İki genç mucitten ilginç güvenlik sistemi

Güncelleme Tarihi:

İki genç mucitten ilginç güvenlik sistemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 00:00

ODTÜ mezunu iki genç yeteneğin geliştirdiği güvenlik yazılımı, sokakta daha rahat yürümemizi sağlayacak. sistem, kabus haline gelen şüpheli ve bombalı paketlerin anında tespit edilmesini sağlıyor.

Yazılımı geliştiren mühendisler, özellikle müzelerin eşyaların yerleri değiştiği anda tespit edebilen bu sisteme büyük ilgi gösterdiğini söylediler. Sistem herhangi bir hırsızlık vakasını da cep telefonunuza sms’le bildiriyor.

ARTIK sokaklara bırakılan şüpheli paketler "kabus" olmaktan çıkıyor. ODTÜ mezunu iki genç tarafından geliştirilen görüntü işleme teknolojisi, kalabalık mekanlara bırakılan sahipsiz çanta ve şüpheli paketlerin birkaç saniye içinde tespit edilmesine imkan sağlıyor.

Geliştirilen teknoloji, market, fabrika deposu ve mağaza gibi mekanlara kötü amaçlı girişlerin kısa sürede tespit edilerek, önlem alınmasına olanak tanıyor. İnsan hareketlerini cansız nesne ve hayvan hareketlerinden ayıran sistem, sahte alarmları da engelliyor.

İKİ GENÇ MUCİT GELİŞTİRDİ

Hırsız ve sabotaj alarmından şüpheli bomba alarmına, toprak güvenliğinden mağaza güvenliğine kadar birçok mekan için şüpheli kişi tespitinde bulunan sistemi 22 ve 23 yaşlarındaki Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü isimli ODTÜ mezunu gençler geliştirdi.

Kayabalı ve Büyüközü, iki yıl önce teknoloji tabanlı bir yarışmada dereceye girdikten sonra ODTÜ Teknokent’te yazılım şirketi kurma fırsatını yakaladıklarını ifade ettiler. Yarışmanın ardından projelerini geliştirmek için kolları sıvayan iki genç, kameralardan alınan standart görüntüleri, yapay zeka ürünü bir yazılımla anlamlandırabilen, filtre ve belli algoritmalar sayesinde nesneleri istenen yönde ayrıştırarak daha önceden tanımlanabilen alarmları veren yazılım teknolojisini üretti.

UYUMAYAN GÜVENLİK

Kayabalı, teknolojinin dikkati hiç dağılmayan, hiç uyumadan 24 saat mesai yapabilen ve hiç hata yapmayan bir güvenlik görevlisi gibi çalıştığını söyledi. Yazılımın, herhangi bir hırsızlık olayına anında müdahaleyi hızlandırdığını anlatan Kayabalı, geliştirilen teknoloji ile hırsızlığın ertesi gün fark edilmek yerine anında tespit edilebilirliğine dikkati çekti. Kayabalı, metro istasyonları, alışveriş merkezleri, havaalanları gibi kalabalık mekanlara bırakılan ve bomba ihtimali taşıyan sahipsiz çanta ve şüpheli paketlerin bu teknoloji ile birkaç saniye içeresinde tespit edilebildiğini de belirterek, şöyle devam etti:

ŞÜPHELİ ÇANTA KABUSUNA SON

Bu sistemde de aynı mantıkla kameradan gelen görüntüler bilgisayar tarafından işlenip, ortama sabit bir nesne eklendiği zaman, yine saniyeler içerisinde alarm veriyor. Kamera, ekrana gelen her insanı ve işareti tanımlayabiliyor ve sabit görüntüler ve değişen görüntüleri son derece özellikli teknolojiyle ayırabiliyor. Sistem ’Tanımlanamayan biri buraya çanta bıraktı ve gitti alarmını’ kendi algoritmasında değerlendirebiliyor. Alarm anını 10 saniye öncesi ve sonrası ile hafızasına alabiliyor sistem. Saniyelerin çok önemli olduğu bu gibi güvenlik durumlarında bomba şüphesinin kısa sürelerde tespiti yapılarak, önlem alınması sağlanıyor

Müzelerde yeni dönem

YazIlIma özellikle müzelerden yoğun talep geldiğini söyleyen Kayabalı, yazılımın her eserin yerini belirleyebildiğini ve eserin yerinin değişmesini ise anında tespit edebildiğini söyledi. Kayabalı, "Hırsızlıktaki en büyük sıkıntı, ziyaretçilerin bulunduğu saatler. Sistem, hırsızlıktan birkaç saniye sonra gerekli alarmları vererek hırsızın yakalanmasını da kolaylaştırıyor. Tuvalet molası vermeyen, gözünü kırpmayan bir güvenlik görevlisi gibi yani" dedi. Kayabalı, Sistemin, hırsız ya da tehlike oluşturan herhangi biri, istenmeyen bir mekana girdiği zaman, polis merkezini arayabildiğini, yönlendirilen bir kimseye SMS’le ya da e-mail ile bilgi verebildiğini de söyledi.

14 Nisan mitingini sayabilirdik

"Abbas Güçlü ile Bizim Mucitler" yarışmasında birinciliği kucaklayan 23 yaşındaki genç mucitler Kadir Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü Odtü Elektrik Elektronik Böülümü mezunu. Bilkent Üniversitesinde MBA (işletme masterı) yapan Kayabalı ve Büyüközcü’nün Teknokent’te Ka-de Bilişim Teknolojileri adında bir şirketleri var. Sanal Güvenlik Görevlisi adlı projeleriyle birinci olan genç mucitler, projelerini anlatırken, 14 Nisandaki mitinge gönderme yaparak, "Eğer bizim sistemimiz kullanılıyor olsaydı, 300 bin kişi mi 1 milyon kişi mi olduğunu sayabilirdik" dediler. Etkinliğe katılan projelerin geneli yeni mezun mühendisler ya da mühendislik fakülteleri öğrencileri tarafından geliştirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!