İç Kale’de 88 yapı restore edildi

Güncelleme Tarihi:

İç Kale’de 88 yapı restore edildi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2022 15:30

ABB’nin Ankara Kalesi’nin cazibe merkezine dönüşmesi hedefiyle İç Kale’de üç etap halinde başlattığı sokak sağlıklaştırma projesi tüm hızıyla devam ediyor. ABB ekipleri, birinci etapta 88 yapıyı restore ederek tamamlarken, ikinci etapta yer alan 77 yapıda yüzde 40 oranında ilerleme sağladı.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Ankara Kalesi İç Kale’de başlattığı sokak sağlıklaştırma projesini sürdürüyor. İç Kale 3’üncü etapta bulunan 57 adet yapı için proje çizim çalışmalarına başlanırken, 1’inci etapta 88 adet yapı sağlıklı bir görünüme kavuşturuldu. Projenin 2’nci etabında yer alan 77 adet yapı için başlatılan restorasyon çalışmalarında ise yüzde 40 oranında ilerleme sağlandı. Projeye uygun olarak evlerin dış cepheleri hava şartlarına daha dirençli hâle getirilirken, belirlenen bölgelerde yer alan evlerin sokağa bakan cephelerindeki hasarlı olan duvarlar, çatılar, kapılar ve doğramalar özgün yapısına uygun şekilde restore ediliyor. Proje tamamlandığında 222 adet tarihi yapının sağlıklı görünüme kavuşması hedefleniyor. Yapılan restorasyon ve yenileme çalışmalarında amaçlarının Ankara Kalesi’ni yaşatmak ve ayağa kaldırmak olduğunu belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Uygulama ve Denetim Şube Müdürü Mehmet Akif Güneş, şu bilgileri verdi:

İç Kale’de 88 yapı restore edildi


AMACIMIZ KALE’NİN KURTARILMASI

“İç Kale’yi aslına uygun olarak restore edeceğiz. Burada yaptığımız iş aslında yapıların ana karakteristik özelliklerini bozmadan daha nitelik kazandırarak, kültür varlığı niteliği taşıyan yapıları ayağa kaldırmak, yaşatmak ve korunmasını sağlamak. Yaptığımız çalışmalarda bölge halkından, esnaftan, yerli ve yabancı ziyaretçilerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Çalışmaların birçoğunda amacımız Kale’nin kurtarılması ve yaşatılmasıdır.”

Yıllardır Ankara Kalesi içindeki evlerde yaşayan vatandaşlar ve esnaf ise çalışmaları şu sözlerle değerlendirdi:

Haberin Devamı

*Ali Seydi Yıldırım: “35 yıldır Ankara Kalesi’nde oturuyorum. Estetik açıdan da çok güzel çalışmalar yapılıyor. Önceden burayı ziyarete gelen turistlere karşı çok mahcup oluyorduk. Sokaklarımızın yolları onarıldı ve daha kullanışlı hâle getirildi. Evlerimize kullandıkları malzemeler oldukça dayanıklı ve kaliteli.”

Haberin Devamı

*Bekir Özkan: “40 senedir Kale Mahallesi’nde ikamet ediyorum. 15 yıldır da Kale’nin içinde bakkal dükkânımı işletiyorum. Çalışmaların bize hiçbir zararı olmadı ve vatandaş olarak çok memnunuz. Buraları gezmeye gelenler de çok beğendiklerini dile getiriyorlar.”

*Kadir Keseci: “40 yıldır Kale’de oturuyorum. Evlerimizi çok güzel onarıyorlar ve kaliteli malzeme kullanıyorlar. Turistler de artık buralara daha fazla rağbet göstermeye başladı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!