İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

Güncelleme Tarihi:

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2023 17:02

Genç itfaiyeciler Fahrican Yavaş ile Orçun Yaşar’ın Keçiören’de yangın sonrası girdikleri dairede dumandan etkilenerek hayatlarını kaybetmesi ABB Meclisi’nin gündemindeydi. AK Parti’li Fatih Ünal, yeni itfaiyecilerin yeterli eğitim almadan yangına müdahale ettiklerini iddia etti. İncelemenin devam ettiğini belirten CHP’li Yaşar Neslihanoğlu ise “İhmal varsa kesinlikle son derece ne gerekiyorsa yasal süreçte bunların hepsi yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin ekim ayı ilk oturumunun gündeminde Keçiören Osmangazi Mahallesi’nde yangın sonrası kontrol ettikleri dairede dumandan etkilenerek hayatını kaybeden itfaiye erleri Fahrican Yavaş ile Orçun Yaşar vardı. ABB Meclisi, Fahrican Yavaş’ın isminin yeni açılacak Batıkent Çakırlar İtfaiye İstasyonu’na, Orçun Yaşar’ın isminin de yeni açılacak olan İncek İtfaiye İstasyonu’na verilmesine ilişkin Başkanlık Yazısı’nı oy birliğiyle kabul etti. Yangın sonrası yaşanan ölümlerle ilgili ‘oksijen tüpleri bitti’ ve ‘ihmal’ iddiaları da Meclis’te konuşuldu.

KİMİN SUÇU VARSA GÖREVDEN ALINSIN

Haberin Devamı

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

Oturumu yöneten Meclis Birinci Başkanvekili AK Parti’li Fatih Ünal, yeni itfaiyecilerle ilgili eğitim eksikliği iddiasında bulunarak özetle şunları söyledi: “Dört itfaiyeci kardeşimiz orada oksijensiz kalmışlar. Ama 30 dakika boyunca oradaki şube müdürü, ‘arkadaşlarımız nerede kaldı’ dememiş. Belki yoğunluktan belki o süreçteki yangın esnasındaki heyecandan kaynaklı olabilir. Bunlar bir daha yaşanmasın istiyoruz. Ben iki iddiayı söyleyeyim. Birincisi yeterli yangın ve arama kurtarma eğitimi almadan, yeni memurlar direkt olarak yangına müdahaleye başlatılmış. Yanlarında tecrübeli, bilgili, donanımlı personel olmamış. İkincisi, grup amirinin yaklaşık 30 dakika boyunca personelleri hiçbir şekilde kontrol etmeden, binadaki vatandaşların yoğun duman tahliyesi için müdahil olmaması. Bunların iyi araştırılmasını ve bununla ilgili grup amirinin veya kimin suçu varsa bir şekilde görevden el çektirilmesini arzu ediyoruz.”

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Kürşat Koçak da “İtfaiyeci arkadaşlarımız da askerimiz, polisimiz gibi canlarını hiçe sayarak görev yapmaktalar. İtfaiyecilik gibi tehlikeli mesleklerde de liyakat daha da önemli bir etken durumunda kalmaktadır. Mesleğe alındıktan sonra iç görevlendirmelerde de buna mutlaka dikkat edilmelidir. İlgili arkadaşlar mutlaka dikkatli davranıyorlardır fakat mümkün olan azami dikkati göstermeleri konusunda buradan bir kez daha bizler de uyarıda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

OLAYLA İLGİLİ İNCELEME YAPILIYOR

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

İddialara yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu ise konuyla ilgili incelemenin devam ettiğini ve ihmal varsa gerekenin yapılacağını söyledi. Neslihanoğlu özetle şunları kaydetti: “Onların tek amaçları o dumanın içinde yaralı biri kaldı mı diye kendi canlarını ortaya atarak arama çalışması yapmaları. Gerçekten büyük bir acı. Oksijen tüplerinin boş olduğuyla ilgili iddialar konuşuluyor. O yangına müdahale edilmeden önce o bölgenin oksijen tüpleri Siteler’de dolum yerine götürülüp doldurulmuş. Bunun kamera görüntüleri var. Bunlar 300 bara kadar basınca dayanan oksijen tüpleri. Girdiklerinde 50 barın altına düşmeden sinyalle itfaiyecilerimizi uyarıyor. Onlar da gerekli tedbirleri alarak dışarı çıkmaya çalışıyorlar. Oksijen tüplerinin dolu olduğuyla ilgili tespitler var. Bunun dışında başka bir ihmal var mı diye o günden bugüne hâlâ inceleme devam ediyor. Bunun teknik incelemeleri hem Teftiş Müdürlüğü hem teknik ekipler tarafından yapılıyor. Bir sorumlusu varsa da tabii ki gereği yapılmalı. İhmal varsa kesinlikle son derece ne gerekiyorsa yasal süreçte bunların hepsi yapılmalı”

Haberin Devamı

YANGIN SONRASI KONTROL İÇİN DAİREYE GİRMİŞLERDİ

Keçiören Osmangazi Mahallesi’ndeki 3 katlı Sinan Apartmanı’nın eksi 2’nci katında 4 Ekim sabahı yangın çıkmış, yangını kontrol altına aldıktan sonra biri olup olmadığına bakmak için tekrar içeri giren itfaiye erlerinden Fahrican Yavaş (24) olay günü vefat etmişti. Hastaneye kaldırılan itfaiye erlerinden Orçun Yaşar da (29) 8 Ekim Pazar günü yaşam savaşını kaybetmişti.

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

İki itfaiyecinin ölümü Meclis gündeminde

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!