ilgili çalışmalar yapmak için yakın zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ile bir görüşme gerçekleştirdiklerinin bilgisini de veren İMO Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı şunları kaydetti:

İMO’dan demetevler uyarısı

ODAYA ÇOK SAYIDA ÇAĞRI GELDİ

Haberin Devamı

“Başkent Ankara, deprem riski açısından diğer illere nazaran daha güvenilir olsa da binaların ve genel yapı stokunun ne durumda olduğunu belirlemek adına çalışmalar yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Ankara’da ikâmet eden ve binalarının olası bir deprem riskine dayanıklı olup olmadığını öğrenmek isteyen kişi sayısı bir hayli fazla. Bu anlamda odaya da çok sayıda çağrı geldi. Bizler de Ankara’da bulunan yapıların depreme karşı risk durumunun belirlenmesi yani depremsel risk durumlarıyla ilgili çalışmalar yapmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle yakın zamanda bir görüşme gerçekleştirdik. Oda olarak, üzerimize düşen bir görev varsa elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız.

İMO’dan demetevler uyarısı

DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ

Ankara her ne kadar dördüncü derece deprem bölgesinde yer alsa da çevre illerde meydana gelebilecek olası depremler başkenti etkileyebilir. Bu anlamda Ankara’nın eski yerleşim yerlerine dair uyarılarımızı hep yineledik. Özellikle ‘başkentin yumuşak karnı’ diye tabir edilen Demetevler ve kentin eski yapı stokları için acil bir adım atılmalı. Demetevler’de bulunan binalar neredeyse 30-40 yıllık ve eski tarım alanlarının bulunduğu alanlarda. Bir an evvel bölgenin kentsel dönüşüme girerek daha güvenli hale getirilmesi gerek. Yalnız kentsel dönüşüm gerçekleştirirken bölgenin tarihi, kültürel ve sosyolojik yapısı korunmalı. Yani bölgenin demografik yapısının değişmemesi gerekiyor. İnsanların, doğanın, çevrenin, kültürün ve tarihin korunmasına yönelik bir yaklaşım tarzıyla yaklaşılmalı. Yapılacak olan bu çalışmalarda bilim insanlarının, bölge halkının ve STK’ların muhakkak görüşü alınmalı. Öte yandan sadece Demetevler değil, Ankara’nın eski yerleşim yerlerinin de Bülbülderesi olarak nitelendirdiğimiz yer, Keçiören ve Altındağ’ın eski yerleşim yerleri de gözden geçirilerek bir ön değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.”

Haberin Devamı

YAPI DENETİM SÜRECİ YENİLENMELİ

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’na bağlı tüm şubeler olarak ‘Yeni Bir Yapı Denetim Düzeni Talep Ediyoruz’ başlığı ile bir açıklama yayımladıklarını da hatırlatan Tatlı, “Uzmanlık ve yapılan işin önemini ve sorumluluğunu bilen yapı denetçilerinin etkinliğine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir denetim süreci modeli hayata geçirilmelidir diyerek buna yönelik çeşitli önerilerde bulunduk” dedi.


11 MART 2023

İMO’dan demetevler uyarısı


Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, düzenlediği basın toplantısında Demetevler için ‘Ankara’nın yumuşak karnı’ tanımlaması yapmış ve “Allah göstermesin herhangi bir depremde veya sarsıntıda can kaybımız fazla olur. Bitişik nizamda yapıldığı için domino taşı gibi bu binalar yıkıldığında kurtarmaya bile vatandaşların gitmesi mümkün olmayacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!